Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch a sesizat, marti, Comisia de Etica si Arbitraj a TVR in cazul lui Doru Dendiu, seful filialei Republica Moldova a Partidului Miscarea Populara, aflat sub contract cu TVR, unde a fost corespondent la Chisinau, anunta organizatia.

Citeste integral sesizarea ActiveWatch:

Catre TVR

In atentia Comisiei de Etica si Arbitraj

Conform unor informatii aparute recent in presa si pe retele de socializare, Doru Dendiu, jurnalist aflat sub contract cu TVR, este seful filialei Moldova a Partidului Miscarea Populara. Jurnalistul sustine pe pagina sa de facebook ca acest contract este actualmente suspendat.

ActiveWatch solicita Comisiei de Etica si Arbitraj a televiziunii publice sa analizeze acest caz si sa se pronunte daca au fost incalcate articolele 3, 5, 6 din Statutul jurnalistului. Statutul jurnalistului TVR este un document asumat de fiecare membru al corpului editorial TVR la semnarea contractului de munca. Indiferent daca un jurnalist isi suspenda temporar activitatea in TVR, acesta se afla in continuare sub contract cu respectiva institutie si, implicit, este obligat sa respecte prevederile Statului jurnalistului. Chiar si in cazul in care un jurnalist ex-politician este angajat sau reangajat in orice institutie media, credibilitatea respectivei institutii este grav afectata de optiunea politica asumata a acestuia, asa cum am avertizat si in raportul anual privind situatia libertatii presei in Romania. Mai mult, codurile etice ale jurnalistului interzic jurnalistilor orice activitate politica.

  • "3.2. Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca jurnalistul sa nu fie membru al vreunui partid politic." - Codul deontologic unic al Conventiei Organizatiilor de Media.
  • "ARTICOLUL 8 In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului. Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret." - Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presa.

Consideram ca avem de-a face cu un evident conflict de interese ce afecteaza grav credibilitatea, independenta si impartialitatea televiziunii publice. Asa cum afirmam si in sesizarea transmisa Comisiei de Etica si Arbitraj in urma cu trei ani in cazul Culcer, "astfel de optiuni partizane nu isi au locul in mass-media publice, mai ales in contextul in care TVR isi declara eforturile de a recastiga credibilitate si de a se desprinde de imaginea de institutie obedienta fata de <>".