CNA a decis, joi, sa retraga licentele Radio Guerrilla, deoarece majoritatea membrilor Consiliului au considerat ca Realitatea Media SA, compania care detine aceste licente, incearca sa le instraineze pe bani, desi legea interzice acest lucru. Votul CNA - care presupune ca emisia in eter a Radio Guerrilla trebuie sa se opreasca din momentul in care va fi primita oficial decizia de retragere a licentei - a venit dupa discutii cu reprezentantii Realitatea Media, ai postului de radio si ai administratorului judiciar al Realitatea, pe tema licitatiei anuntate recent pentru vanzarea licentelor Guerrilla si a unui contract prin care acestea erau date in exploatare unei alte firme. Mihai Dobrovolschi si Liviu Mihaiu, reprezentantii Guerrilla la sedinta de azi a CNA, au spus ca daca se ajunge la retragerea licentei ei sunt interesati sa participe din nou la concurs, pentru a obtine o noua licenta.

Radio Guerrilla este accesibil si online. Inainte de decizia CNA, intr-o pauza a sedintei, Liviu Mihaiu a spus jurnalistilor ca in cazul retragerii licentei, pana la obtinerea uneia noi, postul va continua online.

UPDATE Radio Guerrilla transmite ascultatorilor, prin intermediul Facebook: "Stati linistiti la locurile voastre! / Radio Guerrilla a respectat legea dar respecta si decizia CNA. Suntem hotarati sa continuam proiectul editorial. Si il vom continua, pentru ca peste 45 de zile ne vom prezenta la concursul pentru redobandirea licentelor. Pentru ca vorba lui Tamango, Radio Guerrilla e Radio Guerrilla! Ca sa nu mai zicem ca "Binili Invingi!""

  • Licentele audiovizuale ale Radio Guerrilla au fost scoase la licitatie alaturi de licenta The Money Channel si elicopterul Realitatii, dupa cum a anuntat la inceputul saptamanii Paginademedia.ro. Aceasta o cita, atunci, pe Mihaela Hamza, reprezentanta administratorului judiciar HM Expert IPURL, potrivit careia licitatia nu pornea de la o anumita suma si excludea marca Radio Guerrilla. CNA a atras, imediat, atentia ca aceasta licitatie nu este legala si a avertizat ca poate retrage licentele in cazul in care ele sunt cumparate de altcineva.
  • Marti a aparut si informatia ca angajatii postului Radio Guerrilla ar putea prelua licentele, avansand o oferta de 350.000 de euro prin firma Dobrolific, a lui Mihai Dobrovolschi. Acesta a precizat atunci ca banii nu erau oferiti pentru licente, ci vizau echipamentele si datoriile catre terti".
  • Tot Paginademedia.ro a notat si existenta unui contract incheiat in 14 august a.c., prin care licentele Radio Guerrilla erau date in exploatare, pentru 6.500 de euro lunar, unei alte firme, Expresiv SA, unde actionara este compania Radoway, detinuta de copiii lui Sorin Ovidiu Vantu. CNA a atras si in acest caz atentia ca orice astfel de contract trebuie aprobat de consiliu, lucru care nu s-a intamplat in cazul Radio Guerrilla.

Retragerea licentei a fost propusa de membrul CNA Valentin Jucan, care a invocat art. 56 si 57 din Legea audiovizualului:

  • ART. 56 (1) Licenta audiovizuala analogica sau digitala poate fi cedata catre un tert numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrarii in difuzare, cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor decurgand din licenta si cu prezentarea certificatelor fiscale din care sa rezulte ca la data solicitarii acordului Consiliului pentru cedarea licentei nici societatea titulara cedenta a licentei si nici societatea cesionara nu inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat. (...)
  • ART. 57 (1) Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: (...) c) ca urmare a incalcarii normelor privind regimul proprietatii in audiovizual, prevazute la art. 46, si a nerespectarii dispozitiilor art. 56

Astazi, la CNA, reprezentantii Realitatea Media/ai administratorului judiciar au spus ca acel contract cu Expresiv SA nu ar fi fost pus in aplicare pana acum. Membrii CNA au atras, insa, atentia ca, "parafat si semnat pe fiecare pagina", acest contract prevede intrarea lui in vigoare de la data semnarii.

Inainte ca membrii CNA sa ia decizia de retragere a licentelor, reprezentantii echipei Radio Guerrilla, Mihai Dobrovolschi si Liviu Mihaiu, au spus ca interesul lor este ca radioul sa mearga mai departe in orice conditii. Intrebat de presedintele CNA, Laura Georgescu, daca este interesat sa mearga mai departe si in cazul retragerii licentelor, ceea ce presupune sa revina dupa 45 de zile si sa participe la un concurs de licente, Mihai Dobrovolschi a raspuns afirmativ.

