Deutsche Welle continua procesul de restructurare, strategia aleasa vizand o paleta mai larga de oferte lingvistice si de reviste, anunta postul de televiziune. Planurile pe termen lung se vor concentra pe crearea unei televiziuni globale de stiri. Schimbarile afecteaza si site-ul Deutche Welle in limba romana care va deveni o platforma de tip blog, "bazata pe dialog si comentarii".

"Pentru a ne atinge obiectivele in urmatorii patru ani, trebuie sa cream acum conditiile corecte in departamentele noastre", a declarat directorul general DW, Peter Limbourg.

Conducerea radiodifuzorului a anuntat o serie de reforme care "vor crea cadrul in care sa ne realizam conceptul de jurnalism modern si creativ, si sa ne pozitionam ca un furnizor global de informatii localizat in Germania", a adaugat Limbourg.

Propunerile se vor concentra pe continutul in limba engleza precum si pe cel in limbile care s-au dovedit a fi de succes pentru DW. Se doreste ca "engleza" sa devina limba "stindard", ceea ce inseamna ca ofertele departamentului in engleza vor fi extinse pentru a fi competitive international.

Schimbarile afecteaza si site-ul Deutche Welle in limba romana care va deveni o platforma de tip blog, "bazata pe dialog si comentarii".

Alte astfel de platforme afectate de schimbari sunt site-urile din Albania, Bosnian, Bulgaria, Croatia, Macedonia si Serbia. Revistele europene in aceste limbi vor fi mentinute.

Postul de televiziune in limba germana va avea un continut mai ridicat de stiri si va avea o structura de programe modificata. "Limba germana ramane o limba importanta pentru DW", a aratat directorul general. Pe site-ul dw.de va fi construita o comunitate in limba germana iar cursurile de germana ale Deutsche Welle vor fi extinse.

Limbourg a mai anuntat ca DW isi va redirectiona intern resursele financiare astfel incat sa ajunga in zonele prioritizate, un proces care se va face treptat in decursul anului 2014.

  • Prioritati regionale

DW va incerca sa isi impuna continutul in limba engleza in peisajul media international. Radiodifuzorul se va concentra pe zone precum Afganistan, China, Iran in Asia, Africa, lumea araba, Rusia, America Latina, Turcia si zonele de criza din Europa.

In acest scop, va fi dezvoltat continutul in limba engleza, atat pentru TV cat si online. Continutul de stiri va creste semnificativ iar programele de stiri vor fi mai frecvente. Concomitent, DW va reduce numarul de emisiuni pe care le produce, crescand calitatea formatelor pastrate.

DW va oferi in continuare continut adaptat la regiunea vizata.

  • Accentul pe interactiunea cu publicul

Site-urile in in diferite limbi ale DW vor fi transformate intr-un format de blog personalizat cu optiuni de dialog si comentarii, si vor fi optimizate pentru dispozitive mobile.

"Cautam un jurnalism de succes care adopta o pozitie si cautam o interactiune directa cu audienta tinta", a aratat Peter Limbourg. Paleta tematica a continutului online curent al DW in cadrul acestor departamente editoriale, care, la ora actuala, produc stiri si material de context va fi abandonata in favoarea unor materiale de opinie puternice facute din perspectiva germana.

  • Crearea unui departament editorial european

Jurnalistii din diferite departamente care acopera chestiuni europene vor fi grupati intr-un singur departament editorial european care va crea continut regionalizat pentru regiunea de criza din Europa. Totodata, la sediul din Bonn al DW va fi produsa o revista care va avea drept subiect politica europeana si care va servi ca model pentru adaptarea in toate limbile europene al DW.

Vezi toate schimbarile propuse de Deutsche Welle pe site-ul radiodifuzorului