"TVR nu e televiziune guvernamentala. Cred ca rolul meu e sa asigur acest lucru si sa fiu si crezut. Sper sa fac fata si sa mentin televiziunea echidistanta. Acesta este pariul meu", a declarat vineri Stelian Tanase, jurnalist, scriitor si politilog propus de PNL la conducerea interimara a televiziunii publice. Stelian Tanase este audiat, vineri dimineata, in comisiile reunite de Cultura din Parlament.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

Ora 12:05: Comisiile reunite pentru Cultura l-au avizat, vineri, pe scriitorul Stelian Tanase pentru functia de director interimar al TVR cu unanimitate de voturi.

Stelian Tanase a vorbit si despre datoria "foarte mare" a TVR: "cu 2 milioane pe luna sporeste datoria", a explicat el. "Trebuie facute multe lucruri pentru a insanatosi financiar televiziunea publica. Aceasta cadere a inceput in 2005, au inceput sa se adune datoriile. Nu a reusit nimeni sa opreasca aceasta cadere."

"Cred ca televiziunea publica trebuie sa se uite la un model viabil. TVR are nevoie de liniste ca sa se reconfigureze si sa poata dupa un an, doi, trei, sa prezinte un bilant mai bun decat astazi", mai spune Stelian Tanase.

Marea suferinta a Televiziunii publice in ultimii zece ani este credibilitatea ei, a declarat, vineri, scriitorul Stelian Tanase, in fata Comisiilor reunite pentru cultura: "Marea suferinta a Televiziunii sau problema ei in ultimii zece ani, pentru ca din 2005 ea a intrat intr-un declin financiar si a inceput sa faca datorii, este credibilitatea ei. In fiecare an si credibilitatea si, in consecinta, daca vedeti, audientele au declinat, ajungand in momentul acesta sa faca mai mici audiente decat televiziuni care nu au nicio zecime din angajatii Televiziunii publice, nicio zecime din echipamente si din bugete. Aceasta situatie este paradoxala si trebuie corectata cat se poate de repede".

Potrivit acestuia, Televiziunea publica este intr-o situatie foarte dificila in momentul acesta: "Am adunat multe date, tabele. Este o situatie in care trebuie luate anumite decizii strategice in ce priveste Televiziunea publica pentru a putea fi salvata. S-au facut pasi in acest sens si nu cred ca trebuie, daca ajung la Televiziunea publica, sa fac o revolutie, o restructurare, o reforma, lucruri acestea de natura radicala. Trebuie tratata problema cu foarte multa prudenta, cu realism si mai ales cu transparenta. Fara un sprijin foarte serios din partea dumneavoastra si a altor institutii, in principal Guvernul si cateva ministere care sunt sunt conectate cu problema Televiziunii, nu se va putea face nimic. Un alt lucru care vad ca deja a starnit multe reactii printre amicii mei fosti si viitori este chestiunea depolitizarii Televiziunii si a faptului ca intram intr-un an electoral."

"Nu va fi simplu deloc, dar cred ca oricine va ocupa acel loc trebuie sa se ocupe de asta cu foarte multa atentie. Trebuie sa aiba un dialog cu liderii politici si sa ii asigure ca va fi intr-adevar echidistant si toti candidatii si partidele vor avea conditii egale. Televiziunea publica nu-i televiziune guvernamentala. Este o televiziune publica", a adaugat Stelian Tanase.

El a mai anuntat, vineri, in Comisiile reunite de cultura ca nu va aparea in nicio emisiune TV cat timp va fi la conducerea TVR: "Am luat o decizie care tine de profesia si de reguli de joc obligatoriu in toata lumea. Cat timp sunt la Televiziune nu voi aparea niciodata la TVR, nu voi avea o emisiune, nu ma voi pronunta public in cauze publice. Este un sacrificiu, pentru ca eu din asta traiesc de multi ani. Nu voi aparea nici la alte televiziuni ca partener in emisiuni sau avand o emisiune".

Senatul si Camera Deputatilor se reunesc vineri, la ora 12:00, in sedinta comuna pentru a vota candidatul la functia de director interimar al TVR.

Pentru ca directorul interimar al TVR sa fie validat in functie de plenul comun este nevoie sa participe la vot 291 de parlamentari, acesta fiind cvorumul necesar - jumatate plus unu din totalul senatorilor si deputatilor.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in cazul in care nu va exista cvorum, imediat dupa inchiderea sedintei de plen, se vor reuni Birourile permanente si il vor valida pe viitorul director interimar al TVR.

Acest lucru este posibil dupa ce Guvernul a emis miercuri o ordonanta de urgenta care modifica legea de organizare si functionare a TVR, care prevede ca directorul interimar al institutiei poate fi validat de Birourile permanente ale Parlamentului.

La sedinta de plen de la inceputul saptamanii, Rares Bogdan, propus de asemenea de PNL pentru sefia TVR, nu a putut fi validat din cauza ca nu a existat cvorum.