ActiveWatch, organizatie media care a starnit discutii publice prin lipsa unei pozitii transante si rapide in cazul editiei "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, in care au fost batjocoriti mai multi jurnalisti, a transmis, luni, CNA o scrisoare in care arata ca in acea emisiune "a fost incalcat dreptul la demnitate al Andreei Pora". In acelasi document, ActiveWatch apreciaza ca "se impune o interventie mai sustinuta din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje in emisiunile televiziunilor care se declara a fi canale de stiri si informare".

  • Organizatia prezidata de Mircea Toma a transmis aceasta pozitie dupa ce forul audiovizual a dezbatut de doua ori cazul respectivei emisiuni de la Antena 3, fara a adopta, inca, o sanctiune. In sedinta de joi a CNA, cand au fost ascultati si reprezentantii unor ONG-uri - altele decat ActiveWatch - care reclamasera editia respectiva a "Sinteza zilei", Monica Gubernat, membra CNA, aratase ca vrea sa asculte si pozitia ActiveWatch. Aceasta organizatie nu luase o atitudine clara in privinta derapajelor din emisiunea lui Mihai Gadea, fapt pentru care Vladimir Tismaneanu s-a angajat intr-o polemica online cu Mircea Toma.

NOTA: CNA urmeaza sa reia, marti, votul de sanctionare a acestei emisiuni, dupa esecul de joi. Subiectul a fost, insa, inclus pe ultima pozitie pe agenda sedintei de maine. Membrii CNA ajung extrem de rar sa discute integral subiectele incluse pe ordinea de zi.

In scrisoarea adresata CNA, semnata de Mircea Toma, ActiveWatch mentioneaza ca "nu este un arbitru al spatiului audiovizual si nu are obligatia de a reactiona public asupra tuturor derapajelor etice din spatiul audiovizual". Dar, pentru ca "un membru CNA a afirmat ca nu se pronunta asupra acestui caz in lipsa unei opinii a ActiveWatch", asociatia isi expune acum punctele de vedere.

Adresa ActiveWatch catre CNA:

Catre Consiliul National al Audiovizualului

In urma discutiilor care au avut loc in cadrul sedintei CNA din 23 ianuarie 2014 despre emisiunea postului Antena3 din 14 ianuarie 2014 si in cadrul carora un membru CNA a afirmat ca nu se pronunta asupra acestui caz in lipsa unei opinii a ActiveWatch, organizatia noastra face urmatoarele precizari.

Multumim membrilor CNA pentru increderea pe care o acorda expertizei ActiveWatch. ActiveWatch este o organizatie care militeaza pentru comunicare libera in interes public. ActiveWatch nu este un arbitru al spatiului audiovizual si nu are obligatia de a reactiona public asupra tuturor derapajelor etice din spatiul audiovizual. Organizatia noastra si-a construit de-a lungul activitatii sale o strategie de reactie publica si un set de mecanisme de evaluare in functie de care isi stabileste oportunitatea si intensitatea reactiei publice. In masura in care subiectul in dezbatere a facut obiectul evaluarii ActiveWatch, disponibilitatea organizatiei de a raspunde unei solicitari din partea CNA si de a pune la dispozitia membrilor consiliului propriile opinii este totala.

Cu privire la cazul discutat de membrii CNA in sedinta din 23 ianuarie, in cadrul careia s-a amanat adoptarea unei decizii, ActiveWatch isi exprima urmatoarele puncte de vedere:

a) Consideram ca in cadrul emisiunii Sinteza zilei din 14 ianuarie 2014 a fost incalcat dreptul la demnitate al Andreei Pora, drept protejat de reglementarile audiovizuale in vigoare (Art.3(2) din legea 504/2002 a audiovizualului, respectiv art.30, 34 si 40 ale Codului de reglementare in audiovizual).

Referitor la materialul video difuzat in intervalul 22:41 - 22:45, consideram ca toate interventiile asupra materialului (montajul audio-video) au condus spre o imagine voit distorsionata si nefavorabila Andreei Pora, aceasta fiind pusa intr-o situatie degradanta si umilitoare.

Dezbaterea, critica, expunerea inconsecventelor de discurs, chiar si ironizarea afirmatiilor persoanelor publice sunt justificate din perspectiva interesului public si nu pot fi sanctionate daca sunt facute cu buna-credinta. Insa modul in care materialul video a fost montat si ilustrat sonor a avut ca efect orientarea mesajului catre umilirea persoanei vizate - Andreea Pora - nicidecum catre o infruntare de idei ori argumente (fie aceasta chiar stridenta ca limbaj) care sa sustina interesul public al demersului.

Cu alte cuvinte, colajul de imagini si sunete nu este propus pentru a sustine o dezbatere despre opiniile exprimate de A. Pora, ci este realizat pentru a o decredibiliza pe aceasta, decredibilizarea vizand comportamente irelevante pentru interesul public. Avem de-a face cu un comportament editorial facil si tabloid, care apeleaza la difuzarea repetata a unor imagini si sunete, in incercarea de a atrage mai usor atentia publicului asupra caricaturii unei persoane, si nu cu o critica a opiniilor acelei persoane.

Actele normative in baza carora CNA isi desfasoara activitatea contin articole relevante pentru acest tip de comportament al mass-media audiovizuale.

b) Tinand cont de degradarea accelerata a discursului public si infestarea acestuia cu atacuri la persoana, consideram ca se impune o interventie mai sustinuta din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje in emisiunile televiziunilor care se declara a fi canale de stiri si informare. Recomandam CNA sa lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de stiri din perspectiva acestor comportamente si sa aplice actele normative in sensul protejarii demnitatii umane fara a aduce atingere libertatii de exprimare.

Mircea Toma

Presedinte ActiveWatch