Al treilea mare distribuitor de presa scrisa din Romania, MAV (fosta Symmetria), a intrat in insolventa, lucru pe care l-a facut si o companie mai mica de distributie din Maramures, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau. Aceste insolvente se adauga celei recente a PressPoint, al doilea mare distribuitor, in timp ce numarul 1, Tutun si Ziare, cu sediul in Constanta, se confrunta cu o situatie tensionata dupa arestarea lui Nicusor Constantinescu, noteaza ziaristul: "Presa e in cel mai dificil moment al ei de dupa 1989".

Catalin Tolontan, pe blogul sau:

  • Doua companii de difuzare au anuntat, in ultimele zile, intrarea in insolventa. E vorba de MAV (fosta Symmetria), firma care controla aproximativ 15% din piata, a treia cota nationala. (...) Cea de-a doua firma care a intrat in insolventa este CPD Ing Val, cu aproximativ 80 de chioscuri in Baia Mare si Satu Mare.
  • Cele doua se adauga lui PressPoint, numarul 2 de pe piata, cu o cota de peste 30% in momentul intrarii in insolventa consemnata la finalul anului trecut. Rezumind: in nici trei luni, piata de difuzare si-a pierdut locurile 2 si 3, ceea ce a adus ziarelor si revistelor pierderi de milioane de euro, in conditiile in care titlurile sint oricum in dificultate!
  • Din pretul de coperta, publisherului ii ramine cam 38%! De ce? Pentru ca 9% merg la stat ca TVA, 33% este comisionul firmelor de difuzare si cam 20% reprezinta bani care nu mai vin niciodata, din cauza falimentelor, in ritmul inregistrat pina la finalul lui 2013. (...)
  • Practic, din banii scosi din buzunar azi, 13 februarie 2014, de catre cititor la chioscul de ziare, redactiei i se intorc ceva peste o treime, cam la jumatatea lunilor mai sau iunie! Din 2 lei platiti de dumneavoastra, incasam 80 de bani, cu o intirziere de aproximativ 110 de zile. (...)
  • Intr-un fel sau altul, ziarele si revistele au continuat sa mearga inainte. Dar, in acest moment, dupa insolventa firmelor 2 si 3, ceva mult mai mare se intimpla pe piata. Daca modelul se va replica la Tutun si Ziare, liderul pietei de difuzare, care a ajuns sa controleze 40% din volumele de difuzare, am asista la un mat al presei! Iar in compania lider cu sediul la Constanta exista o situatie tensionata, pentru ca, din momentul arestarii lui Nicusor Constantinescu si a inceperii urmaririi penale pentru Radu Mazare, ambii fondatori ai trustului originar din care a rasarit reteaua de difuzare, banii catre presa din toata tara au venit tot mai greu. (...)
  • Sigur ca insolventa nu inseamna automat faliment, insa ce e cert e ca firmele de difuzare intrate in insolventa nu mai platesc catre redactii, si ca celelalte au inceput si ele sa aiba intirzieri adaugate intirzierilor de pina acum. Presa e in cel mai dificil moment al ei de dupa 1989. Si urmeaza televiziunea.
  • Citeste integral pe Tolo.ro