B1 TV prezinta sambata, 15 martie, de la ora 21:00, documentarul de exceptie "Ucraina: De la democratie la haos", care trateaza istoria recenta a tarii vecine si lupta sa pentru democratie. Axandu-se in principal pe ultimii 30 de ani, acest film remarcabil prezinta istoria unei natiuni, importanta sa geopolitica in Europa Centrala si lupa continua pentru democratie. Ruperea de fosta URSS din 1991, izbucnirea Revolutiei Portocalii din 2004 si venirea la conducerea tarii a presedintelui Viktor Ianukovici, tocmai alungat de la putere de popor, sunt temele principale tratate in acest documentar care spune lucrurilor pe nume, fara menajamente.

Dominatia exercitata de rusi asupra Ucrainei s-a repetat in istoria acestui stat secole la rand, pana in anul 1991, cand, in urma caderii Uniunii Sovietice, Ucraina si-a castigat independenta.

In 2004, odata cu Revolutia Portocalie, a disparut regimul autoritar pro Rusia. Condusi de liderul opozitiei Iulia Timosenko si de aliatul acesteia Viktor Iuscenko, cetatenii au luat cu asalt strazile Ucrainei, in semn de protest fata de alegerile masluite. Curtea Suprema le-a dat castig de cauza si Alianta Portocalie a preluat puterea, instituind un regim clar pro occidental si anti rusesc.

Ca urmare a Revolutiei, nu putini au fost cei care au prezis ca vor avea loc multe miscari ce vor aduce democratia in regiune, dar aceste presupuneri nu s-au adeverit niciodata. In 2010, cand a fost ales presedinte Viktor Ianukovici, cea mai mare tara din Europa Centrala a ajuns din nou sub sfera de influenta a Rusiei, iar democratia imaginata a ramas un simplu vis.

Astazi, Ucraina este un stat corupt, cu o infrastructura politica la pamant, creat astfel pentru a servi interesele lui Ianukovici si a oligarhilor sai, mai rau chiar decat era inaintea Revolutiei Portocalii. Documentarul prezinta imagini inedite cu Viktor Iuscenko, Iulia Timosenko, Vladimir Putin, Dmitri Medvedev ori Rinat Ahmetov si pareri avizate ale unor politicieni, profesori si jurnalisti ucrainieni.

"Ucraina: De la democratie la haos" (o productie Franta, 2012) va fi difuzat in exclusivitate de B1 TV sambata, de la ora 21:00, in emisiunea "Special B1", realizata de Sabin Orcan. Fragmente puteti vedea in video din acest link.