In prima parte a lunii martie, jurnalista Sorina Matei a fost atacata suburban in doua editii "Starea natiei", emisiunea de tip "pamflet" de la Romania TV. Ea a anuntat ca va da in judecata postul Romania TV - la care a si lucrat in trecut - pe marginea acestor emisiuni, iar marti a depus si o reclamatie la CNA.
- Miercuri, CNA a transmis radiodifuzorilor ordinea de zi a sedintei de astazi, pe care a fost inclus si cazul Romania TV-Sorina Matei. In numeroase cazuri "fierbinti", atat reclamantii, cat si moderatorii emisiunilor vizate de CNA sunt informati in legatura cu includerea cazurilor lor pe ordinea de zi a CNA. Acest for comunica tine, in mod oficial, legaturi cu radiodifuzorii, nu cu realizatorii emisiunilor, iar pentru incalcarile legii CNA nu sanctioneaza realizatorii si moderatorii, ci televiziunea care transmite acele emisiuni. Cu toate acestea, in ultima vreme s-au inmultit cazurile in care CNA a solicitat sau a acceptat sa asculte si pozitiile realizatorilor si a partilor reclamante, desi astfel de propuneri au starnit, de fiecare data, din partea unora sau altora dintre membrii Consiliului.
Cum s-a ajuns, joi, la suspendarea sedintei CNA: trei perspective
Ce spune Sorina Matei:
- Jurnalista a spus, joi, pentru HotNews.ro ca a aflat abia miercuri seara, tarziu, ca atacurile Romania TV la adresa sa se afla pe ordinea de zi a sedintei de astazi. Ea a aratat ca, tot miercuri seara, a transmis solicitare oficiala CNA si a discutat telefonic cu presedintele Consiliului, Laura Georgescu, cerand sa fie lasata sa-si exprime si ea punctul de vedere. Ea a aratat ca nici ONG-urile care au reclamat, separat de ea, emisiunile Romania TV nu au fost informate in legatura cu includerea emisiunilor respective pe agenda de azi si a solicitat sa-si exprime punctul de vedere nu joi, ci in sedinta urmatoare, asa incat sa-si poata construi argumentatia.
- Potrivit jurnalistei, Laura Georgescu a raspuns pozitiv, subiectul urmand sa fie scos de pe ordinea de zi. In schimb, a aratat Sorina Matei, joi dimineata, in deschiderea sedintei CNA, ordinea de zi a fost adoptata fara nicio modificare, subiectul Romania TV ramanand pe agenda. "Inclusiv ea (Laura Georgescu - n.red.), a votat ca problema sa ramana pe ordinea de zi", a aratat Sorina Matei. Desi nu a fost prezenta la CNA, ea a aratat ca a fost anuntata ca in momentul in care s-a ajuns la subiect in sala a intrat Dragos Patraru - realizatorul emisiunilor reclamate, ceea ce, in opinia ei, inseamna ca el a fost anuntat in legatura cu discutiile de azi, spre deosebire de ea.
Ce spune presedintele CNA, Laura Georgescu:
- Pe de alta parte, Laura Georgescu a spus pentru HotNews.ro ca, dupa discutia de miercuri seara cu Sorina Matei, ea a pus solicitarea ei pe masa membrilor CNA, la inceputul sedintei de joi dimineata, propunand ca subiectul sa fie amanat. "Doi membri au zis ca oricum noi avem trreaba cu radiodifuzorul", nu cu realizatorii reclamati sau cu reclamantii, fapt pentru care "s-a votat ordinea de zi stabilita", incluzand cazul Romania TV. Potrivit Laurei Georgescu, in momentul in care in sala a aparut Dragos Patraru, "noi nu am vrut sa-l audiem", iar discutiile iscate intre membrii Consiliului s-au incheiat in momentul in care Valentin Jucan s-a ridicat si a plecat, dupa ce reprezentanta Romania TV la CNA a argumentat ca Patraru ar trebui sa poata participa la sedinta. Dupa plecarea lui Jucan, in absenta altor trei membri CNA, forul a ramas fara cvorum, iar sedinta a fost suspendata.
