TVR va trebui sa fie retransmis obligatoriu de catre operatorii de cablu din Republica Moldova, in timp ce operatorii din Romania vor fi obligati sa retransmita televiziunea publica de la Chisinau, Moldova 1, scrie Mediafax, care citeaza un document avizat favorabil, marti, de CNA.

Forul audiovizual a analizat o adresa de la Ministerul Afacerilor Externe referitoare la Memorandumul "Negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici". Potrivit documentului, in urma unor discutii informale ce au avut loc pe 17 iulie, la Chisinau, la nivel de adjunct al ministrului Afacerilor Externe, Republica Moldova a avansat propunerea preluarii de catre cablistii din Romania a postului Moldova 1, "ca forma de blocare a unor pretentii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv in Republica Moldova".

Discutiile informale din iulie au urmarit sa clarifice elemente de pozitie divergente cu privire la propunerile de intelegere amiabila avansate reciproc pentru ca TVR sa revina in Republica Moldova si pentru a stinge un litigiu aflat pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (cauza SRTv contra Republicii Moldova), potrivit Mediafax.

Potrivit Consiliului, potrivit articolului din Legea audiovizualului referitor la posturile pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita, televiziunea Moldova 1 "poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional". In prezent, singura televiziune internationala retransmisa obligatoriu de cablisti este TV5.