Posturile de radio Kiss FM si Radio Zu au fost amendate cu 20.000 lei pentru ca au difuzat melodii care contin expresii obscene ale formatiilor Parazitii si BUG Mafia inainte de ora 23.00, potrivit unei decizii a Consiliului National al Audiovizualului adoptata miercuri.

Printre melodiile citate de CNA intr-un comunicat sunt Scoate limba (Mamelino), De ziua ta (Parazitii), Toate-s la fel (Parazitii), Cum sa jignesti o femeie (Parazitii), Bagabonti 99 (Parazitii), Talk dirty feat. 2 Chainz, Turbofin (Grasu XXL) sau Hai cu mine (BUG Mafia).

Ce sanctiuni a dispus CNA:

  • amenda in cuantum de 15.000 de lei postului Kiss FM;
  • amenda in cuantum de 5.000 de lei postului Radio Zu;
  • somatie publica postului Radio 21.

Decizia s-a bazat pe art. 18 lit. b) din Codul de reglementare a continutului audiovizual, "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 - 23,00 productii care prezinta: (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen"; art. 19 alin. (2) "Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii: (...)f) psihologia personajelor si reperele morale pe care acestea le ofera copiilor sau adolescentilor; k) calitatea si tipologia limbajului"; art. 40 alin. 3) "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Amenda acordata Kiss FM s-a datorat si difuzarii unei compozitii muzicale "in care, pe un ritm muzical, au fost inserate si fragmente din replicile rostite in diferite imprejurari de persoane publice, textul compozitiei continand limbaj obscen".

Potrivit articolul 39 alin. 2, "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".