Dan Diaconescu a declarat ca a depus, luni, la Parchetul General o plangere penala impotriva presedintelui Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, acuzand-o de abuz in serviciu, pentru ca o decizie a acesteia a dus la suspendarea emisiei DD TV.

Oficiali din parchetul instantei supreme au declarat, pentru Mediafax, ca Dan Diaconescu a depus luni, la Biroul Registratura, o plangere, aceasta urmand sa fie repartizata unui procuror in vederea solutionarii.

Contactat de Mediafax, Dan Diaconescu a spus ca a depus o plangere penala impotriva presedintelui CNA, Laura Georgescu. El a precizat ca a depus aceasta plangere ca reprezentant al societatii Telecroma Media SRL, care detine licenta audiovizuala a DD TV (Direct Digital TV), precizand totodata ca a avut o imputernicire in acest sens.

"Este vorba de abuz in serviciu in principal si am facut si dovada hotararii ilegale pe care dansa a luat-o in ziua de luni, 21 octombrie, stampiland in numele Consiliului, afirmand ca a avut majoritatea voturilor membrilor CNA, desi CNA nu s-a intalnit in acea zi", a spus Dan Diaconescu.

El a precizat ca a adaugat la plangerea sa "si un al doilea cap de acuzare". "In sensul ca, ilegala asa cum a fost hotararea si facuta in fals in numele membrilor Consiliului, noi am aratat ca nici suspendarea emisiei unei televiziuni - asa cum s-a suspendat prin acea hotarare emisia DD TV - nu este prevazuta in Legea audiovizualului", a spus Dan Diaconescu.

Potrivit lui Diaconescu, Laura Georgescu, "in numele CNA, a trimis o adresa catre un operator de satelit Digital Sky, pe care l-a somat sa opreasca semnalul DD TV". "Catre DD TV ea nu a trimis o adresa similara, asta este interesant. In sedinta de joia trecuta, desi CNA a revenit asupra acestei hotarari false, abuzive, ilegale, catre Digital Sky nu s-a mai trimis o noua adresa, nu-mi dau seama din ce motiv, astfel incat nici astazi DD TV nu poate sa emita, fiindca Digital Sky nu a fost de asemenea informat ca poate sa ridice semnalul DD TV catre satelit", a spus Dan Diaconescu.

Totodata, el a amintit ca Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat in sedinta Consiliului din data de 24 octombrie ca va depune o plangere penala impotriva presedintelui institutiei, Laura Georgescu.

In respectiva sedinta, Valentin Jucan a intrebat-o pe Laura Georgescu care este baza legala in care a transmis luni, 21 octombrie, o scrisoare societatii Digital Sky SRL, care ridica semnalul la satelit al DD TV, cerand suspendarea difuzarii acestei televiziuni.

Jucan a precizat ca Laura Georgescu a transmis aceasta scrisoare fara ca membrii CNA sa fi dat un vot in acest sens, precizand ca intentioneaza sa ii faca plangere penala presedintelui CNA pentru acest document. Totusi, membrii CNA au votat o zi mai tarziu, pe 22 octombrie, in unanimitate, sa transmita societatii Digital Sky sa suspende emisia DD TV, pana la clarificarea aspectelor "de natura penala" sesizate de Consiliu.

In schimb, Georgescu a spus ca ea isi asuma actele administrative in calitate de presedinte al CNA. De asemenea, Georgescu a mai spus ca rolul scrisorii transmise Digital Sky a fost de a stopa ilegalitatea facuta de DD TV, care a retransmis o televiziune care nu are licenta - OTV.

De cealalta parte, Valentin Jucan a declarat in sedinta din 24 octombrie: "Ar trebui sa adoptam un text pe care sa-l trimitem Digital Sky, in care sa spunem ca, in conditiile in care DD TV revine la grila initiala aprobata de CNA, semnalul poate fi ridicat din nou la satelit. Cred ca ar trebui sa facem acest gest, avand in vedere noile documente depuse astazi (de Dan Diaconescu, n.r.)". Insa aceasta propunere nu a fost supusa la vot, mai multi membri ai Consiliului - intre care Rasvan Popescu - spunand ca DD TV poate sa fie difuzat pe satelit, daca respecta grila veche, care este deja aprobata de Consiliu.

