SPUSTV, principalul sindicat din televiziunea romana, spune ca va face "plangere penala de abuz in functie si incercare de deturnare de fonduri" impotriva celor vinovati de intarzierea platii salariilor in TVR, in timp ce Stelian Tanase, PDG al institutiei, declara ca angajatii ar trebui "sa fie intelegatori", relateaza Mediafax.

Intr-un comunicat, Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din SRTv, spune ca, in urma discutiilor purtate marti in biroul presedintelui-director general (PDG), Stelian Tanase, reprezentantii sindicatului au fost informati de acesta "ca nu este dator sa dea niciun fel de explicatii referitor la neplata salariilor la data stabilita prin Contractul Colectiv de Munca (CCM)".

In comunicat se mai spune ca Stelian Tanase le-a transmis ca "este prima, dar nu ultima data, cand se va intampla ca in zilele de plata a salariilor sa se intarzie plata acestora", "ca ii place ce se intampla si va consacra un capitol in memoriile pe care le va scrie" si ca "neplata salariilor a fost cauzata de situatia financiara critica in care se afla televiziunea publica".

"Intrebat foarte serios care a fost motivul clar pentru care si-a permis sa incalce toate prevederile legale in vigoare, domnul presedinte-director general a sustinut ca ieri s-a facut o plata de un milion si jumatate de euro catre EBU (European Broadcasting Union). Din discutia purtata cu doamna Patru (Camelia Patru, n.r.), coordonator Directia Economica, am aflat cu stupoare ca de fapt ieri nu s-a facut nicio plata, dar ca nu s-au facut actele pentru plata salariilor la solicitarea presedintelui-director general care a considerat ca este necesar sa se asigure o rezerva de bani in eventualitatea ca ar fi nevoie sa se faca vreo plata catre EBU", spune SPUSTV.

In comunicat se mai spune ca din dialogul purtat de reprezentantii SPUSTV cu Stelian Tanase "rezulta foarte clar ca ieri in conturile TVR existau banii necesari efectuarii platii salariilor". "(...) dar domnul presedinte-director general si coordonatorul Directiei Economice au decis sa nu faca aceasta plata pentru a dovedi salariatilor ca in ciuda ᅡvictorieiᅡ (angajatilor, n.r.) din Consiliul de Administratie, care a respins initiativa domniilor lor de reducere a salariilor cu 20 de procente, ei sunt cele doua persoane de a caror bunavointa depinde soarta salariilor noastre", mai spune SPUSTV.

De asemenea, SPUSTV mai mentioneaza ca "a facut demersurile necesare pentru informarea tuturor factorilor abilitati (Parlamentul Romaniei, Inspectoratul Teritorial de Munca, ministerele de resort) asupra ilegalitatilor comise si va transmite o plangere penala de abuz in functie si incercare de deturnare de fonduri impotriva celor vinovati de starea de fapt de astazi".

SPUSTV precizeaza ca in aceste zile "conducerea SRTv a incalcat grosolan prevederi ale Codului Muncii si ale Contractului Colectiv de Munca" si ca "nu poate exista niciun dialog social cu o persoana care considera institutia pe care o conduce vremelnic ca fiind mosia sa personala unde poate lua si impune orice fel de decizii numai pentru ca asa doreste".

"Nici in urmatoarea perioada nu ne putem astepta ca actuala conducere a SRTv sa identifice si sa ia masurile necesare pentru redresarea situatiei economice si pentru stabilirea unui climat normal de lucru, unica idee fiind aceea de a reduce salariile angajatilor", mai spune SPUSTV.

Pe de alta parte, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a spus ironic ca le multumeste reprezentantilor SPUSTV pentru ca intentioneaza sa depuna o plangere penala in acest caz.

