Actionarii Antena TV Group si Antena 3 S.A., societatile care opereaza posturile de televiziune ale trustului Intact, urmeaza, din informatiile HotNews.ro, sa ia o decizie in privinta iesirii din "must carry" in cadrul unor Adunari Generale, pe 30 iunie. Pana in momentul publicarii acestui articol, reprezentantii de comunicare ai Antena TV Group nu au transmis raspunsuri la intrebarile adresate in urma cu cateva zile de HotNews.ro, pe aceasta tema. Miercuri, Paginademedia.ro publica o scrisoare a Antenelor catre un cablist, prin care acestea isi anunta intentia de iesire din "must carry".

  • In prezent, Antenele sunt difuzate de cablisti in pachetul "must carry", al posturilor care s-au declarat libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare, deci cele pe care operatorii de cablu sunt obligati sa le retransmita, in anumite limite, fara sa plateasca totusi bani catre televiziunile respective. Daca Antenele ies din "must carry", acest lucru inseamna ca operatorii de cablu care vor sa retransmita Antenele, ei trebuie sa plateasca o suma acestora pentru dreptul de retransmisie. Principiul "must carry", stipulat in Legea Audiovizualului, nu se aplica decat operatorilor de cablu, nu si celor DTH (satelit).

Din informatiile HotNews.ro, decizia AGA ale celor doua societati in favoarea iesirii din "must carry" ar fi o formalitate, existand deja o intentie clara in acest sens a actionarilor. Cele doua societati, Antena TV Group (care opereaza Antena 1, Antena Stars, Antena International, Euforia Lifestyle, Zu TV) si Antena 3 S.A. (Antena 3) sunt controlate de familia Voiculescu, pachetele majoritare fiind detinute de Camelia si Corina Voiculescu.

Miercuri, Paginademedia.ro publica o scrisoare trimisa de directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, cel putin unui cablist, in care acesta mentioneaza "potentiala renuntare la beneficiul aplicarii principiului must carry" si cer:

  • "sa ne comunicati termenii financiari pe care ati fi dispusi sa ii oferiti in vederea retransmiterii posturilor de televiziune Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle, Zu TV, Antena International si Antena 3, apartinand Antena TV Group SA si, respectiv, Antena 3 SA pe platforma dvs de cablu, in eventualitatea in care acestea nu vor mai beneficia de aplicarea principiului must carry"
  • Vezi scrisoarea integrala aici

In iulie 2013, liderul pietei TV, Pro TV, a anuntat ca iese din lista statiilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita. Drept urmare, in 2013 veniturile Pro TV provenite de la cablisti au crescut fata de 2012 cu 110,9%, pana la 10,7 milioane de dolari.

Dupa anuntul Pro TV, Dan Voiculescu declara in vara anului trecut, intr-un interviu la Realitatea TV:

  • "'Tin legatura cu fiica mea zilnic, dimineata, la pranz si seara, cu fiicele mele de fapt, iar cu domnul Alexandrescu ori de cate ori e o problema de strategie, acum nu stim ce sa facem sa iesim din must-carry, cum a facut Pro TV sau sa nu iesim, problemele de politica comerciala, de strategie economica le discut cu Sorin Alexandrescu, cu Marius Tuca, cu cei care iau deciziile."

Pe de alta parte, trustul Intact este angajat, de mai multi ani, intr-un conflict de proportii cu cel mai mare operator de cablu, RCS&RDS. Antenele nu sunt prezente, in acest moment, nici pe platforma DTH a RCS&RDS, Digi, nici pe Focus Sat, platforma DTH a UPC, in conditiile in care principiul "must carry" nu se aplica operatorilor de satelit.