Bucuresti, 05.04.2014. Pana pe 9 mai, orice autor din Romania - indiferent ca este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprima prin cuvant sau prin imagine, publica pe platforme traditionale ori exclusiv in mediul digital – este invitat sa aplice la programul Bursele Superscrieri/Avon.

SuperscrieriFoto: Hotnews

In aceasta faza, autorii se pot inscrie cu o propunere de proiect jurnalistic pe tema “violenta domestica” si pot castiga una din cele 3 burse a cate 1000 de euro pentru realizarea proiectului.

Inscrierea se face online, individual sau in echipa (autor+fotoreporter/artist vizual), prin completarea formularului de aplicatie pe site-ul www.ffff.ro/burselesuperscrieri.

Din juriul care va selecta bursierii fac parte: Dan Duca, Liviu Iolu, Mihnea Maruta, Paul Radu, Raluca Kisescu, Simona Tache,Vlad Mixich si Vlad Petreanu. Intreg programul se va desfasura sub indrumarea Monei Dirtu, care va sustine si partea de mentorat dedicata bursierilor in perioada realizarii materialelor.

Bursele Superscrieri/Avon este un program lansat de Fundatia Friends For Friends si Avon Romania, a carui menire este sa sprijine financiar si profesional autorii romani de creative non-fiction care pot sa gandeasca, sa documenteze si sa finalizeze proiecte jurnalistice complexe, de profunzime, pe tema violentei domestice din Romania.

“Cred ca asocierea unui brand puternic cu un produs premium jurnalistic reprezinta un schimb onest de beneficii. Intr-o presa muribunda din multiple cauze, gestul unei companii de a sustine un proiect de burse/un proiect jurnalistic poate reprezenta o gura de aer. Documentarea presupune de cele mai multe ori cheltuieli pe care din pacate, cele mai multe redactii nu le mai aproba, ceea ce inseamna evident si subiecte mai putine sau mai greu de abordat. Efortul e cu atat mai salutar cu cat programul de burse vizeaza un subiect tabu, precum acesta al violentei domestice, cea careia ii cad victime numeroase femei, copii, batrani.”, declara Dan Duca, jurat in programul de burse.

Programul Bursele Superscrieri/Avon se desfasoara sub umbrela Premiilor Superscrieri - o competitie care premiaza, din 2011, jurnalismul narativ si scriitura creative. 2014 e primul an in care Superscrieri are si un program de burse, de finantare de continut.

“E un program din ce in ce mai complex, adunat sub acest nume, Superscrieri. Incercam prin acest program, care a debutat ca o competitie anuala (anul asta la a 4-a editie), sa incurajam - si chiar sa crestem - numarul celor ce scriu pertinent, cu mijloacele unei scriituri originale. Eu cred ca acest tip de scriitura, numita si "creative writing", "narrative journalism" sau, pur si simplu, "storytelling", aduce in peisajul relatarii realitatii catre publicul larg nu doar o emotie, datorita mijloacelor literare pe care le foloseste, ci si, mai ales, o etica mai inalta a scrisului. Si aici apare miza initiala a Superscrierilor. Pentru ca acest firav (inca) Pulitzer romanesc are misiunea declarata de a incuraja si creste autori care, prin forta scriiturii lor, aduc in fata publicului relatari mai robuste, mai documentate, mai putin frivole, care in final sa poate genera schimbarea unei societati tot mai usor de antagonizat si de manipulat.”, declara Sorin Tranca, Presedintele FFFF.

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorati: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/Avon se numara: HotNews, Sapte Seri, Catavencii, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Dilema Veche, Decat o Revista, Blitz TV, Marie Claire, Romania Pozitiva.

#Despre Fundatia Friends For Friends si Premiile Superscrieri

Lansate in 2011, Premiile Superscrieri reprezinta o competitie anuala care promoveaza jurnalismul narativ si scriitura creativa despre oameni, evenimente si momente reale. Cu un istoric la primele 3 editii de aproape 1000 de lucrari inscrise, cu peste 50 de castigatori si premii in valoare totala de peste 15 000 de euro, competitia isi propune sa incurajeze in Romania acele povesti puternice si texte de calitate care informeaza corect, emotioneaza, modifica perceptii si atitudini.

Fundatia Friends For Friends (FFFF) sustine creativitatea practica. Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - program de antrenare si dezvoltare a creativitatii, expozitia Ciorne 2.0, Biblioteca FFFF - peste 1500 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, evenimentele de la Caffffe Creativa si, nu in ultimul rand, Premiile Superscrieri. FFFF a fost fondata de agentia Friends Advertising, aceasta fiind si principalul sustinator si finantator al fundatiei.