Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat, joi, la o dezbatere, ca in curand Comisia de cultura din Senat va elabora o propunere legislativa prin care sa se interzica televiziunii publice sa mai primeasca publicitate. "Vom face un mic inceput si va anunt ca foarte curand vom interzice televiziunii publice sa mai primeasca publicitate", a declarat senatorul liberal, in timpul dezbaterii cu tema "Sa schimbam impreuna Legea audiovizualului", organizata la Parlament si la care au participat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, membri ai CNA, precum si reprezentanti din audiovizual, potrivit Mediafax.

Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca exista chiar un consens in cadrul Comisiei de cultura din Senat pentru reglementarea acestui aspect, printr-o prevedere de modificare a legii de functionare a televiziunii publice, si ca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul acestui an.

"Intentionam, mai multi colegi, cred ca toti din Comisia pentru cultura a Senatului, sa schimbam pur si simplu un act normativ, astfel incat televiziunea publica sa nu mai poata beneficia de publicitate, dupa modelul BBC-ului", a spus Sorin Rosca Stanescu, la finalul dezbaterii.

El a mentionat ca emisiunile televiziunii publice nu trebuie sa fie intrerupte de publicitate in conditiile in care aceasta primeste bani inclusiv de la telespectatori si nu ar trebui sa mai aiba nevoie de aceasta publicitate.

"In acest moment, televiziunea publica incaseaza circa opt milioane de euro pe an. Nu este o suma foarte mare, dar este o suma extrem de necesara, daca ne gandim ca ea poate fi redirectionata, piata o va redirectiona catre televiziunile comerciale care au mult de suferit in perioada aceasta de criza, din punct de vedere financiar", a mai comentat Stanescu.

Comentariul lui Sorin Rosca Stanescu a venit dupa discursul membrului CNA Cristina Trepcea, care a declarat in timpul dezbaterii ca nu se respecta legea privind audiovizualul, pentru ca este vorba despre "o psihologie de masa in privinta atitudinii noastre fata de reguli".

"Cred ca o sursa de insanatosire a mediului audiovizual poate sa vina dintr-o televiziune publica care sa respecte cu adevarat interesul public. In ziua de azi, in niciun fel de lege nu exista o diferentiere a atitudinii reglementatorului fata de televiziunile de nisa, dar nu exista nici o atitudine diferita nici fata de televiziunea publica. Probabil stiti ca televiziunea publica, in afara de faptul ca nu are voie decat la opt minute de publicitate pe ora si ca nu are voie, chipurile, sa rupa emisiunile cu publicitate, dar a facut tot felul de alte inventii, nu se deosebeste cu nimic. Televiziunea publica merge la masa de publicitate de pe piata si concureaza cu televiziunile comerciale si sunt o gramada de nenorociri care decurg din aceasta atitudine", a spus Trepcea.

Ea a continuat: "Pentru a se schimba cu adevarat ceva in legea audiovizualului, trebuie sa ne gandim sa ne ocupam de interesul public si sa obligam, cumva, prin lege".

Reprezentantul CNA a adaugat ca este nevoie de o lege care sa oblige televiziunea publica sa fie "diferita" de televiziunile comerciale si sa respecte interesul public, televiziunile private fiind "intreprinderi comerciale care trebuie sa faca profit", ceea ce nu este televiziunea publica.