Presedintia a sesizat CNA in legatura cu mai multe emisiuni difuzate de Antena 3, in care "au fost lansate mai multe acuzatii defaimatoare si neadevarate" la adresa sefului statului, insa majoritatea membrilor Consiliului au votat, joi, impotriva aplicarii unei sanctiuni in acest caz. Sedinta CNA a fost presarata cu amenintari de chemare in judecata si acuzatii de partizanat politic, relateaza Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, mai multe emisiuni de la Antena 3, dupa ce a primit o serie de sesizari cu privire la aceste programe, intre care si unele de la Administratia Prezidentiala.

Singura propunere facuta in cazul Antena 3 - o amenda de 70.000 de lei (Narcisa Iorga) - nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a putea fi aplicata. "Pentru" aplicarea acestei sanctiuni au votat Narcisa Iorga si Florin Gabrea, in timp ce "impotriva" au votat Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Presedintia a sesizat CNA cu privire la emisiunea "Sinteza Zilei" difuzata de Antena 3 pe 6 ianuarie, incepand cu ora 21.30. Potrivit CNA, in editia din 6 ianuarie a emisiunii "Sinteza Zilei" au fost dezbatute doua dintre subiectele de actualitate ale zilei: sentinta in cazul lui Adrian Nastase (acesta a fost condamnat definitiv in dosarul Zambaccian la 4 ani de inchisoare cu executare) si faptul ca presedintele Traian Basescu, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a fost asteptat in fata institutiei de un grup de persoane aflate la intrare. In emisiune au fost invitati: Pavel Abraham - general in rezerva, Sorin Rosca Stanescu - senator, Razvan Savaliuc - jurnalist, Mugur Ciuvica - presedintele Grupului de Investigatii Politice si Adrian Ursu - jurnalist.

"In cadrul emisiunii mentionate au fost lansate mai multe acuzatii defaimatoare si neadevarate la adresa presedintelui Rormaniei, domnul Traian Basescu", se spune in sesizarea primita de CNA.

Administratia Prezidentiala face referire in sesizare la mai multe "acuzatii defaimatoare si neadevarate" facute in respectiva emisiune atat de moderatorul Mihai Gadea, cat si de invitatii Mugur Ciuvica si Adrian Ursu.

Astfel, Mihai Gadea a afirmat: "Pe de alta parte, ne aducem aminte ca in momentul in care Traian Basescu loveste pe cineva are si justificari, chiar si atunci cand loveste un copil este pus fata in fata cu realitatea, cu imaginile, poate a injurat copilul, poate a spus ceva copilul, poate a injurat femeia. Probabil ca, intr-o zi, nu ar fi de mirare ca Traian Basescu sa spuna 'm-a injurat Nastase cand era prim-ministru, mi-a facut nasoale, ar trebui sa il bag si eu dupa aia la inchisoare'".

Mugur Ciuvica a facut afirmatii precum: "Toata propaganda basista prezinta in astea cateva zile din anul acesta zi de zi, prezinta viitoarele victime ale lui Traian Basescu si ale justitiei lui Traian Basescu. Adrian Nastase s-a consumat deja astazi, victime care urmeaza sa fie infrante de justitia lui Traian Basescu anul acesta, in 2014, apropo de preziceri, Voiculescu de care ati vorbit, Fenechiu, ca trebuie cineva mai maricel asa si de la liberali, Dragnea si parca mai era cineva pe care l-am uitat eu (...)".

In aceeasi emisiune, Adrian Ursu a facut afirmatii precum: "Pai, mai, spalare de bani in forma continuata ca la neamul Basescu eu nu cred ca exista undeva (...)".

De asemenea, Administratia Prezidentiala a solicitat CNA sa analizeze daca emisiunea respectiva respecta "principiile unei informari corecte, precum si legislatia in vigoare".

Pe de alta parte, CNA a analizat si emisiunea "Esential" difuzata pe 16 ianuarie. Si in cazul acestei emisiuni, CNA a primit o sesizare de la Presedintie.

"In cadrul emisiunii mentionate s-a afirmat, in mod eronat, ca intalnirea de lucru dintre presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si presedintele Consiliului European, domnul Herman van Rompuy, de joi, 16 ianuarie a.c., de la Bruxelles, nu a fost anuntata de reprezentantii Administratiei Prezidentiale. Administratia Prezidentiala a facut public pe websiteul www.presidency.ro, programul domnului presedinte Traian Basescu continand aceasta intalnire cu o zi inainte, de la ora 18.45. Mai mantionam ca, imediat dupa ce aceasta afirmatie a fost facuta pe post, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea, de la ora 16.33, a sunat jurnalistul postului Antena 3 acreditat la Administratia Prezidentiala cerandu-i ca aceasta rectificare sa fie prezentata in cadrul emisiunii. Pana la finalul emisiunii 'Esential' rectificarea purtatorului de cuvant al presedintelui Romaniei nu a fost facuta", se spune in sesizarea Administratiei Prezidentiale.

