Senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, este citat, joi, de Mediafax spunand ca personal sustine marirea taxei TV de la 4 lei pe luna la 6-8 lei pe luna. El si-a exprimat aceasta parere la o zi dupa ce directorul interimar al TVR, Stelian Tanase, a anuntat ca a trimis la Ministerul de Finante un "proiect" privind marirea taxei, care a fost solicitata, fara rezultat, si de predecesorii lui la conducerea televiziunii publice. Cu aceasta idee nu este, insa, de acord seful radioului public, Ovidiu Miculescu, potrivit caruia "e o nebunie sa ceri asta acum!"

Potrivit ultimului raport de activitate, Televiziunea romana a inregistrat in 2012 venituri din taxa radio-tv de 330 de milioane de lei. Dupa valul de restructurari din prima parte a anului trecut, cauzate de situatia financiara grava in care se afla, institutia a ramas cu aproximativ 2.400 de angajati, fata de peste 3.000 in 2012. Pe de alta parte, radioul public - institutie cu un numar angajati apropiat de cel al TVR, circa 2.300 - a inregistrat in 2012 venituri din taxa radio-tv de 204 milioane de lei, potrivit raportului de activitate aferent aceluiasi an.

Sefii actuali ai celor doua institutii au pareri diferite despre nevoia de a mari, acum, taxa radio-TV:

Directorul interimar de la TVR, Stelian Tanase, a anuntat miercuri, la Senat, ca transmis ministrului de Finante un "proiect" pentru marirea taxei radio-TV si ca ar urma sa discute subiectul cu premierul Ponta.

Pe de alta parte, Catalin Tolontan citeaza pe blogul sau o declaratie facuta pentru Gazeta Sporturilor de presedintele-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, acesta atacand pozitia lui Stelian Tanase: "Ce livreaza ei de banii astia?". Ovidiu Miculescu, citat de Catalin Tolontan:

  • "Radio nu vrea marirea taxei. E o nebunie sa ceri asta acum! Eu nu ma bag peste nimeni, dar e cel putin o inabilitate din partea TVR sa solicite asta. Ce livreaza ei de banii astia?! Inainte sa ceri marirea trebuie sa te asiguri ca ai facut tot ce depinde de tine. In ce ne priveste, pozitia oficiala a SRR e ca nu vrem marirea taxei cu nici o suma"

Miercuri, seful Comisiei pentru Cultura din Senat, Georgica Severin (PSD), era citat de Mediafax exprimandu-si scepticismul in legatura cu marirea taxei radio-TV in acest an. Joi, el este citat din nou de Mediafax, de data aceasta afirmand ca, personal, sustine marirea taxei de la 4 lei la 6-8 lei pe luna. Georgica Severin:

  •  "Sustin de foarte multa vreme ca marirea taxei TV este o necesitate. Radioul si televiziunea trebuie privite ca servicii publice. Ele nu pot fi bagate in aceeasi categorie pe piata concurentiala. Aceasta taxa de 4 lei, din care ei primesc cred ca pana la 3,2 lei, din cauza banilor pe care ii preiau cei care ii strang, reprezinta aceeasi suma din 2004. Intre timp s-a trecut la inalta definitie. Orice transmisie care trebuie facuta are cu totul alti parametri tehnici. Transmisia TVR va trebui sa fie pe parametri digitali", a spus Severin.
  • "De cinci ani de cand sunt in aceasta comisie am avut inclusiv propuneri legislative prin care sa fortam TVR sa dea meciurile si toate astea. Primim sute de scrisori si de memorii din partea cetatenilor cu privire la faptul ca nu pot vedea un meci. Ce a fost dupa Grecia, stiti foarte bine. Toate aceste lucruri sunt pe bani. De unde pot veni bani? De la buget, nu vad cum. Deci, printr-o taxa", a explicat el.
  • "In aceste conditii, noi vorbim de o taxa de 12 euro pe an, pe care eu cred ca ar trebui sa o aducem la nivelul a 6-8 lei pe luna, dar decizia nu imi apartine. Nu vad alta solutie. Daca se va ajunge vreodata la marirea taxei, putem sa renuntam la publicitatea de la TVR, ca o compensare pentru cetateni. Este o viziune personala, care nu angajeaza Guvernul. Nimeni de la Guvern nu a propus pana acum marirea taxei".