CNA a amendat, joi, TVR cu 50.000 de lei pentru faptul ca TVR 3 si TVR Cluj au difuzat un colind antisemit intr-o emisiune din 6 decembrie, cand al treilea canal al televiziunii publice s-a repozitionat ca post dedicat mediului rural. Cazul respectiv urmeaza sa fie discutat luni si de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dupa cum a spus pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Potrivit Mediafax, amenda decisa joi de CNA a fost aplicata la propunerea presedintelui Consiliului, Laura Georgescu, si votata de sapte membri, in timp ce unul - Christian Mititelu, a fost impotriva.

  • Sanctiunea CNA a fost aplicata pentru ca TVR a incalcat reglementarile din audiovizual potrivit carora "prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa (...), cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului" si cele care interzic "difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe".

In emisiunea de vineri, ce a marcat repozitionarea TVR 3 ca post dedicat mediului rural, a fost difuzata si interpretarea unui colind de catre Ansamblul "Dor transilvan". La inceputul acestei saptamani, dupa ce emisiunea a venit in atentia publicului prin momentul "oita Pufulica", Revista 22 si Grupul pentru Dialog Social a reclamat faptul ca acel colind include mesaje antisemite. Vezi detalii despre acest caz

Si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a anuntat ca va lua in discutie acest caz, dupa ce a fost sesizat de catre Grupul pentru Dialog Social si Revista 22. Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca luni, 16 decembrie, sunt programate audierile reprezentantilor Consiliului Judetean Cluj si ai Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.