Asociatia Romania Muncitoare a transmis o scrisoare lui Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), in care ii cere sa blocheze lansarea in cadrul Targului Gaudeamus a cartii "Tara cu un singur gras", semnata de jurnalistul Adelin Petrisor, angajat al Televiziunii Romane, informeaza Mediafax. Asociatia reclama faptul ca "Tara cu un singur gras" - titlu ce face aluzie la dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong Un - ar crea un conflict diplomatic intre Romania si Coreea de Nord.

O copie a documentului a fost prezentata de Adelin Petrisor pe blogul personal. Contactat de agentia de presa, Claudiu Saftoiu a declarat ca va supune atentiei Comitetului Director al TVR aceasta adresa in data de 26 noiembrie. Lansarea cartii are loc duminica, 24 noiembrie, la ora 14:00.

Scrisoarea este semnata de Daniel Dediu, presedintele Asociatiei Romania Muncitoare si redactor-sef al publicatiei Romania Muncitoare. In documentul respectiv, Daniel Dediu, presedintele Asociatiei Romania Muncitoare, ii transmite lui Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, ca ambasadorul Republicii Populare Democrate Coreene in Romania, Kim Son Gyong, il roaga ca la Targul de carte Gaudeamus, care are loc intre 20 - 24 noiembrie, sa nu apara cartea lui Adelin Petrisor.

Totodata, presedintele Asociatiei Romania Muncitoare spune ca, pe 18 noiembrie, la TVR 1 a fost transmis un interviu cu Adelin Petrisor, caruia ambasadorul Kim Son Gyong "i-a dat viza sa viziteze R.P.D. Coreea".

Potrivit lui Daniel Dediu, Adelin Petrisor "a prezentat in emisiunea respectiva numai cuvinte insultatoare la adresa poporului nord-coreean". "Si ca sa puna sare pe rana, Adelin Petrisor a scris si o carte pe care a intitulat-o <>, prin asta facand aluzie la conducatorul statului si partidului din R.P.D. Coreea, domnul Kim Jong Un (...)", mai spune Daniel Dediu.

"Adelin Petrisor a gresit prin actiunea sa de defaimare a poporului si conducatorului nord-coreean, deoarece el a reprezentat televiziunea de stat din Romania si nu o televiziune privata sa-si permita orice. Lui Adelin Petrisor i s-a dat viza sa mearga in Coreea de Nord fiindca este la o televiziune de stat. In acest caz, se poate ajunge la un conflict diplomatic intre Romania si R.P.D. Coreea sau pot aparea replici la televiziunea din Coreea care sa nu ne avantajeze", mai spune Daniel Dediu.

Acesta ii mai spune ca rugamintea ambasadorului Kim Son Gyong este ca presedintele-director general al TVR sa isi ceara scuze Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene in Romania.

"In caz contrar fiind nevoit sa informeze conducerea de partid si de stat din Coreea de Nord", mai spune presedintele Asociatiei Romania Muncitoare.

Daniel Dediu mai spune ca Asociatia Romania Muncitoare a fost infiintata in 1995.

  • Saftoiu (SRTv) precizeaza ca saptamana viitoare va supune atentiei Comitetului Director al TVR solicitarea

Contactat vineri de Mediafax, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a declarat ca a primit joi seara adresa semnata de presedintele Asociatiei Romania Muncitoare. Saftoiu a mai spus ca va supune atentiei Comitetului Director al TVR aceasta adresa in data de 26 noiembrie.

  • "Tara cu un singur gras", de Adelin Petrisor

Cartea a aparut la editura Polirom. Volumul, care include 16 fotografii din Coreea de Nord, are o prefata semnata de Emil Hurezeanu, potrivit site-ului editurii Polirom.

Conform editurii Polirom, "dupa ce a transmis de la fata locului in numeroase zone de conflict, in 2012, Adelin Petrisor a ajuns, impreuna cu colegul sau Catalin Popescu, in Coreea de Nord, o tara izolata de restul lumii, in care cultul personalitatii unui dictator comunist a fost <> in timp". "A fost prima echipa TV din Romania careia i s-a permis accesul aici dupa 1989. <> prezinta vizita la Phenian a celor doi jurnalisti, care au incercat sa surprinda cat mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, fiind din acest motiv si protagonistii unor incidente neplacute. Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustreaza relatarile din carte, Adelin Petrisor a participat la International Photography Awards, unde a castigat premiul la sectiunea <> si s-a numarat printre finalistii sectiunii <>", mai spune Editura Polirom.

"Tara cu un singur gras" va fi lansata duminica, 24 noiembrie, de la ora 14:00, la standul Dacia de la Targul de carte Gaudeamus.