Protocolul incheiat in luna octombrie intre Televiziunea Publica si Ministerul Agriculturii, prin care "TVR pune la dispozitia MADR, pentru realizarea obiectului prezentului protocol, gama de emisiuni si productii specifice ale TVR", este publicat vineri, in premiera, de Paginademedia.ro. In baza acestui protocol, pe care niciuna dintre institutiile semnatare nu l-a facut public, TVR reorienteaza, incepand de azi, canalul TVR 3 spre o tematica rurala. Documentul a starnit protestul unor membri CNA, care au acuzat ingerinte grave in politica editoriala a televiziunii. Seful TVR, Claudiu Saftoiu, sustine pentru Paginademedia.ro ca nu ar fi vorba despre astfel de ingerinte.

Ce spune, intre altele, protocolul semnat de Claudiu Saftoiu si ministrul Daniel Constantin:

  • TVR pune la dispozitia MADR, pentru realizarea obiectului prezentului protocol, gama de emisiuni si productii specifice ale TVR, precum si mediile de difuzare TVR 1, TVR 2, TVR International, TVR News etc, conform acordurilor subsecvente care vor fi incheiate ulterior cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
  • Promoveaza prin programele sale (transmisiuni nationale sau regionale) o imagine a Ministerului unica, coerenta si care sa asigure un echilibru de informare nationala/teritoriala proportionala atat cu problematica, cat si cu competentele si dimensiunile studiourilor regionale, avand ca scop atingerea obiectivelor comune, lucrand intr-o strategie comuna cu MADR, cu standarde de calitate commune si sprijinindu-se reciproc.
  • TVR comunica calitatea de colaborator a MADR, prin toate mijloacele sale de promovare, in timpul derularii proiectelor comune.

Claudiu Saftoiu sustine, pentru Paginademedia.ro, ca acest document nu ar presupune nicio obligatie a TVR fata de Ministerul Agriculturii si indica faptul ca se urmareste implicarea Televiziunii in proiecte cu fonduri europene. Saftoiu spune, intre altele, ca:

  • "Protocolul ofera MADR o platforma de comunicare in acord cu misiunea publica a televiziunii nationale. Protocolul nu-i acorda o prevalenta, ci ii lasa la dispozitie aceasta platforma, care este TVR 3, pentru a aduce informatia la cunostinta publicului. Acordul NU obliga in niciun caz TVR pe plan editorial."
  • "Consider normal si logic demersul oricarei institutii publice, fie ea minister sau agentie ministeriala, de a considera TVR una dintre platformele cele mai ofertante pentru comunicarea informatiilor de interes public."
  • "Este, mai intai de toate, o relatie cu un minister care are obligatia, de la nivelul conducerii lui, de la Guvern, sa isi promoveze strategiile si sa comunice coerent cu publicul. Este o forma de a spune ca, pentru a ajunge la public, se bazeaza pe un mod de comunicare structurat, astfel incat mesajul sa ajunga la cetateni. Prin acest articol aratam, practic, ca MADR are posibilitatea de a o face si prin intermediul postului TVR 3. Trebuie facuta o precizare importanta. Acest protocol nu are un caracter de unicitate. La fel se intampla si cu celelalte ministere. Cum spuneam, este o oferta de comunicare a politicilor implementate de autoritati, care intereseaza publicul."
  • "Este un parteneriat nemonetizat. Trebuie mentionat ca, potrivit memorandumului de esalonare a datoriilor TVR, finantarea TVR 3 nu a fost aprobata prin buget."
  • "Daca MADR isi manifesta interesul pentru TVR 3 ca platforma de comunicare a politicilor publice pentru proiectele europene, este posibil ca TVR sa participe la campaniile de informare, atragand o parte din bugetele de comunicare din fonduri europene."
  • Citeste raspunsurile complete pe Paginademedia.ro

Subiectul este comentat si de Catalin Tolontan pe blogul sau. Acesta arata, intre altele:

  • "Dupa bunul lor plac, presedintele TVR si ministrul PC, au decis ca o televiziunea publica e la dispozitia Guvernului, nu a societatii. Ca serviciul public inseamna a promova una dintre puterile statului si nu de a te plasa echidistant, pentru a relata obiectiv despre toate puterile in numele sursei oricarei puteri, adica in numele cetateanului!"