Eugenia Voda, realizatoarea emisiunii "Profesionistii" de la TVR, a trimis o scrisoare deschisa Consilului National al Audiovizualului, intitulata "De ce e 'bun pentru Romania' un Lac Otravit, mai mare decit Monaco?", in care solicita "stoparea imediata si totala a reclamelor legate de Rosia Montana, care au invadat audiovizualul romanesc".

Eugenia VodaFoto: www.tvr.ro

Eugenia Voda afirma in ceea ce numeste o "plangere deschisa" ca aceste reclame contravin dispozitiilor legale privind informarea corecta a publicului."

Aceasta vorbeste despre un "veritabil dezmat publicitar, generator de confuzie", care trebuie oprit.

"Aceste reclame contravin dispozitiilor legale privind informarea corecta a publicului. Pina si la reclamele unor medicamente care se elibereaza fara reteta, privitorul e avertizat obligatoriu: 'Cititi cu atentie prospectul'. Pe cind la reclamele asa-zisului 'minerit modern', nu! El e 'BUN PENTRU ROMANIA' se repeta in diverse feluri, pe mai toate canalele, in nestire, insotit de somatia 'Spune Da mineritului!', ca intr-un fel de referendum privat, al unui stat in stat! Iar pe internet, de mii de ori, pe orice ai da click, orice ai cauta - un film, un autor, un bilet de avion, o reteta de bucatarie, orice -, ti se infige in ochi, zbang!, 'Spune Da mineritului!'... Intr-un fel, e de inteles: pe seceta asta, nici banii RMGC nu au miros. Si totusi, cind e vorba de un subiect care a ravasit Romania, si care e inca in dezbatere nationala, nu credeti ca ati putea gasi modalitatea legala de a stopa tot acest veritabil dezmat publicitar, generator de confuzie?"

Mai mult, realizatoarea emisiunii de interviuri de la televiziunea nationala afirma ca "printre altele, toata aceasta lunga poveste, ¬Rosia Montana¬, e un exemplu de umilire publica a profesionistilor, care nu au un cuvint hotaritor si limede de spus, acoperiti fiind de harmalaia politicienilor si de traditionalele cozi de topor."

Ea se refera si la consecintele proiectului de la Rosia Montana. "Daca romanul neinformat ar citi 'prospectul' s-ar ingrozi: cine ar mai lua un medicament daca ar afla ca, la capatul unui tratament paliativ, s-ar trezi, in proportie de 100%, cu o uriasa tumora maligna pe fata? Si ce altceva decit o tumora pe fata Romaniei ar fi acel lac otravit urias, mai mare decit Monaco, ramas in Apuseni in urma exploatarii?"

Citeste scrisoarea in intregime in documentul atasat