Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), propune eliminarea partiala a conceptului "must-carry" - obligativitatea retransmisiei gratuite a unor televiziuni pe retelele de cablu -, astfel incat cablistii sa retransmita doar posturile din portofoliul TVR.

Valentin Jucan a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere publica despre Legea audiovizualului, ca televiziunile ar trebui sa aiba o relatie comerciala cu societatile de cablu.

"Propun eliminarea partiala a ceea ce inseamna astazi "must-carry", avand in vedere mutatiile de pe piata media (...). Cred ca ar trebui sa ne gandim, cu maxima seriozitate, daca mai are sens sa existe acest concept de "must-carry". Urmeaza sa fie implementata digitalizarea si cred ca "must-carry" ar trebui sa se reduca doar la postul public de televiziune, TVR, la posturile locale, teritoriale, ale televiziunii publice. Atat timp cat platesc pentru ele prin lege, acestea trebuie automat si obligatoriu retransmise. Mai departe, totul ar trebui sa se rezume la o relatie comerciala intre difuzori si cablist", a spus Jucan.

Intrebat daca majorarea numarului de televiziuni care ar iesi din "must-carry" nu va duce la majorarea abonamentului la cablu, Jucan a raspuns ca nu crede ca acest lucru se va intampla.

"Ca sa fii un program TV in "must-carry" trebuie sa te declari liber la retransmisie, ca sa nu ceri bani. Nu ar trebui sa se scumpeasca cu nimic abonamentul. Daca s-ar percepe o taxa pentru retransmiterea unui difuzor, nu ar trebui sa creasca abonamentul de cablu", a spus Valentin Jucan.

CNA a stabilit in sedinta din 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu in 2013 de toti cablistii din Romania, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012.

Astfel, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2013 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta.

De asemenea, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2013 se regasesc urmatoarele televiziuni private, selectate de CNA in ordinea indicelui anual de audienta: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, National TV, B1 TV, Romania TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactiva, Music Channel, TV Neptun, Nasul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O si Inedit TV.