Forul de reglementare in audiovizual din Letonia a decis sa suspende, pentru o perioada de trei luni, retransmisia unui post de limba rusa, Rusia RTR, pe teritoriul tarii baltice, din cauza "propagandei de razboi" pe care ar face-o acea televiziune, potrivit Wall Street Journal. Sursa citata precizeaza ca masuri similare sunt avute in vedere si impotriva unei alte televiziuni de limba rusa.

Wall Street Journal noteaza ca deciziile luate de Consiliul National pentru Mass Media Electronice din Letonia apar in conditiile in care oficialitatile din aceasta tara isi intensifica masurile impotriva sustinatorilor din Letonia ai presedintelui rus Vladimir Putin. In Letonia, etnicii rusi reprezinta un sfert de populatie, iar mai bine de jumatate dintre gospodariile din capitala Riga vorbesc rusa.

Wall Street Journal aminteste ca saptamana aaceasta autoritatile letone au lansat o ancheta impotriva Tatjanei Zdanoka, membru al Parlamentului European, afiliata la un partid redenumit recent Uniunea Ruso-Letona. Ancheta vizeaza suspiciunea ca Zdanoka ar lucra pentru subminarea statului leton.

Consiliul audiovizual leton a aratat ca suspenda retransmisia postului de limba rusa ca urmare a unei analize a emisiunilor de stiri din perioada 2-17 martie. Potrivit autoritatii respective, aceste emisiuni informative "au justificat agresiunea militara impotriva unui stat suveran", lucru ce contravine legii audiovizuale din Letonia, ce interzice incitarea la acte de razboi sau conflicte militare.

Masura autoritatii letone vine dupa ce si in Ucraina au fost interzise statii de limba rusa. Iar luna trecuta un alt stat baltic, Lituania, a interzis retransmisia unui post de limba rusa pentru o perioada de trei luni, din cauza ca a difuzat un film "mincinos" despre evenimentele din 1991, cand armata sovietica a incercat fara succes sa inlature guvernul pro-independenta de la Vilnius.