Grupul elvetian Ringier, care in Romania editeaza ziarul Libertatea, numeroase reviste si controleaza portalul eJobs.ro, a inregistrat pe plan local, in 2013, venituri totale de 39,1 milioane de franci elvetieni, in scadere de la 48,7 milioane in 2012, potrivit ultimelor rezultate anuale, anuntate miercuri. Veniturile din activitatile principale au ramas, insa, anul trecut la un nivel similar cu cele din anul precedent. Raportul nu precizeaza valoarea profitului inregistrat in Romania, dar mentioneaza ca rezultatul EBITDA este "pozitiv si semnificativ mai mare", un "succes real" in conditiile in care piata presei se confrunta cu scaderea publicitatii si cu insolventele unor editori si distribuitori de presa.

Raportul Ringier pe 2013, despre piata din Romania si rezultatele companiei pe plan local:

  • 2013 a fost un an marcat de probleme financiare grave pentru ziarele din Romania, unde unele titluri-cheie si distribuitori au intrat in insolventa.
  • In acest context, EBITDA pozitiv si semnificativ mai mare generat de Ringier Romania in 2013 este un succes real. Veniturile s-au mentinut la nivelul din 2012 in pofida contractarii constante a cheltuielilor de publicitate in presa scrisa. Ringier Romania nu a scapat nevatamata, dar veniturile sale din publicitate au scazut mai putin decat in ansamblul pietei.
  • Libertatea ramane principalul brand al companiei, furnizand o parte semnificativa din audienta si venituri. 2013 a fost un an foarte bun pentru libertatea.ro.
  • Pentru eJobs, 2013 a fost un an de investitii si dezvoltare ce a dus la o crestere a veniturilor si o crestere de doua cifre a EBITDA, comparativ cu 2012.
  • Veniturile din vanzari s-au ridicat, in 2013, la acelasi nivel cu cele din 2012 - 8,4 milioane de franci elvetieni.
  • Veniturile din publicitate au scazut de la 5,6 milioane de franci elvetieni in 2012 la 4,7 milioane in 2013.
  • Veniturile din activitati tipografice au crescut de la 12,7 milioane la 14,4 milioane.
  • Operatiunile incadrate la "alte venituri" au scazut de la 22 de milioane de franci elvetieni in 2012 la 11,6 milioane in 2013.

La nivelul intregului grup Ringier - cu operatiuni in Europa Centrala si de Est (in consortiu cu Axel Springer pe majoritatea pietelor), in Elvetia, Germania si unele piete asiatice - EBITDA a crescut cu 23,7% pana la 123,1 de milioane de franci elvetieni. Veniturile grupului au gost, in 2013, de 1.023,3 milioane de franci elvetieniPonderea veniturilor generate de segmentul digital a crescut cu 25,7%, activitatile digitale atragand si cea mai mare parte a investitiilor facute de grup in ultimii ani si care se ridica la valoarea totala de 1,4 miliarde de franci elvetieni.