Retragerea licentei a fost decisa cu sapte voturi pentru si trei impotriva(cele ale lui Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu si Lorand Turos).

Din discutiile de joi de la CNA:

  • Narcisa Iorga, membru CNA: Discutiile cu invitatii nu au facut decat sa-mi clarifice pozitia pe care am exprimat-o deja marti, anume ca e vorba de o incercare de a eluda legislatia audiovizualului (...) Nicio societate comerciala care detine acest drept acordat de o autoritate a statului nu poate sa-l transfere decat cu acordul consiliului. (...) Faptul ca Realitatea Media a tranzactionat acest drept catre un alt radiodifuzor inseamna ca s-a cedat dreptul de a difuza un program unei societati, fara acordul CNA. (...) Din ceea ce spune dna Hamza (reprezentanta administratorului judiciar - n.red.), reiese ca dreptul de a difuza intra in fondul de comert - nimic mai fals. Licentele (...) nu au cum sa intre in fondul de comert al unei societati. (...) Faptul ca ea nu stie nimic despre contract - cat costa, cine a semnat contractul etc - eu nu inteleg decat ca este vorba de rea credinta. (...) Consider ca acest contract e o cedare mascata a dreptului de a difuza un program
  • Valentin Jucan, membru CNA: Am retinut doua articole care nu cred ca pot sta alaturi - art. 56 din Legea audiovizualului si cap. 3, art. 1 din Contractul dintre Realitatea Media si SC Expresiv SA, in care se spune foarte clar ca firma Expresiv va folosi marcile si licentele audiovizuale aferente Radio Guerrilla si asa mai departe. (...) Daca acest contract s-ar fi rezumat doar la folosire si ar fi avut o forma clara de contract de management si daca reprezentantii Realitatea Media si doamna [Hamza] nu ar fi spus ca urmeaza sa se prezinte in fata CNA si pentru cedarea licentei, poate as fi acceptat ca este vorba de un contract de management. (...) Dar inteleg ca este vorba de un contract sub acoperire. (...) Eu nu am cum sa cred decat ca este un contract de vanzare. Dansii au dorit sa faca publica vanzarea unei licente. Aceasta presupune si utilizarea frecventei, frecventa nu poate fi separata.
  • Valentin Jucan: Parerea mea transanta: Realitatea doreste sa obtina niste bani la negru de la Radio Guerrilla. Asta e opinia mea. Iar in fata avem un contract mascat drept contract de management. Ce cred ca se va e intampla e ca Realitatea Media vinde licentele, noi vom da cu pixul si vom accepta sau nu cedarea de licenta, iar pentru prima data in Romania un post este in situatia de a-si vinde licentele. Eu nu pot fi de acord cu asta.
  • Christina Trepcea, membru CNA: Atat timp cat ai un drept sa folosesti ceva, acest drept nu poate fi transmis. Poti sa vinzi un pantof, dar nu si dreptul de a folosi pantoful
  • Monica Gubernat, membru CNA: Cand este vorba despre o cedare, e nevoie de acordul prealabil al CNA.

Ce au spus, intre altele, reprezentantii Realitatea Media/administratorului judiciar:

Mihaela Hamza, HM Expert IPURL:

  • Realitatea Media si-a depus intentia de reorganizare inca de la deschiderea procedurii. Acest plan de reorganizare a fost aprobat initial de creditori, ulterior aprobat de judecatorul sindic in iunie 2013. Planul de reorganizare a prevazut ca modalitate de plata a datoriilor  vanzarea unor bunuri din patrimoniu. Printre acestea se afla si drepturile oferite de licentele audiovizuale. Acest drept aduce Realitatea Media niste venituri. Cedarea/vanzarea e modalitatea prin care Realitatea poate obtine niste venituri. Aceasta vanzare face parte din planul de reorganizare. Ca modalitate de vanzare, adunarea creditorilor ne-a obligat sa procedam la valorificarea tuturor bunurilor, inclusiv a dreptului de utilizare a licentelor printr-o metoda de vanzare care e cea mai eficienta - licitatia. Realitatea a primit o oferta din partea unei societati, insa aceasta oferta se afla in faza premergatoare aprobarii in adunarea creditorilor. Maine, adunarea creditorilor se va pronunta asupra acestei oferte.
  • In momentul in care bunurile, inclusiv drepturile, au fost aprobate a fi valorificate prin licitatie, in acel moment s-au intocmit caiete de sarcini pentru fiecare bun in parte. inclusiv pentru aceste licente. Caietul de sarcini e intocmit in conformitate stricta atat cu dispozitiile noastre, cat si cu cele speciale, obligatorii pentru noi, prevazute in Legea audiovizualului. noi am preluat in caietul de sarcini drepturi si obligatii copiate, practic, din Legea audiovizualului.
  • Nu am identificat la momentul acesta un eventual cumparator. Maine (vineri, 20 septembrie - n.red.) se va discuta oferta primita pentru cesiunea pe Radio Guerrilla. vedem ce fac creditorii, dupa ce creditorii vor aproba mergem la judecatorul sindic (...)
  • Nu putem veni la CNA si sa nu va prezentam inainte sa trecem prin toata cenzura de legalitate pentru gasirea unui cumparator.
  • Transparenta, din punctul nostru de vedere, e mai presus de orice banuiala
  • Suntem in faza in care avem doua legi - Legea audiovizualului care nu include prevederi legate de situatia noastra, respectiv Legea noastra, a insolventei

