Consiliul de Administratie al TVR l-a mandatat pe directorul general Stelian Tanase sa ceara guvernului sa elaboreze legislatia necesara pentru o reorganizare a Televiziunii publice, potrivit informatiilor HotNews.ro. Pana in momentul publicarii acestui material, Stelian Tanase si reprezentantii de comunicare ai TVR nu au putut fi contactati. Din informatiile HotNews.ro, Consiliul de Administratie - numit la 1 aprilie si din care Stelian Tanase face parte, fara a fi inca desemnat presedinte - a aprobat miercuri aceasta masura cu 8 voturi pentru si 3 impotriva.

Sursele HotNews.ro au precizat ca masurile legislative cerute ar viza o reorganizare a TVR care sa ocoleasca solutia insolventei - solutie care, in cazul acestei institutii publice, nu poate fi aplicata in conditiile legale actuale.

  • Noul Consiliu de Administratie al TVR a fost validat de Parlament in data de 1 aprilie. Directorul interimar Stelian Tanase face parte din CA, insa pana acest moment nu a fost validat ca presedinte. In urma cu o saptamana si jumatate, el a suferit un infarct. A fost externat luni, 28 aprilie. Vezi compontenta noului CA si sprijinul politic pentru membrii acestuia aici

In ultima vreme, diverse oficialitati si reprezentanti ai TVR, inclusiv Stelian Tanase, au vehiculat ideea unei reorganizari a TVR, lucru complicat in conditiile in care legislatia actuala nu permite intrarea acestei institutii in insolventa, iar legea trebuie modificata substantial. A fost vehiculata inclusiv ideea unei contopiri, pe termen mediu, a TVR cu Radioul public.

Pe de alta parte, insolventa ar ingreuna, in acest moment, relatiile cu EBU, organizatie a radiodifuzorilor europeni ce detine drepturi pentru importante evenimente internationale pe care urmeaza sa le difuzeze si TVR (ex: CM din Brazilia) si fata de care TVR are datorii foarte mari. Saptamana trecuta, seful Sportului TVR, Emil Hossu Longin, spunea pentru HotNews.ro ca riscul ca Televiziunea sa nu poata transmite CM 2014 "e posibil, dar putin probabil". UPDATE Potrivit Paginademedia.ro, CA al TVR a decis tot astazi sa inceapa saptamana viitoare sa plateasca in rate restantele catre EBU, asa incat sa poata difuza fara probleme CM de Fotbal.

  • Potrivit ultimului raport de activitate al TVR, aferent anului 2013, aceasta institutie a inregistrat la finalul anului trecut datorii istorice de 787 milioane de lei. In martie, Stelian Tanase a anuntat ca a cerut inclusiv ca TVR sa fie iertata de datoria fiscala si mentiona ca insolventa si alte masuri "sunt scenarii la care lucram. Nu e o decizie luata. Eu cred ca va fi o lege a televiziunii mult mai sofisticata, dar nu stiu cat de repede se va putea misca parlamentul anul acesta"
  • Stelian Tanase a fost numit director interimar al TVR la sfarsitul anului trecut. El s-a remarcat, de atunci, indeosebi prin schimbarea mai multor realizatori de emisiuni de dezbatere cu oameni nou veniti in TVR si care, pana acum, nu au avut rezultate notabile din punct de vedere al audientei. El a fost, intre timp, acuzat ca a cenzurat un material la TVR Moldova.