Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a primit o decizie de neincepere a urmaririi penale in dosarul in care membrul CNA Valentin Jucan o acuzase de falsificarea Codului audiovizual, anunta Mediafax.

Anuntul a fost facut de Laura Georgescu intr-o conferinta de presa organizata la sediul CNA din Bucuresti. Ea a facut un bilant al activitatii sale dupa 11 luni si jumatate de la preluarea conducerii CNA.

In acest context, Laura Georgescu a spus ca, la inceputul acestui an, a fost acuzata de "falsificarea Codului audiovizual", precizand insa ca ea nu a facut altceva decat sa respecte transparenta decizionala in ceea ce inseamna modificari ale codului sub care CNA isi desfasoara activitatea.

Totodata, ea a pus la dispozitia presei decizia de neincepere a urmaririi penale, care i-a fost comunicata in data de 6 noiembrie de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.

Impotriva solutiei putea fi formulata plangere in termen de 20 de zile de la comunicare.

Conform documentului, rezolutia de neincepere a urmaririi penale a fost data in 5 noiembrie. Procurorul a dispus NUP in cazul Laurei Georgescu "intrucat din cercetarile efectuate in cauza nu au rezultat elementele constitutive ale infractiunilor sub aspectul laturii obiective, respectiv ale laturii subiective". Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului, potrivit rezolutiei.

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a anuntat pe 9 aprilie, intr-o conferinta de presa, ca va face plangere penala impotriva Laurei Georgescu, presedintele CNA, pentru "fals" in inscrisuri oficiale.

El a spus atunci, fiind sustinut de alti doi membri ai CNA (Narcisa Iorga si Florin Gabrea), ca Laura Georgescu, presedintele CNA, a publicat in Monitorul Oficial o decizie a CNA (care aducea modificari Codului audiovizual, n.r.) diferita de votul care se daduse in cadrul Consiliului.

Jucan a precizat ca respectiva decizia de modificare a Codului audiovizualului fusese adoptata intr-o anumita forma, cu unanimitate de voturi, de toti membrii Consiliului, in data de 28 martie 2013. In Monitorul Oficial, decizia a aparut doua zile mai tarziu, insa intr-o forma diferita, a spus Jucan.

"Votul unanim al Consiliului unanim a fost modificat, iar la Monitorul Oficial a fost transmis un alt corp de text. Acest fapt este de natura penala (...) Din pacate, din punctul meu de vedere, am ajuns in situatia in care eu sunt decis sa depun o plangere penala impotriva semnatarului documentului trimis la Monitorul Oficial si anume presedintele CNA, Laura Georgescu, si voi invoca falsificarea unui inscris oficial", a declarat atunci Valentin Jucan.

El a mai spus ca a incercat sa discute cu presedintele CNA, Laura Georgescu, pentru a afla de ce a schimbat Decizia de modificare a Codului audiovizualului, inainte de a o trimite la Monitorul Oficial.

"Am avut discutii si (Laura Georgescu, n.r.) nu a avut un argument in legatura cu acest fapt. Dansa a invocat faptul ca cele doua articole (care nu mai apar in Decizia CNA care a fost publicata in Monitorul Oficial, n.r.) ar fi trebuit sa fie dezbatute", a spus Jucan, precizand insa ca articolele respective fusesera dezbatute.