Perioada de protectie a drepturilor patrimoniale pe care le au interpretii urmeaza sa fie extinsa de la 50 de ani la 70 de ani, potrivit unui proiect de lege inaintat spre dezbatere de Ministerul Culturii. Proiectul are drept scop sa alinieze legislatia romaneasca privind drepturile de autor la o directiva UE din 2011, ce extine durata de protectie a drepturilor artistilor interpreti sau executanti, asa incat acestia sa beneficieze cel putin pe toata durata vietii de veniturile provenind din drepturi de autor.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, inaintat acum spre dezbatere de Ministerul Culturii, introduce si o serie de reglementari privind contractele dintre producatori si artistii interpreti pentru prestatiile artistice fixate pe fonograme. Noile reglementari mai au drept scop sa asigure recunoasterea dreptrulor artistilor pentru prestatiile pe care producatorii nu le utilizeaza, dupa 50 de ani de la inregistrarea oficiala a acelor prestatii.

  • Nota de fundamentare a proiectului de lege noteaza ca Directiva nr. 2011/77/UE ce extinde durata de protectie a drepturilor interpretilor pleaca de la ideea ca acesti artisti debuteaza devreme si de multe ori termenul de 50 de ani, aplicat pana acum pentru protectia drepturilor lor, nu le proteja executarile pe toata durata vietii.