PNL l-a ales, joi, pe Stelian Tanase pentru sefia interimara a TVR, propunere ce urmeaza sa fie confirmata in Parlament. Stelian Tanase, care se prezinta si este prezentat de obicei ca analist politic, profesor, scriitor, istoric, regizor etc., este un fost politician, odinioara coleg de partid cu Crin Antonescu, dar care s-a reorientat, in ultimul deceniu si jumatate, spre mediul universitar si spre media, ramanand mereu in contact cu viata politica. In vara anului 2012, el s-a numarat printre intelectualii care au semnat "Scrisoarea catre UE", in care autorii explicau ca in Romania nu avea loc o lovitura de stat.

Stelian TanaseFoto: Arhiva personala

La inceputul anilor '90, Stelian Tanase a fost coleg cu Crin Antonescu in Partidul Alianta Civica. Cariera sa in politica nu a durat, insa, prea mult, iar el s-a reorientat spre o cariera in mediul universitar si in televiziune.

Profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, el s-a impus in atentia opiniei publice din ultimul deceniu si jumatate ca realizator de talk-show-uri si alte emisiuni la TVR, Antena 1 si Realitatea TV.

El are si un precedent in managementul de televiziune. In toamna lui 2010, el a fost anuntat director general al Realitatea TV, moment in care spunea ca urma sa repozitioneze postul dupa "regulile BBC". Alegerea lui la conducerea postului - anuntata, dar care nu a fost in cele din urma pusa in practica - a venit dupa scandalul declansat de implicarea Realitatea TV in precedentele alegeri prezidentiale si de stenogramele din cazul lui Sorin Ovidiu Vantu. Teoria lui Tanase despre viitorul acestei televiziuni a fost suficienta pentru ca CNA sa innoiasca licenta Realitatea pentru inca noua ani. La scurt timp dupa momentul CNA, el decidea ca e mai bine sa nu mai ocupe postul de director general al Realitatea TV.

In iulie 2012, la apogeul crizei politice declansate de razboiul USL-Traian Basescu, Stelian Tanase si-a pus semnatura, alaturi de alti intelectuali, pe o "Scrisoare catre UE", in care autorii argumentau ca in Romania nu avea loc o lovitura de stat.

Acum doua zile, Stelian Tanase scria intre altele, pe blog, despre "batalia pentru TVR":

  • "Cine va conduce TVR in 2014 va trebui sa sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai si prezidentialele din decembrie. Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-presedinte al TVRv de catre majoritatea USL. Declaratiile publice care dezmint acest adevar simplu pe care il cunoastem dintr-o lunga experienta fac parte din acel dublu limbaj si dublu standard cu care deja ne-am obisnuit."