Narcisa Iorga si Florin Gabrea, membri CNA, au sesizat miercuri comisiile parlamentare pentru cercetarea abuzurilor si petitiilor, precum si comisiile pentru cultura din Senat si din Camera Deputatilor asupra "abuzurilor" pe care, in opinia lor, forul audiovizual si presedintele acestuia le-au comis marti in privinta postului de televiziune Digi 24. CNA a aprobat, marti, grilele de cablu analogic si digital ale Romtelecom, in care nu se regaseste Digi 24, televiziunea de stiri a companiei concurente RCS&RDS intrata in "must carry" la inceputul acestui an.

Cei doi considera ca obligatia prevazuta prin Art. 82 din Legea audiovizualului nu poate fi decisa prin votul subiectiv al membrilor CNA, ci ea trebuie respectata pur si simplu. Doar nivelul sanctiunii pentru nerespectarea legii poate fi decis prin vot, si nu includerea unui post de televiziune in lista must-carry a unei societati de cablu.

Articolul respectiv, arata Narcisa Iorga si Florin Gabrea, se refera la obligativitatea pe care o au distribuitorii de cablu de a introduce in oferta lor de programe, digitala sau analogica, a canalelor de televiziune pe care CNA le-a publicat in urma cu o luna ca fiind obligatoriu de retransmis. Cei doi membri CNA considera ca Laura Georgescu a favorizat comiterea acestui abuz de catre Consiliu prin modul in care a condus sedinta, abuzand de autoritatea cu care a fost investita.

CNA a aprobat, marti, grilele de cablu analogic si digital ale Romtelecom, in care nu se regaseste Digi 24, televiziunea de stiri a companiei concurente RCS&RDS, potrivit Mediafax. Digi 24 se declarase libera la retransmisie la inceputul acestui an si a fost inclusa in lista "must carry", a posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita, in anumite conditii. Decizia CNA vine dupa ce, saptamana trecuta, si UPC a obtinut aprobarea CNA pentru grila sa, in care nu figureaza Digi 24.

  • Potrivit legii, grilele cablistilor trebuie sa includa, in limita a 25%, televiziunile din lista "must carry" - ce cuprinde posturi care nu cer bani si nu aplica alte restrictii cablistilor, pentru retransmisie. Aceasta lista cuprinde, anul acesta, circa 30 de canale. Dar cablistii sunt obligati sa le preia doar pe cele mai urmarite, "oprindu-se" acolo unde se atinge pragul de 25% din grila. Lista "must carry" se aplica doar operatorilor de cablu, nu si celor de televiziune prin satelit (DTH).

Grilele de cablu ale Romtelecom, fara Digi 24, au fost aprobate, marti, cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea) si doua "impotriva" (Florin Gabrea si Narcisa Iorga).

Decizia a fost luata desi Digi 24 figureaza, pe lista "must carry", pe pozitia 13, iar grila de cablu in analogic a Romtelecom include in medie 65 de televiziuni, iar in digital - in medie 85 de televiziuni. Mediafax mentioneaza ca, saptamana trecuta, Romtelecom a primit si aprobarea CNA pentru modificarea grilei sale in reteaua IPTV, cu includerea posturilor "must carry", dara fara Digi 24.

Membrul CNA Narcisa Iorga si-a aratat, marti, nemultumirea cu privire la "nerespectarea" articolului 82 din Legea audiovizualului de catre Romtelecom. Ea a considerat ca televiziunea Digi 24 trebuie inclusa de Romtelecom atat in grilele analogice, cat si in grilele digitale. Ea a mentionat ca si o alta societate regionala de cablu, NCS Telnet Catv din Moinesti, bacau, nu respecta principiul "must carry".