Pe de alta parte, in sedinta de joi, CNA a anlizat mai multe spoturi difuzate de Antena 3 sub titlul "Mandatele lui Basescu, 10 ani de sclavie". Aceste spoturi au fost difuzate pe 28 ianuarie, respectiv 3,4,7 si 11 februarie. In urma difuzarii acestor montaje, CNA a primit mai multe sesizari, intre care si unele de la Administratia Prezidentiala.

In sedinta CNA de joi, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 3, a spus ca in emisiunea "Sinteza zilei" din 6 ianuarie a fost analizata sentinta data in cazul fostului premier Adrian Nastase.

"A fost emisiunea care a avut loc la momentul pronuntarii condamnarii fostului prim ministru. A fost o ocazie pentru invitati de a comenta, de a-si exprima opiniile si parerile cu privire la anumite aspecte, inclusiv de ordin legal, retinute in cadrul acelui proces si exprimate cu ocazia pronuntarii sentintei respective", a spus Mirela Bomboe.

In ceea ce priveste spoturile difuzate de Antena 3, Mirela Bomboe a spus ca acestea au cuprins informatii cronologice despre mai multe evenimente. "Niciunul din aceste evenimente nu este pentru prima data adus in atentia publicului", a spus Bomboe.

"Faptele prezentate reprezinta un demers jurnalistic de interes public. Dreptul la libera exprimare este un drept fundamental (...) Nu suntem in prezenta unor acuzatii. Avem de-a face cu niste opinii, perfect justificate, pe baza unor fapte existente in spatiul public cu mult inainte ca aceasta emisiune sa aiba loc", a spus Mirela Bomboe.

In ceea ce priveste termenul "sclavie", Mirela Bomboe a citit definitia din DEX a cuvantului, subliniind sensul figurat al acestuia, respectiv "Stare de totala dependenta politica, sociala si economica in care este tinuta o tara, o categorie sociala, un individ".

"Ca urmare, noi consideram aceste reclamatii complet nejustificate", a mai spus Mirela Bomboe.

Membrul CNA Narcisa Iorga a spus ca in aceste emisiuni au fost incalcate mai multe articole ale legislatiei audiovizualului, intre care si articolul 3 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "(1) Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor".

Narcisa Iorga a mai spus ca Antena 3 a incalcat si articolul 67 din Codul de reglementare a continutului audiovizualului, potrivit caruia "In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii", si articolul 40, alineatul 3 din Cod - "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

"Avand in vedere ca, in 6 februarie, CNA a sanctionat cu 70.000 de lei B1, un post cu o audienta mai mica si pentru acuzatii si atacuri mai putin numeroase, la adresa unor persoane si a statului roman, eu propun aceeasi amenda, 70.000 de lei", a spus Narcisa Iorga.

Ea a spus ca propune aplicarea acestei sanctiuni pentru opt emisiuni de la Antena 3 si pentru spoturile difuzate. "Intr-un spot exista niste imagini pentru care CNA i-a impus Antenei 3 sa intre in legalitate de trei ori", a mai spus Iorga.

In schimb, Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus ca, din punctul sau de vedere, respectivele spoturi sunt corect facute.

"Personal, consider ca sunt corect facute jurnalistic, in timp, si gaseste resurse sa faca asa ceva. De obicei, vedeam aceste retrospective exclusiv la trecerea dintre ani la postul public. Mi-am amintit vizionand aceste seriale de momentul lui 2005, cand pentru prima oara m-am felicitat ca am parasit profesia de jurnalist TV, in conditiile in care in acea seara vizionam pentru prima oara in dezbatere, la acelasi Mihai Gadea, doar ca era in studioul vechi, o varianta de budoar, de nimic ce aduce cu jurnalismul, a deconspirarii unui biletel roz trimis de premier presedintelui. In acea seara mi-am facut cruce, eram proaspat mamica, si m-am felicitat ca am avut puterea sa parasesc la timp ceea ce avea sa se numeasca ulterior orice vreti dumneavoatra numai jurnalism nu. Public il felicit pe producatorul acestor episoade. Intr-adevar, aceste retrospective erau facute doar in televiziunea publica. (...) Va spun tot public ca, in 2010, intoarsa, dupa ce facusem doi copii, la serviciu, am primit cadou minus 25% din salariu. Realmente ma asociez tot public cu sclavul acestei tari, nu am alta sursa de venit decat salariul (...) Personal, am toata consideratia pentru serial, m-as bucura sa continue, pentru ca el face parte si din viata noastra (...)", a spus Laura Georgescu, precizand ca nu va vota propunerea sustinuta de Narcisa Iorga.

Totodata, Laura Georgescu a spus ca unii membri ai CNA produc "procese de intentie", folosindu-se de anumite spete despre care scriu anumiti jurnalisti prezenti la sedintele Consiliului.

