Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au adoptat, joi, in unanimitate, un proiect de decizie, prin care televiziunile vor trebui sa elimine din grilele de programe emisiuni precum "pamflet", "reality show" si "news magazine", nedefinite in legislatia audiovizualului romaneasca, scrie Agerpres. Narcisa Iorga, membru al CNA, ataca pe blogul sau decizia sustinand ca e "un proiect de decizie aberant", fara nici un efect, care mai si dubleaza legislatia deja in vigoare.

Potrivit proiectului, "clasificarea programelor audiovizuale dupa genul acestora, altele decat operele cinematografice, se face doar in functie de tipurile de programe prevazute in structura de programe aprobata de Consiliu". Conform Deciziei CNA, o televiziune si un radio poate avea in structura sa: programe de informare, programe educative, culturale, religioase, filme (de fictiune, de animatie, documentare, seriale), programe de divertisment si alte tipuri de programe, publicitate si teleshopping.

Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publica, recomandarile fiind asteptate, prin posta sau depuse direct la registratura CNA, pana cel tarziu pe 27 martie 2014, inclusiv.

Pentru nerespectarea acestei decizii, televiziunile si radiourile vor putea fi sanctionate cu amenda pana la 100.000 de lei.

"Ca unica autoritate de reglementare, control si sanctiune in audiovizualul romanesc CNA propune astazi o reglementare care se impunea de mult timp si anume precizarea genurilor de emisiuni, asa cum sunt ele aprobate prin structura de programe care ajunge la CNA, pentru o corecta informare a publicului. Castiga si realizatorii care isi asuma dinaintea intrarii in emisie ceea ce vor sa faca si isi gandesc demersul de asa natura incat mesajul sa ajunga sigur la toti telespectatorii, castiga si consumatorii de media care sunt avizati ce program urmeaza sa vada si care sunt corect informati", a declarat Laura Georgescu, presedintele CNA, dupa sedinta de joi a Consiliului.

Ea a precizat ca aceste tipuri de emisiuni "nu aveau voie sa apara pe ecran pentru ca nu sunt definite in legislatia audiovizuala romaneasca".

Laura Georgescu a adaugat ca decizia va intra in vigoare la zece zile de la aparitia sa in Monitorul Oficial.

"Deci, este suficient timp ca sa se preocupe absolut fiecare realizator de asumarea corecta a demersului pe care-l face in spatiul public. (...) Vestea buna este ca toti membri (n.r. CNA) si-au dorit aceasta curatare a audiovizualului. (...) Este o reglementare care trebuia facuta probabil de cel putin cinci ani, se impunea clar pe piata atata vreme cat in acest moment sunt folosite genuri nedefinite in legislatia audiovizuala", a mai spus Laura Georgescu.