Cazul presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, fata de care DNA a declansat urmarirea penala, a fost prezentat, miercuri, in mod echilibrat si factual la stirile si emisiunile informative TVR, desi principalul jurnal a prezentat preponderent pozitia oficialului constantean. Joi seara, televiziunea publica a difuzat intr-un mod aparte stirea despre posibilitatea acestuia de a pleca in SUA pentru investigatii medicale. Stirea a durat un minut si jumatate, din care 20 de secunde au fost dedicate informatiilor noi legate de subiect si contextului, iar restul de 70 de secunde - exclusiv plangerilor lui Nicusor Constantinescu si ale avocatului acestuia fata de modul cum a fost "luat de autoritati pentru a face declaratii la DNA". De anul trecut, la TVR este producator general - si al doilea om in managementul institutiei - Cristian Zgabercea, fost consilier al presedintelui CJ Constanta, intre 2004-2012.

Nicusor Constantinescu la TVR, via NTVFoto: Captura TVR
  • UPDATE Prin intermediul biroului de presa, HotNews.ro l-a intrebat pe seful Stirilor TVR, Claudiu Lucaci, daca producatorul general Cristian Zgabercea a intervenit in vreun mod in procesul editorial. I-am solicitat si sa comenteze felul cum a fost acoperit subiectul in jurnalul de joi seara. Claudiu Lucaci a transmis urmatorul raspuns: "Decizia in realizarea unui material jurnalistic apartine producatorului emisiunii. Conform fluxului de lucru, acesta, impreuna cu jurnalistii, editeaza stirile care intra in Jurnal. Din punct de vedere editorial este interzisa ingerinta oricarei persoane in afara sefului ierarhic."
  • UPDATE 2 Miercuri seara, stirea referitoare la Nicusor Constantinescu a fost prezentata si discutata echilibrat in emisiunea "La varf", realizata de Mihai Radulescu si care a precedat jurnalul de seara al TVR. La stiri, cazul Nicusor Constantinescu a fost prezentat in 2 minute si 46 de secunde (stirea video), din care 20 de secunde au fost alocate prezentarii acuzatiilor si informatiilor de context, iar restul - pozitiilor lui Nicusor Constantinescu si Radu Mazare.

Primele 14 de secunde din stirea difuzata in principalul buletin de stiri de joi seara - care poate fi urmarita pe site-ul TVR - prezinta informatii despre posibilitatea ca Nicusor Constantinescu sa paraseasca tara pentru investigatii medicale. Urmatoarele 70 de secunde prezinta imagini cu Nicusor Constantinescu in momentul cand a fost "luat de autoritati" la DNA, afirmatiile pe care el le-a facut, la postul de televiziune NTV, la adresa celor care l-au "luat", dar si pozitia oficiala a avocatului sau cu privire la atributiile organelor de politie. Nu a fost prezentata nicio alta informatie de context sau explicatiile sefului DNA Constanta. Ultimele 6 secunde din stirea TVR prezinta succint informatii despre urmarirea penala a lui Nicusor Constantinescu, pentru abuz in serviciu.

  • Cristian Zgabercea, fost angajat al TVR in anii '80-'90 si fost consilier al presedintelui CJ Constanta intre 2004-2012, lucreaza din nou in TVR din vara lui 2012, cand la conducerea institutiei a venit Claudiu Saftoiu. La inceputul anului trecut, el a fost numit coordonator cu atributii de producator general, iar in vara lui 2013 TVR a anuntat ca a fost "desemnat castigator al concursului de proiecte manageriale" si ca este numit Producator General.

Contactat, vineri, de HotNews.ro, directorul interimar al TVR, Stelian Tanase, a declarat din nou ca nu face declaratii si comentarii pana nu este numit sef deplin la Televiziunea publica. La randul sau, Claudiu Lucaci a spus ca raspunde intrebarilor HotNews.ro, dar prin biroul de comunicare al institutiei. Vezi in update-ul de mai sus raspunsul lui Claudiu Lucaci.