Laura Georgescu a mai spus ca citeste "cu foarte multa admiratie" cum relateaza unii oameni care participa la fiecare sedinta a CNA. "E acelasi gen de interpretare, de scoatere din context si de incercare de proces de intentie, fara nicio dovada palpabila, motiv pentru care, personal, nu voi vota propunerea doamnei Iorga", a spus Laura Georgescu. "Politica editoriala ti-o asumi tu in primul rand ca moralitate individuala, ulterior coordonatorul editorial, care intotdeauna imi spune ca 'Da, n-am fost in sala, daca omul meu asta a inteles in sala, ce sa-i fac?' si se termina la colegi care special folosesc spete ca sa produca procese de intentie", a mai spus Georgescu.

In schimb, Narcisa Iorga i-a spus Laurei Georgescu: "Mi se pare grav ca dumneavoastra sunati responsabilii editoriali de la publicatiile care-si trimit ziaristi in sala, dar e treaba dumneavoastra (...) Eu nu neg demersul jurnalistic in sine (de la Antena 3, n.r.), acela al retrospectivei la finalul celor doua mandate ale presedintelui Romaniei. Eu am facut referire la informatii incorecte, la amestecarea faptelor cu opiniile si la limbajul injurios. Nu voi felicita niciodata un radiodifuzor care incalca legislatia audiovizualului prin astfel de produse asa-zis jurnalistice", a spus Iorga.

De cealalta parte, Laura Georgescu i-a spus ca nu se referea la o situatie din 2009, relatata de jurnalistul Catalin Tolontan. "Asta s-a intamplat in 2009, cand Tolontan reproducea ca un membru al CNA suna la televiziuni ca reprezentant al staff-ului politic al unui candidat (...) Ati gresit persoana, e vorba despre o membra a CNA, dar nu eu", i-a spus Laura Georgescu Narcisei Iorga.

Pe 1 decembrie 2009, Catalin Tolontan a scris pe blogul sau: "Narcisa Iorga, membru in conducerea CNA, suna la televiziuni ca parte a staff-ului presedintelui Traian Basescu, acolo unde functioneaza, de fapt, intre doua sedinte CNA!!! Ca membru al CNA, Iorga are functie de secretar de stat si este demnitar al statului roman". La momentul respectiv, Narcisa Iorga a spus: "Nu functionez in staff-ul domnului Basescu si nu sun la televiziuni in aceasta calitate. Imi pare rau ca nu ati relatat si subiectul conversatiei noastre din sediul candidatului".

Pe de alta parte, in sedinta CNA de joi, Narcisa Iorga a intrebat-o pe Laura Georgescu: "Puteti sa va asumati public faptul ca eu am sunat la televiziuni?".

"Din respect si din prietenie pentru Catalin Tolontan, da, mi-o asum public", i-a raspuns Laura Georgescu.

"In sedinta publica, v-ati asumat public tot ce a spus Tolontan despre mine. Multumesc frumos, o sa va chem in instanta", i-a spus Narcisa Iorga Laurei Georgescu.

Laura Georgescu i-a raspuns Narcisei Iorga: "Asta e viata, trebuie sa platesti pentru prietenii si pentru valori morale. Nu sunt nici prima, nici ultima".

Ulterior, in discutie a intervenit si membrul CNA Florin Gabrea, care i-a spus Laurei Georgescu ca afirmatiile sale referitoare la spoturile de la Antena 3 sunt "afirmatii politice"

"(...) Ma asociez cu termenul de sclav care nu face altceva decat sa fixeze lipsa de libertate in raport cu economicul (...) Noi am trait aceste lucruri",. a spus Laura Georgescu.

Pe de alta parte, membrul CNA Radu Calin Cristea a spus ca remarca "o degradare" a modului in care se discuta in cadrul Consiliului. "Ma simt extrem de stanjenit sa vad ca, incetul cu incetul, comunicam prin executori judecatoresti sau suntem amenintati cu instanta (...) Ma tem ca, intr-o buna zi, in locul fiecaruia va sta avocatul care sa ne reprezinte", a spus Radu Calin Cristea.

"Si eu am mari dezamagiri, mai ales dupa venirea dumneavoastra in Consiliu", i-a raspuns Narcisa Iorga. Ea a precizat ca membrul CNA Radu Calin Cristea a participat la emisiuni de televiziune la care a exprimat opinii politice.

La randul sau, Radu Calin Cristea i-a spus Narcisei Iorga ca ea a incalcat Codul etic al CNA, intrucat a participat la o emisiune de televiziune. Insa, Iorga a spus ca a participat la o emisiune in care si-a explicat votul dat in cadrul CNA intr-o anumita speta.

Dupa ce propunerea de amendare a televiziunii Antena 3 cu 70.000 de lei nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicata, Florin Gabrea le-a reprosat membrilor CNA care au votat impotriva ca nu au facut nici macar o contra-propunere. "Astazi se pleaca de la aceasta sedinta a CNA dupa un morman, un noian, un munte, un Ceahlau de enormitati si de injurii. Daca asa credeti ca este corect, nu mai am nimic de spus", a spus Gabrea.