Consiliul Concurentei a informat Consiliul National al Audiovizualului in legatura cu investigatia declansata in privinta principiului "must carry" - referitor la posturile ce trebuie retransmise obligatoriu de distribuitori - care ar trebui aplicat si la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, asa cum se intampla in prezent, potrivit Mediafax.

  • Art. 82 din Legea Audiovizualului reglementeaza asa-numitul principiu "must carry", prin care operatorii de cablu sunt obligati sa retransmita unele televiziuni, precum cele publice si cele declarate libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare. Principiul nu se aplica, insa, si in cazul platformelor de satelit (DTH), in conformitate cu formularea articolului respectiv. Ultima data, CNA a stabilit lista televiziunilor "must carry" pe 22 ianuarie 2013, pe baza Legii audiovizualului si a Deciziei CNA 72/2012. Aceasta decizie, referitoare la avizele de retransmisie, precizeaza ca lista "must carry" este aplicabila distribuitorilor de programe cu exceptia celor de tip DTH.
  • Consiliul Concurentei a declansat in 2012 o investigatie referitoare la neaplicarea regulei "must carry" in cazul platformelor DTH, investigatie declansata in contextul scoaterii posturilor Intact din grila DTH a RCS-RDS.

Potrivit Mediafax, CC a informat recent, printr-o adresa, CNA in legatura cu investigatia declansata si care "are ca obiect posibila incalcare a articolului 9 din Legea concurentei de catre Consiliul National al Audiovizualului, prin emiterea de catre aceasta institutie a Deciziei 72/2012 ale carei prevederi limiteaza autonomia comerciala a intreprinderilor si stabileste conditii discriminatorii pentru activitatea acestora". Adresa CC a fost prezentata in sedinta de azi a CNA, Consiliul Concurentei solicitand membrilor forului audiovizual sa se prezinte la audieri pe aceasta tema, pe 12 decembrie.

Mediafax scrie ca, potrivit declaratiilor din cadrul sedintei CNA de marti, cele doua plangeri ce au stat la baza declansarii investigatiei CC au venit din partea RCS&RDS (ce detine platforma de satelit Digi TV) si UPC Romania (ce detine platforma de satelit Focus Sat).