Procesul-fluviu consacrat rasunatorului scandal politico-mediatic al interceptarilor telefonice din Marea Britanie a inceput luni la Londra, pe banca acuzatilor aflandu-se opt directori si ziaristi ai grupului Murdoch, care sunt chemati in fata justitiei pentru a explica de ce puternicul tabloid a recurs la metode ilicite in incercarea de a-si atinge scopurile, scrie AFP.

Printre cei opt, care pledeaza nevinovati, figureaza fosta regina a presei tabloid Rebekah Brooks, 45 de ani, sotul sau Charlie, 50 de ani, si fostul director de comunicatii al cabinetului britanic Andy Coulson, 45 de ani. Toti trei au in comun relatii de munca sau de prietenie cu premierul conservator David Cameron.

Luni, acuzatii au fost primiti de o armata de fotografi si echipe de televiziune la putin timp dupa ce au ajuns la tribunalul din Old Bailey, in jurul orei 9,00. Prima a zi promite insa sa fie dedicata exclusiv selectarii juratilor.

Trei capete de acuzare au fost retinute - interceptare ilegala a comunicatiilor, coruperea functionarilor pentru obtinerea de informatii si ascunderea de probe - acuzatii care se pot solda cu pedepse grele de inchisoare. Judecatorul a afirmat ca audierile s-ar putea intinde pe 5 - 6 luni, "poate pana la Pasti".

Rebekah si Andy Coulson au condus defunctul saptamanal News of the World (NotW) al magnatului american de origine australiana Rupert Murdoch, care a fost constrans sa-l inchida in iulie 2011, dupa 168 de ani de existenta.

NotW este acuzat ca a piratat intre 2000 si 2006 telefoanele a circa 600 de oameni, printre care celebritati precum Paul McCartney si Hugh Grant. Indignarea a ajuns la paroxism la aflarea vestii ca si mesageria lui Milly Dowler, o adolescenta disparuta si gasita moarta, in cele din urma, a fost piratata.

Angajata ca secretara, Rebekah Brooks a parcurs rapid treptele ierarhice la News International, divizia britanica de presa a lui Murdoch, pe care a ajuns sa o conduca. Sotul sau, un crescator de cai de curse, era si el prieten cu David Cameron, cu care s-a intalnit pe bancile de la Eton, scoala britanica de elita.

Seful guvernului s-a aflat intr-o pozitie cu atat mai slaba cu cat chiar discernamintul sau a fost pus sub semnul intrebarii, dupa ce l-a angajat pe Coulson in 2007, la putin timp dupa demisia de la NotW si intrat deja in colimatorul Scotland Yard.

Alte cinci persoane sub puse sub acuzare: doi inalti directori din NotW, Stuart Kuttner si Ian Edmondson, fostul corespondent britanic pentru casa regala Clive Goodman, asistenta lui Rebekah Brooks, Cheryl Carter, si un fost director cu securitatea, Mark Hanna.

In total, scandalul ascultarilor a condus la deschiderea de catre politie a trei anchete distincte, soldate pana acum cu aproximativ o suta de arestari.

Un alt proces a fost extins la The Sun, tabloidul cu cele mai mari vanzari din presa britanica, 2,5 milioane de exemplare zilnic, care va debuta in 2014.

Numarul inculpatilor ar fi putut fi mult mai mare daca News International - reformat si redenumit in acest an - nu ar fi varsat mai multe milioane de dolari persoanelor care au depus plangere impotriva sa.