- Laura Georgescu a spus pentru HotNews.ro ca subiectul a fost introdus astazi pe ordinea de zi deoarece "ne-am propus in sedinta de marti sa penalizam cu celeritate accidentele de la Romania TV", avand in vedere ca saptamana aceasta s-au aflat pe agenda si monitorizarile de linie pentru emisiunile de tip "pamflet" de la Antena 3 si B1 TV. Potrivit Laurei Georgescu, subiectul Romania TV-Sorina Matei va fi inclus in deschiderea sedintei de martea viitoare, cu participarea tuturor partilor interesate.
Ce spune Valentin Jucan, membrul CNA care a parasit sala:
- Valentin Jucan a aratat pentru HotNews.ro ca in momentul in care presedintele Laura Georgescu a consultat membrii CNA daca sunt de acord cu o amanare, "bineinteles ca s-au iscat discutii" in care membri precum Christian Mititelu a reafirmat ca CNA are relatii cu radiodifuzorii, nu cu moderatorii. In cele din urma, sase dintre cei opt membri prezenti au votat ordinea de zi neschimbata, ceea ce a insemnat respingerea cererii de amanare a cazului.
- In momentul in care s-a ajuns la acest subiect, in sala intrat Dragos Patraru. Inainte ca sedinta sa se suspende, Valentin Jucan spune ca Patraru s-a asezat, alaturi de reprezentanta Romania TV la CNA, la masa unde sunt audiati cei care-si expun punctele de vedere la CNA. Jucan arata ca doi membri CNA, Monica Gubernat si Lorand Turos, au spus ca ei doresc sa asculte punctul de vedere al realizatorului Patraru, iar "eu am spus ca si eu, dar ca doresc sa ascult si punctul de vedere al Sorinei Matei". Potrivi lui Jucan, majoritatea membrilor prezenti nu dadeau niciun semn ca ar avea o problema sa-l asculte doar pe Patraru, moment in care el s-a ridicat si a parasit sala, iar CNA a ramas fara cvorum. "Era clar ca vor fi cel mult somatii", apreciaza el.
Vad ca pana acum nimeni n-a scris niciun articol despre activitatea acestui individ, de-a lungul timpului.
Deci, dragilor, puneti mina de la mina, stringeti bani, si dati-i in judecata pe uslamistii lui felix din CNA. Ei sunt deja cunoscuti. Cereti daune financiare si decizii de sanctionare drastice pentru mizerabilii astia platiti din banul public, dar care lucreaza pentru persoane private.
Sorina Matei este o jurnalista mediocra si subiectiva.
Apoi, de ce, cat a stat la televiziunile pe care acum le ataca sistematic, nu a avut nimic de spus despre patronii de la A3 si RTv? Cat timp era platita acolo, erau oameni normali Voiculescu si Ghita, dar dupa ce a plecat, acestia sunt de atacat acerb.Ma scarbesc astfel de jurnalisti, ingrati.Exact ca Matei, a facut si Robert Turcescu: Realitatea TV -SO Vintu.
Altfel, sunt printre cei care ocolesc posturile de stiri mentionate mai sus.
Dar, ma deranjeaza ingratitudinea si faptul ca acesti jurnalisti fac, neintemeiat, caz de faptul ca ar fi persecutati.Probabil ca spera ca astfel sa le creasca audienta falimentara.
Iar ideea ta, ca victima trebuie invinovatita pentru ca nu si-a atacat angajatorul este de-a dreptul josnica si denota o ipocrizie imensa din partea ta! Suplimentar, jurnalismul se face atacand fapte sau idei nu persoane. Cu cifre, date si fapte nu cu pumnii sau cu injuraturi!
Le ia niste bani seriosi din buget si o sa-i usture.