Valentin Jucan, membru CNA: Drepturile nu sunt bunuri. Nu stiu cum puteti scoate la licitatie asa ceva.

Mihaela Hamza: Avand un drept de difuzare, Realitatea realizeaza niste venituri ca urmare a acestui drept, din punctul nostru de vedere acesta este un drept patrimonial si nu poate sa iasa cu titlu gratuit. (...)

Valentin Jucan: V-a fost dat cu titlu gratuit? Dumneavoastra in gestiune nu cu titlu gratuit il introduceti?

Mihaela Hamza: In gestiune el realizeaza venituri. (...)

Valentin Jucan: Licenta e pe noua ani, iar dupa noua ani CNA o poate prelungi sau nu. Licenta e a statului, nici a CNA, nici a dumneavoastra. Si atunci, intreb: care e pretul pentru Radio Guerrilla? (...) [Articolul din legea audiovizualului referitor la cedarea licentelor arata ca] Eu, statul, ti-am dat tie licenta sa o utilizezi si nu-ti dau dreptul sa o dai altei persoane pana nu-ti achiti datoriile noastre (...)

Mihaela Hamza: Noi nu am scos la licitatie frecventa, nici licenta, ci doar dreptul conferit de exploatare. (...)

Valentin Jucan: Dar nu asa scrie acolo. Cele doua nu pot fi separate (...) Frecventa vine impachetata sub forma licentei

Mihaela Hamza: Atunci imi asum o eroare de om nepriceput (...) Dreptul de a emite poate fi exploatat, drept urmare face parte din fondul de comert - asta a fost gandirea (...) Daca aceasta cedare nu poate fi facuta pe bani, atunci nu mai avem nimic de facut.

Laura Georgescu, presedinte CNA: Liviu Mihaiu si Mihai Dobrovolschi trebuie sa faca radio si vor face

Sefa CNA, Laura Georgescu, a aratat ca interesul CNA este sa apere interesul public si realizatorii Radio Guerrilla. Ea a facut trimitere si la declaratii facute, miercuri, de actionarul principal al Realitatea Media, Cozmin Gusa, care a fost citat de ReporterVirtual.ro spunand, intre altele, ca Georgescu ar "purta sambetele" Realitatea Media si ar actiona "la comanda tripletei Ponta-Ghita-Hrebenciuc".

Laura Georgescu, joi: Contractul (din 14 august - n.red.) contravine total legii (...) - noi aparam interesul public care doreste brandul Radio Guerrilla, aparam realizatorii Radio Guerrilla, nu servim interese politice. (...) Liviu Mihaiu si Mihai Dobrovolschi trebuie sa faca radio si vor face. (...) Nu ma intereseaza Ponta si Hrebenciuc, ii recunosc insa ca valori incontestabile pe Mihaiu si Dobrovolschi.

  • Liviu Mihaiu: Ideea obsesiva e sa tinem acest radio in viata. Daca trebuie sa il cumparam, il cumparam, daca trebuie sa ne batem, ne batem pentru el. (...) Am stat intr-o mare de obuze si iata cateva schije ne-au lovit si pe noi. Ce ne intereseaza e ca clasa muncitoare din Radio Guerrilla sa ramana in Radio Guerrilla si eventual sa devina si proprietar.
  • Mihai Dobrovolschi: Sunt licente publice, nu sunt ale noastre, nu vrem sa le cumparam, daca va uitati in scrisoarea de intentie e vorba de preluare, nu de cumparare. Daca licentele sunt gratuite peste 45 de zile (referitor la intrebarea daca ar participa la o noua licitatie, in cazul retragerii licentei - n.red.), nu cred ca exista un criteriu in care sa nu fim cei mai buni. Daca mi-e frica? Mi-e frica un pic, da, pentru ca se intampla contraminuni in Romania.