De asemenea, mai multi membri ai CNA au spus, in aceeasi sedinta, ca ei nu au suspendat emisia DD TV, ci doar au sesizat Digital Sky SRL sa nu mai ridice semnalul DD TV la satelit pana la clarificarea aspectelor de natura penala din acest caz. "Nu am suspendat emisia DD TV", a spus atunci Laura Georgescu, presedintele CNA.

"Cum sa nu, ati solicitat incetarea furnizarii serviciului DD TV. Ridicatorul pe satelit nu mai ridica semnalul DD TV la satelit (...) DD TV era preluat de niste firme de cablu, semnalul era preluat prin intermediul satelitului. Semnalul ajungea prin providerul Digital Sky. Firmele de cablu nu il mai receptioneaza, prin urmare DD TV nu mai este preluat (...) DD TV emitea pe satelit, prin providerul Digital Sky, care ne-a anuntat ca nu ne mai poate transmite semnalul, prin urmare acum activitatea DD TV este oprita. In secunda asta, angajatii DDTV sunt acasa in somaj, nu stim pe ce perioada", a spus, in schimb, Dan Diaconescu, prezent la respectiva sedinta.

La propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, Consiliul a decis, in sedinta de marti, 22 octombrie, sa sesizeze Parchetul pentru ca OTV emite in Romania fara a avea licenta audiovizuala. Totodata, CNA a decis, atunci, sa sesizeze Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si societatea Digital Sky SRL, care ridica semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, sa suspende difuzarea televiziunii DD TV, "pana la solutionarea aspectelor de natura penala" in acest caz.

CNA a retras, pe 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenta audiovizuala a televiziunii OTV, fapt care presupune ca postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite.

Din 22 ianuarie, Dan Diaconescu, cel care detinea OTV, a incercat de mai multe ori sa reia emisia postului, insa fara succes, pana in noaptea de 18 spre 19 octombrie, cand OTV a inceput sa emita din nou pe satelit, pe frecventa televiziunii DD TV (Direct Digital TV), care este controlata tot de Diaconescu.

Retransmisia OTV pe licenta DD TV este insa ilegala, a spus Laura Georgescu, presedintele CNA. Potrivit Laurei Georgescu, DD TV are voie sa difuzeze in grila sa filme, intr-un procent de 67,5%, si programe preluate de la televiziunea de muzica populara Inedit TV (32,5%). Laura Georgescu a mai spus ca CNA nu a aprobat modificarea grilei de emisie a DD TV, astfel incat DD TV sa poata sa retransmita programe in direct ale OTV.

Televiziunea DD TV - care difuza in mod curent in special programe de desene animate - a inceput sa transmita pe 18 octombrie, in jurul orei 23.00, o emisiune in direct cu Dan Diaconescu, pe ecran fiind postata pe langa sigla DDTV si sigla OTV, dupa cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din industria media.

Pe de alta parte, Laura Georgescu, presedintele Consiliului, a spus in mai multe randuri ca Dan Diaconescu nu detine o licenta audiovizuala pentru postul OTV, asa cum acesta sustine. Ea a precizat ca acesta detine, din pe 30 septembrie 2013, doar o autorizatie de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit eliberata de autoritatea in telecomunicatii din Italia (AGCOM ).

Pe de alta parte, Dan Diaconescu a infiintat societatea OTV SRL, care are sediul in Roma si a fost inscrisa la Registrul Comertului din Italia, in data de 18 iulie 2013, potrivit unor informatii furnizate de Consiliul National al Audiovizualului.

Asociatii societatii sunt Dan Diaconescu (capitalul social varsat de acesta este 9.500 de euro) si Diana Voiculescu (500 de euro). Ambii figureaza cu domiciliul in Roma, in acelasi loc unde are sediul legal societatea OTV SRL, respectiv Roma (RM) Via Germanico 107. Administratorul unic al societatii este Diana Voiculescu.

Dan Diaconescu controleaza si televiziunea Direct Digital TV (DD TV). Licenta audiovizuala a televiziunii DD TV este detinuta de societatea Telecroma Media SRL, ai carei asociati sunt: Ion Florin Flostoiu (asociat principal - 61,65%), Iulius Mario Diaconescu (33,35%) si Al Attar Khaldoun (5%). Durata de valabilitate a licentei audiovizuale a DD TV va expira pe 24 februarie 2014, potrivit site-ului CNA.

Situatia postului DD TV apare din nou pe ordinea de zi a sedintei de marti, 29 octombrie, a Consiliului National al Audiovizualului.