CNA a adoptat, joi, propunerea de modificare a Codului Audiovizual ce obliga posturile TV si radio sa ia masuri precum introducerea unei intarzieri intre semnalul de studio si cel transmis catre telespectatori, in cazul transmisiunilor in direct, altele decat stirile si transmisiunile sportive. Intarzierea are drept scop sa permita posturilor sa previna difuzarea unor scene sau exprimari ce contravin regulilor referitoare la protectia minorilor si a demnitatii umane, precum insultele intre invitati, acuzatii nesustinute de dovezi sau caftelile din studio. Astfel, posturile nu ar mai putea veni la CNA sa spuna ca au difuzat derapaje de limbaj sau de alta natura din cauza unor "accidente" ce tin de transmisia in direct.

Desi propunerea a fost aprobata joi, ea va fi pusa in dezbatere publica cel mai devreme saptamana viitoare, impreuna cu alte propuneri de modificare a codului, care nu au fost inca discutate. Propunerea va intra in vigoare doar dupa adoptarea ei in forma finala.

Ce spune noua regula, asa cum a fost adoptata joi de CNA:

  • In cazul programelor difuzate in direct, altele decat cele de stiri si transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligatia sa foloseasca orice mijloace, inclusiv delay, astfel incat sa previna difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispozitiilor prezentului Cod privind protectia minorilor si a demnitatii umane.