Cristian Zgabercea, Demeter Andras si Claudiu Lucaci au fost desemnati castigatori ai concursurilor de proiecte manageriale organizate de SRTv, acestia urmand sa ocupe functiile de Producator General, director al Casei de Productie din Televiziunea Romana si, respectiv, director al Stirilor TVR, informeaza Mediafax.

TVR a incheiat prima sesiune a concursurilor de proiecte manageriale, potrivit unui comunicat transmis vineri de reprezentantii Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

Conform sursei citate, Cristian Zgabercea va fi coordonator cu atributii de Producator General, Iulian Terciu - coordonator cu atributii de Director Resurse Umane, Mihaela Botea - coordonator cu atributii de Director Economic, Demeter Andras Istvan - coordonator cu atributii de Director Casa de Productie, Marioara Dudu - coordonator cu atributii de Sef Serviciu Achizitii, Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci) - coordonator cu atributii de Director Stiri, iar Ioana Catalina Popescu - coordonator cu atributii de Producator Executiv Stiri.

Concursurile au fost organizate de SRTv in conformitate cu Regulamentul privind selectia managerilor si evaluarea managementului executiv in cadrul Societatii Romane de Televiziune, aprobat prin Hotararea Consiliului de Administratie (HCA) nr. 55/2013, cu HCA nr. 76/2013, HCA nr. 78/2013, HCA nr. 79/2013 si HCA nr. 83/2013.

In prezent, in TVR sunt in derulare concursurile din cadrul sesiunilor a doua si a treia, se spune in acelasi comunicat.

In fapt, odata cu finalizarea primei sesiuni a concursurilor de proiecte manageriale, persoanele desemnate castigatoare au devenit "directori plini", dupa cum au declarat surse din TVR, pentru Mediafax. Totodata, in cazul persoanelor anuntate castigatoare de catre TVR, s-a finalizat perioada in care se puteau depune contestatii.

Pe de alta parte, surse din Televiziunea Romana au declarat, pe 7 august, ca Irina Radu, Liana Sandulescu si Claudiu Lucaci se numara printre directorii din Societatea Romana de Televiziune care au fost selectati in urma unor concursuri organizate in aceasta perioada in Televiziunea Romana.

Astfel, in urma concursului desfasurat, TVR 1 va fi condus de Gabriel Gherghescu, TVR 2 - de Liana Sandulescu, TVR 3 - de Razvan Bucuroiu si TVR International - de Beatrice Comanescu.

Acestia au sustinut, miercuri, interviurile in fata comisiilor de concurs, ei fiind desemnati castigatori ai concursurilor organizate pentru ocuparea respectivelor functii, potrivit surselor citate.

De asemenea, tot miercuri, Irina Radu a fost desemnata castigatoare a concursului organizat pentru functia de director al Directiei Programe din TVR.

Totodata, in urma cu o saptamana, Claudiu Lucaci a fost desemnat castigator al concursului organizat pentru ocuparea functiei de director al Directiei Stiri, in timp ce Cristian Zgabercea a fost desemnat castigator al concursului organizat pentru functia de producator general al TVR.

Castigatorii concursurilor sunt anuntati treptat, dupa finalizarea perioadei de contestatii, care se poate intinde in anumite cazuri pana la sfarsitul lunii august, au mai spus sursele citate.

Gabriel Gherghescu, Liana Sandulescu, Razvan Bucuroiu, Beatrice Comanescu, Irina Radu, Claudiu Lucaci si Cristian Zgabercea au facut parte, de la 1 februarie 2013, din noua echipa de manageri din Societatea Romana de Televiziune, acestia fiind numiti la momentul respectiv in functii de Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR.

Odata cu finalizarea acestor concursuri organizate in TVR, toti acestia devin "directori plini".

Regulamentul privind selectia managerilor si evaluarea managementului executiv in cadrul SRTv a fost aprobat prin Hotararea nr. 55/2013 a Consiliului de Administratie al TVR.

Pe de alta parte, pe 28 iulie, Ada Mesesan, membru in Consiliul de Administratie al TVR, a solicitat organizarea unei sedinte extraordinare a forului, in data de 30 iulie, avand in vedere "practica" folosita in procedura de selectie a managerilor din televiziunea publica.