"Foarte bine. Le multumesc frumos! Asta e. Ce pot sa spun? Normal ar fi sa dialogam, sa negociem si sa gasim solutii impreuna pentru ca televiziunea este in faliment. Televiziunea are 150 de milioane de euro datorii si noi continuam sa platim salarii. Ma rog, tot ce trebuie", a declarat Stelian Tanase.

El a mai spus ca salariile angajatilor TVR au fost platite marti, cu doar o zi intarziere.

Intrebat de ce au fost platite salariile cu intarziere, Stelian Tanase a raspuns: "Pentru ca nu avem un cash flow (diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei companii, n.r.) suficient. Nu am putut sa asiguram salariile la termen. Asta e. Foarte simplu. Si daca va ganditi cat intarzie salariile in industria romaneasca, noi le-am dat bine, le-am dat a doua zi, integral, 100%".

Totodata, Stelian Tanase a spus ca TVR a facut o plata la EBU de 1,5 milioane de euro. "Avem niste datorii istorice care trebuie achitate. Cu EBU am convenit, pentru ca ne-au dat o scrisoare dura, un ultimatum cu plata datoriilor, in situatia in care noi trebuia sa transmitem Campionatul Mondial de Fotbal. Si atunci am facut o plata intr-o luna de un milion jumate de euro. In trei rate le-am dat cate 500.000 de euro, neglijand alte plati pe care saptamana asta va trebui sa le platim, dar nimeni nu se intreaba de unde facem rost de banii astia. Esenta problemei este asta, cash flow-ul pe care noi il primim, cu 4 lei cat este abonamentul (taxa TV, n.r.), este mult sub cheltuielile de a tine in picioare Televiziunea Romana", a mai precizat Stelian Tanase. El nu a precizat in ce date au fost facute platile catre EBU.

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza afirmatiile unor salariati ai TVR care spun ca de saptamana trecuta erau disponibili banii pentru salarii si ca el nu ar fi dorit sa semneze documentele in acest sens, Stelian Tanase a declarat: "Asta e un banc prost. Cum sa nu? Asta e o prostie. Probabil niste tampiti au spus asa ceva".

De asemenea, intrebat cum comenteaza afirmatia unor alti angajati ai TVR, potrivit carora Codul Muncii prevede ca prioritatea o reprezinta plata salariilor, inainte de plata altor obligatii ale institutiei, Stelian Tanase a revenit din nou la aspectele legate de "cash flow". "Nu face nimeni nicio discriminare. Speram ca luna viitoare chiar sa nu avem nici macar un minut intarziere. Dar asa s-a intamplat. E regretul meu si asta este, asta s-a intamplat. Ar trebui si ei sa fie intelegatori", a mai spus Stelian Tanase.

Aproximativ 300 de angajati ai Televiziunii Romane s-au adunat, marti, in curtea institutiei in semn de protest fata de neplata salariilor, conform legilor in vigoare si Contractului Colectiv de Munca (CCM), au declarat surse din TVR.

Angajatii s-au adunat in curtea institutiei din Bucuresti marti, in jurul pranzului, in contextul in care, luni, nu le-au fost platite salariile, asa cum ar fi trebuit conform CCM.

Situatia in TVR a fost in ultimele saptamani foarte tensionata, ca urmare a unei decizii a Comitetului Director al institutiei, din care face parte si Stelian Tanase, de reducere a timpului de lucru al salariatilor si, implicit, a castigurilor lor salariale cu 20%.

Dupa aceasta decizie, salariati ai TVR au intrat in greva japoneza, purtand banderole albe pe brate, si au protestat in mod repetat in curtea Televiziunii Romane din Bucuresti, dar si in studiourile teritoriale ale televiziunii.

Pe 25 iunie, insa, Consiliul de Administratie al TVR, din componenta caruia face parte si Stelian Tanase, a respins planul de reducere a timpului de lucru al salariatilor de la 8 la 6 ore si a castigurilor lor salariale cu 20%, dupa cum au declarat la momentul respectiv, surse din Televiziunea Romana.