​Cazul atacurilor suburbane de la Romania TV, postul parlamentarului PSD Sebastian Ghita, la adresa jurnalistei Sorina Matei de la B1 TV, atacuri facute in doua editii ale emisiunii "pamfletarului" Dragos Patraru, se aflau, joi, pe agenda CNA. Subiectul a dus la intreruperea sedintei Consiliului si la o amanare a dezbaterilor, asa cum s-a intamplat si in alte momente in care au fost discutate dezlantuiri ale televiziunilor de stiri, in special ale celor din zona puterii, la adresa jurnalistilor din tabara adversa. CNA este din nou acuzat de tertipuri care sa protejeze o parte impotriva celeilalte, sa-l asculte pe Dragos Patraru, dar nu si pe Sorina Matei, in timp ce sefa Consiliului spune ca subiectul va fi discutat oricum in sedinta urmatoare, cu punctele de vedere ale tuturor celor implicati.

In prima parte a lunii martie, jurnalista Sorina Matei a fost atacata suburban in doua editii "Starea natiei", emisiunea de tip "pamflet" de la Romania TV. Ea a anuntat ca va da in judecata postul Romania TV - la care a si lucrat in trecut - pe marginea acestor emisiuni, iar marti a depus si o reclamatie la CNA.

  • Miercuri, CNA a transmis radiodifuzorilor ordinea de zi a sedintei de astazi, pe care a fost inclus si cazul Romania TV-Sorina Matei. In numeroase cazuri "fierbinti", atat reclamantii, cat si moderatorii emisiunilor vizate de CNA sunt informati in legatura cu includerea cazurilor lor pe ordinea de zi a CNA. Acest for comunica tine, in mod oficial, legaturi cu radiodifuzorii, nu cu realizatorii emisiunilor, iar pentru incalcarile legii CNA nu sanctioneaza realizatorii si moderatorii, ci televiziunea care transmite acele emisiuni. Cu toate acestea, in ultima vreme s-au inmultit cazurile in care CNA a solicitat sau a acceptat sa asculte si pozitiile realizatorilor si a partilor reclamante, desi astfel de propuneri au starnit, de fiecare data, din partea unora sau altora dintre membrii Consiliului.

Numeroase situatii conflictuale intre televiziuni si atacurile - indeosebi cele de la Antena 3/Sinteza zilei - la adresa altor jurnalisti sau institutii au fost amanate de CNA sau discutate pe parcursul mai multor sedinte. S-a intamplat de exemplu, recent, in cazul atacurilor Antena 3 la adresa mai multor jurnalisti "basisti", in special impotriva Andreei Pora, dar saptamana asta s-a intamplat si in cazul "comun" al emisiunilor pamflet de la Antena 3 (Mircea Badea) si B1 TV (Radu Banciu).

Cum s-a ajuns, joi, la suspendarea sedintei CNA: trei perspective

Ce spune Sorina Matei:

  • Jurnalista a spus, joi, pentru HotNews.ro ca a aflat abia miercuri seara, tarziu, ca atacurile Romania TV la adresa sa se afla pe ordinea de zi a sedintei de astazi. Ea a aratat ca, tot miercuri seara, a transmis solicitare oficiala CNA si a discutat telefonic cu presedintele Consiliului, Laura Georgescu, cerand sa fie lasata sa-si exprime si ea punctul de vedere. Ea a aratat ca nici ONG-urile care au reclamat, separat de ea, emisiunile Romania TV nu au fost informate in legatura cu includerea emisiunilor respective pe agenda de azi si a solicitat sa-si exprime punctul de vedere nu joi, ci in sedinta urmatoare, asa incat sa-si poata construi argumentatia.
  • Potrivit jurnalistei, Laura Georgescu a raspuns pozitiv, subiectul urmand sa fie scos de pe ordinea de zi. In schimb, a aratat Sorina Matei, joi dimineata, in deschiderea sedintei CNA, ordinea de zi a fost adoptata fara nicio modificare, subiectul Romania TV ramanand pe agenda. "Inclusiv ea (Laura Georgescu - n.red.), a votat ca problema sa ramana pe ordinea de zi", a aratat Sorina Matei. Desi nu a fost prezenta la CNA, ea a aratat ca a fost anuntata ca in momentul in care s-a ajuns la subiect in sala a intrat Dragos Patraru - realizatorul emisiunilor reclamate, ceea ce, in opinia ei, inseamna ca el a fost anuntat in legatura cu discutiile de azi, spre deosebire de ea.

Ce spune presedintele CNA, Laura Georgescu:

  • Pe de alta parte, Laura Georgescu a spus pentru HotNews.ro ca, dupa discutia de miercuri seara cu Sorina Matei, ea a pus solicitarea ei pe masa membrilor CNA, la inceputul sedintei de joi dimineata, propunand ca subiectul sa fie amanat. "Doi membri au zis ca oricum noi avem trreaba cu radiodifuzorul", nu cu realizatorii reclamati sau cu reclamantii, fapt pentru care "s-a votat ordinea de zi stabilita", incluzand cazul Romania TV. Potrivit Laurei Georgescu, in momentul in care in sala a aparut Dragos Patraru, "noi nu am vrut sa-l audiem", iar discutiile iscate intre membrii Consiliului s-au incheiat in momentul in care Valentin Jucan s-a ridicat si a plecat, dupa ce reprezentanta Romania TV la CNA a argumentat ca Patraru ar trebui sa poata participa la sedinta. Dupa plecarea lui Jucan, in absenta altor trei membri CNA, forul a ramas fara cvorum, iar sedinta a fost suspendata.
  • Laura Georgescu a spus pentru HotNews.ro ca subiectul a fost introdus astazi pe ordinea de zi deoarece "ne-am propus in sedinta de marti sa penalizam cu celeritate accidentele de la Romania TV", avand in vedere ca saptamana aceasta s-au aflat pe agenda si monitorizarile de linie pentru emisiunile de tip "pamflet" de la Antena 3 si B1 TV. Potrivit Laurei Georgescu, subiectul Romania TV-Sorina Matei va fi inclus in deschiderea sedintei de martea viitoare, cu participarea tuturor partilor interesate.

Ce spune Valentin Jucan, membrul CNA care a parasit sala:

  • Valentin Jucan a aratat pentru HotNews.ro ca in momentul in care presedintele Laura Georgescu a consultat membrii CNA daca sunt de acord cu o amanare, "bineinteles ca s-au iscat discutii" in care membri precum Christian Mititelu a reafirmat ca CNA are relatii cu radiodifuzorii, nu cu moderatorii. In cele din urma, sase dintre cei opt membri prezenti au votat ordinea de zi neschimbata, ceea ce a insemnat respingerea cererii de amanare a cazului.
  • In momentul in care s-a ajuns la acest subiect, in sala  intrat Dragos Patraru. Inainte ca sedinta sa se suspende, Valentin Jucan spune ca Patraru s-a asezat, alaturi de reprezentanta Romania TV la CNA, la masa unde sunt audiati cei care-si expun punctele de vedere la CNA. Jucan arata ca doi membri CNA, Monica Gubernat si Lorand Turos, au spus ca ei doresc sa asculte punctul de vedere al realizatorului Patraru, iar "eu am spus ca si eu, dar ca doresc sa ascult si punctul de vedere al Sorinei Matei". Potrivi lui Jucan, majoritatea membrilor prezenti nu dadeau niciun semn ca ar avea o problema sa-l asculte doar pe Patraru, moment in care el s-a ridicat si a parasit sala, iar CNA a ramas fara cvorum. "Era clar ca vor fi cel mult somatii", apreciaza el.