"Motivul este evident: batjocura fata de angajatii institutiei si dispretul fata de toate regulamentele si procedurile la care s-au pretat cei care s-au erijat in organizatori si coordonatori ai concursurilor pentru functiile de manageri ai TVR. Este inadmisibil ca, nici la aceasta ora, nu s-au facut publice in TVR persoanele care si-au depus proiectele pentru functiile de manageri (un exemplu scandalos il reprezinta cel privind selectia pentru functia de director al Stirilor TVR), desi, tot la aceasta ora, o comisie recurge la selectia dosarelor care intra in concurs! Precizez ca niciodata in istoria TVR nu s-a mai inregistrat o astfel de practica", se arata intr-o solicitare a Adei Mesesan catre membrii CA ai TVR, remisa si agentiei de presa Mediafax.

Ada Mesesan a spus ca a refuzat public sa faca parte din comisiile de selectie si de concurs pentru ocuparea functiilor de manager.

Unul dintre motivele invocate de Mesesan pentru refuzul sau de a participa la sedintele comisiilor a fost acela ca, "prin procedurile prezentate in sedintele CA de catre conducerea executiva a TVR, selectia de proiecte si concursul indicau procedura asumata tacit de majoritatea conducerii, respectiv, "castigarea functiei, cu dedicatie".

Al doilea motiv invocat de Mesesan a fost ca "prezenta membrilor CA in comisiile in cauza, solicitata cu insistenta de conducerea executiva a TVR , dincolo de acuzatia posibila de imixtiune politica care putea fi folosita in momentele critice, reprezenta, de fapt, o atragere a colegilor mei la frauda care, iata, se petrece in aceste zile in TVR". Ada Mesesan a mai afirmat ca nu este "intamplator" ca o parte din membrii CA care au participat la sedintele comisiilor de examinare au luat decizia de a se retrage "in momentul in care suspiciunile lor au capatat caracterul unor evidente".

De cealalta parte, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune, a declarat, pe 29 iulie, pentru Mediafax, ca selectia managerilor in TVR este legala si a fost aprobata de Consiliul de Administratie al institutiei. "Membrii CA au aprobat succesiv in patru sedinte de CA procedurile, reglementarile, regulamentul selectiei managerilor in televiziune", a spus Claudiu Saftoiu.

El a precizat ca, avand in vedere ca TVR a trecut printr-o perioada de restructurare, CA al SRTv a decis "sa se dea sanse profesionistilor din TVR" sa concureze pentru posturile de directori plini ai Comitetului Director, pentru o perioada de doi si trei ani.

"De asemenea, s-a convenit ca aceasta selectie a managerilor sa se faca pana la sfarsitul verii, pentru ca deja suntem in perioada de prelungire a mandatelor de directori interimari, a celor care de la 1 februarie au preluat functiile de middle management in Televiziunea Romana. De aceea, trebuie spus ca votul suveran al CA confirma legalitatea selectiei managerilor si a concursului managerilor in televiziunea publica", a spus Claudiu Saftoiu.

El a precizat ca regulamentul acestui concurs a fost anuntat pe intranetul televiziunii publice. "S-au facut toti pasii procedurali obligatorii, in asa fel incat, de o luna si jumatate, cei care au dorit sa isi propuna proiecte de management in Televiziunea Romana au avut aceasta posibilitate", a spus Claudiu Saftoiu.

Saftoiu a subliniat ca toate aceste lucruri "au fost votate pas cu pas, cu majoritate, in Consiliul de Administratie". "Daca, in momentul acesta, intr-o forma sau alta, se invalideaza aceste hotarari de dinainte luate in CA, se pune in pericol insasi consecventa hotararilor CA din ultima vreme. Astazi s-au constituit deja comisiile care s-au organizat pentru sectiunea 1 si 2 in cadrul concursurilor, maine si poimaine au loc deja primele evaluari, examene si interviuri. Asa ca suntem cu procesul in plina desfasurare. Speram ca pana la 1 septembrie toate examenele referitoare la selectia managerilor in televiziunea publica sa fie finalizate, pentru a intra cu noua echipa statuata, legiferata si aprobata prin concurs", a mai spus atunci Saftoiu.