Digi 24, televiziunea de stiri lansata in urma cu doi ani de RCS&RDS, beneficiaza de la 1 martie de date oficiale de audienta, dupa ce a aderat la masuratoarea realizata de Kantar Media pentru Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (ARMA), au spus pentru HotNews.ro reprezentanti ARMA. Pana acum, audienta Digi 24 HD a fost masurata doar intern, de catre RCS&RDS. Decizia vine dupa ce, la inceputul anului, Digi 24 a fost declarat lider la retransmisie si a intrat in "must carry" - lista posturilor pe care toti cablistii sunt obligati sa le retransmita, in functie de ordinea descrescatoare a audientei.

Cateva date de audienta din ultimele zile, consultate de HotNews.ro, arata ca Digi 24 HD se afla in urma celorlalte posturi de stiri din punct de vedere al audientei - vezi, de exemplu, cazul serii de luni, 3 martie. Digi 24 HD nu este retransmis, insa, in acest moment de principalul concurent al RCS&RDS, UPC.

  • In 2013, Kantar/ARMA nu au inclus in masuratori postul Digi 24, dar au putut furniza un rating mediu anual, la nivelul intregii tari, pentru acest post, in vederea intrarii lui in must carry. Potrivit datelor primite de CNA de la ARMA, canalul de stiri a avut anul trecut un rating mediu anual, la nivelul intregii tari, de 0,1190, ceea ce l-a pozitionat pe locul 13 in aceasta lista.
  • Citeste si: Cum explica RCS decizia de a declara Digi 24 liber la retransmisie

Lista "must carry" pentru anul in curs a fost adoptata de CNA pe data de 4 februarie. Operatorii de cablu aveau obligatia ca, in termen de 30 de zile de la adoptarea listei, sa faca demersurile necesare pentru a include in grilele lor noile posturi incluse in "must carry". Acest termen va expira saptamana aceasta.

Oficialii RCS&RDS au declarat, marti, pentru HotNews.ro, ca "potrivit reglementarilor in vigoare, exista un termen in cadrul caruia operatorii de cablu fac demersurile necesare pentru retransmisia posturilor nou intrate in must carry, iar acest termen nu este epuizat inca. Nu s-a ajuns la un acord cu UPC si nu a fost facuta inca nicio solicitare in acest sens, desi RCS & RDS a facut chiar o notificare in directia aceasta."

Intrebati ce vor face in cazul celor care nu retransmit Digi 24 dupa expirarea termenului de 30 de zile, reprezentantii RCS&RDS au precizat: "Compania va intreprinde toate demersurile permise de lege in acest sens, daca va fi cazul."