Dupa scandalul petrecut dimineata in sedinta CNA, presedintele institutiei, Laura Georgescu, a organizat marti la pranz o conferinta de presa in care a spus, in esenta, ca exista "presiuni" asupra institutiei si ca sesizeaza mai multe institutii ale statului in legatura cu o anumita stare de incompatibilitate pe care ar avea-o unii membri. Ea nu a precizat, insa, despre ce incompatibilitate este vorba si care sunt acei membri. Ulterior, trei membri CNA - care formeaza asa-zisa "minoritate politica" din Consiliu - au tinut, in nume personal, o conferinta de presa in care au spus ca ei se simt tinta sesizarilor si au explicat la ce cred ei ca se refera "incompatibilitatile" mentionate de Laura Georgescu.

  • Laura Georgescu a organizat conferinta de presa dupa ce sedinta de azi s-a intrerupt brusc: cand erau discutate din nou amenzile date posturilor B1 si Antena 3, majoritatea membrilor au parasit sala, intrucat pe masa aparuse o placa stilizata, in care mesajul "presa scrisa" era prins in niste lanturi de care era agatat un alt text - "opt membri CNA". "Opt membri CNA" face referire la majoritatea asa-zis politica din forul audiovizual, formata din cei opt membri propusi de guvern sau de partidele aflate in prezent la guvernare, plus UDMR. Vezi detalii aici

In conferinta sa de presa, Laura Georgescu a declarat ca acest for isi face treaba si ca, anul acesta, "a reusit performanta" sa nu mai fie mentionat in raportul MCV al Comisiei Europene decat in sens pozitiv si doar in raportul tehnic.. Fara sa dea nume, ea i-a acuzat pe unii membri CNA ca pun presiune pe forul audiovizual prin "scrisori in afara tarii" sau "prin "comunicate trimise fara acordul institutiei". Ea a spus ca acestia folosesc "tehnici de intimidare" - ca in cazul "butaforiei" aparute azi pe masa membrului CNA Valentin Jucan.

  • Mesajul transmis in conferinta de presa a inclus numeroase referiri la trecutul voturilor din CNA si la alte fapte presupus facute de membrii Consiliului, dar fara nume sau detalii clare. Intrebata la cine si la ce se refera mai precis, ea a indemnat presa sa investigeze. Intrebata la ce "presiuni asupra CNA" se refera, ea a spus ca "sunt presiuni de a pune la indoiala actul decizional, actul administrativ luat, cu respectarea legii" si a spus ca se "autosesizeaza" in legatura cu programul B1 TV de astazi la pranz, dupa ce sedinta Consiliului a fost intrerupta.

In cele din urma, ea a spus ca "este mandatata" de unii membri CNA si de functionarii institutiei "sa solicite public si imperios institutiilor abilitate sa constate starea de incompatibilitate cu functia de membru CNA" pe care o au unii ocupanti ai acestor functii. Laura Georgescu a spus ca sesizarile sunt adresate comisiilor de specialitate din parlament, Registrului Comertului, ANI si CSM.

La intrebarile la care Laura Georgescu nu a oferit raspuns au incercat sa raspunda ulterior, intr-o conferinta separata tinuta "in nume personal", de trei membri CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea. Ei au spus ca se simt vizati de aceste acuzari de "incompatibilitate" si au raspuns, punctual, unor acuzatii pe care presedintele Consiliului le-a facut fara sa precizeze subiectul.

  • Narcisa Iorga, aratand ca doi membri CNA sunt deja declarati incompatibili, dar au ramas in functie: "Sunt incompatibila pentru ca nu am luat de pe masa acea butaforie, in locul lui Valentin Jucan."
  • Narcisa Iorga: "In ce priveste intimidarea CNA - intotdeauna am fost impotriva declaratiilor oamenilor politici fata de deciziile pe care CNA le adopta, am si sesizat parlamentul"
  • Valentin Jucan: "Doresc sa-mi cer scuze pentru faptul ca ati fost chemati la o conferinta de presa la care nu vi s-a spus nimic sau vi s-au spus lucruri tip ghicitoare. Prin acest insemn (cu "presa libera" in lanturi - n.red.), am tras un semnal de alarma in legatura cu lucruri concrete pe care le-am spus in acest Consiliu. Nu stiu de cand presedintele CNA are drept de veto asupra comunicarii mele cu presa. Am libertatea de a ma exprima si de a avea o pozitie. (...) Noi am tras un semnal de alarma si acest obiect este un semnal de alarma pentru ce va fi sa fie in acest an. Iar presedintele CNA va raspunde cum? Si la ce? Una spunem noi si altfel se raspunde - intr-un mod calomnios."