Primul motiv retinut de instanta in motivare, publicata de Reporter Virtual, este "prestatia" lui Badea din emisiunea "Sinteza zilei" din 6 martie 2013, in care realizatorul de la "In gura presei" l-a parodiat pe Turcescu, aparand imbracat in costum militar si prezentandu-se drept "colonelul Turcelu".

Instanta a retinut ca Badea a dovedit rea credinta si intentia directa de a-i prejudicia imaginea lui Turcescu, atata vreme cat acesta facuse public faptul ca Ministerul Apararii ii retrasese la cerere gradul acordat. "Modalitatea de prezentare, imbracamintea aleasa de parat, utilizarea unei imagini prelucrate a reclamantului in costum de militar, precum si schimonosirea numelui reclamantului ('Turcelu') sunt elemente ce contureaza intentia paratului de ridiculizare a reclamantului si de mentinere in perceptia publica a unor informatii false privind gradul de colonel al acestuia", se arata in motivarea difuzata de site-ul Reporter Virtual.

De asemenea, Badea a fost condamnat si pentru afirmatia facuta tot in fata lui Mihai Gadea si in care spunea ca "Ii urasc pe acesti oameni. Am ajuns in Romania anului 2013 sa urasc niste oameni pana la dezumanizare (¬) Daca o sa am vreodata ocazia sa le fac rau astora, o sa le fac. Meticulos, incet si determinat". Instanta a retinut "tonalitatea agresiva" si a constatat ca "mesajul transmis are capacitatea de incita la ura si ostilitate".

De asemenea, judecatorul cauzei a retinut si folosirea de catre Badea a unor cuvinte precum "propagandist abject", "hidos", "oribil", "putred" si "viermanos", prin care, se spune in motivare, a fost creata "o atmosfera de intimidare, ostila, umilitoare si ofensatoare indreptate impotriva unor persoane pe criteriul convingerilor politice sugerate de parat".

Instanta a remarcat si faptul ca demersurile lui Badea nu au fost menite sa informeze opinia publica, ci "au urmarit sa-l umileasca pe reclamant, sa-l ridiculizeze, afirmatiile fiind facute in afara bunei-credinte". "Declararea in cadrul unei emisiuni TV a unui comportament ostil la adresa reclamantului, agresivitatea reclamantului si termenii ofensatori folositi devin inadmisibile", se arata in motivarea in care se mai spune ca Mircea Badea a depasit limitele dreptului la libera exprimare.

Sentinta pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 in luna decembrie prevede ca Badea sa-i plateasca lui Turcescu despagubiri de un leu (atat a solicitat realizatorul de la B1 TV), dar si achitarea cheltuielilor de judecata, in valoare de 6008 lei. De asemenea, Badea a fost obligat sa publice sentinta, pe cheltuiala proprie, in trei ziare de prima importanta. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.