CNA a anuntat, luni dupa-amiaza, ca sedinta de marti nu se tine din lipsa de cvorum. Anuntul a fost facut la scurt timp dupa ce Consiliul anuntase public ordinea de zi a sedintei. Tot luni, Narcisa Iorga, membru CNA, a scris luni pe pagina sa de Facebook ca forul audiovizual "poate sa functioneze si fara" presedintele Laura Georgescu si ca, daca aceasta se va prezenta la sedinta de marti a Consiliului, cvorumul de sedinta nu va fi atins. Acum o saptamana, la prima incercare de a tine o sedinta CNA dupa publicarea mai multor inregistrari in care Laura Georgescu putea fi auzita folosind un limbaj dur si insulte cu diverse ocazii, sedinta nu a mai avut loc din lipsa de cvorum.

Luni, Narcisa Iorga a scris pe Facebook: "Daca [Laura Georgescu] iar vine in sala de sedinte, iar ne retragem. Sper sa inteleaga ca CNA poate sa functioneze si fara ea. Daca-i place atat de mult fotoliul de presedinte al CNA, sa-l ocupe in propriul birou, sa semneze bonuri de benzina si state de salarii[...]". Iorga avertizeaza ca forul are de rezolvat urgente si ca "suntem blocati de un om".

  • Narcisa Iorga, pe Facebook: "Maine avem o noua incercare de a tine sedinta publica a CNA. Din cate stiu eu, suntem disponibili zece membri. Cvorumul de sedinta obligatoriu este de opt membri. Laura Georgescu nu s-a anuntat a fi in concediu. Daca iar vine in sala de sedinte, iar ne retragem. Sper sa inteleaga ca CNA poate sa functioneze si fara ea. Daca-i place atat de mult fotoliul de presedinte al CNA, sa-l ocupe in propriul birou, sa semneze bonuri de benzina si state de salarii, nu la sedinte, unde se iau decizii legate de audiovizual. Avem urgente de rezolvat si suntem blocati de un om care considera ca, dupa tot ce a aratat ca e in stare sa faca, vrea sa ramana in mijlocul membrilor si sa judece audiovizualul."

Pe ordinea de zi a sedintei de marti se aflau mai multe solicitari de prelungire sau modificare a unor licente audiovizuale si cateva solicitari de licente audiovizuale prin retele de comunicatii electronice.

Acum o saptamana, Narcisa Iorga si alti doi membri CNA, Valentin Jucan si Florin Gabrea, au decis sa paraseasca sedinta spunand ca ei nu mai stau "alaturi de Laura Georgescu, in conditiile in care dansa decredibilizeaza total institutia". Sedinta respectiva nu a mai avut loc, din lipsa de cvorum.

UPDATE COMUNICAT

Maine, 15 iulie, urma sa aiba loc o sedinta publica a CNA fara prezenta Laurei Georgescu, dar in prezenta a cel putin opt membri ai Consiliului. Mai mult decat atat, vineri, cand se pregatea convocarea sedintei, insasi Laura Georgescu a declarat ca nu va lua parte la sedinta de maine. Ea dat asigurari in sensul acesta sefului Cancelariei CNA si Directorului Secretariatului General, persoanele care se ocupa de convocarea membrilor CNA la sedinte si de intocmirea ordinii de zi. Cele doua persoane stiau ca in prezenta Laurei Georgescu, cel putin noi, cei trei membri semnatari, nu vom participa la nicio sedinta publica a Consiliului. Au subliniat acest lucru, iar Laura Georgescu a afirmat ca in mod cert nu va lua parte la sedinta.

Astazi insa, dupa publicarea ordinii de zi pentru sedinta de maine, am aflat cu stupoare ca Laura Georgescu s-a autoinclus in cvorumul minim de sedinta, Radu Calin Cristea anuntandu-si subit un concediu medical. Anuntul lui Radu Calin Cristea a fost ulterior publicarii ordinii de zi.

In aceste conditii, suntem obligati sa reiteram pozitia pe care noi am exprimat-o inca din 2 iulie: nu luam parte la nicio sedinta publica a CNA in care Laura Georgescu este inclusa in corpul decizional al Consiliului. Consideram ca CNA poate functiona si fara Laura Georgescu, atata vreme cat suntem 10 membri in afara ei, iar cvorumul de sedinta este de opt membri. Daca ceilalti membri vor sa ia parte la sedintele publice ale CNA, stand la masa cu Laura Georgescu si ignorand scandalul public din jurul persoanei ei, nu au decat sa o faca. Impreuna cu Laura Georgescu, dar fara noi, cei trei semnatari ai acestui protest, exista opt membri care pot asigura functionarea CNA. Acesti opt membri sunt: Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Radu Calin Cristea, Christian Mititelu si Lorand Turos.

Este cel putin imoral sa se astepte ca tocmai noi, cei trei contestatari in mod public ai compatibilitatii Laurei Georgescu cu calitatea de membru CNA, sa asiguram cvorumul de sedinta alaturi tocmai de cea pe care o contestam, in timp ce ei isi gasesc motive sa lipseasca. Ii invitam pe colegii mai sus mentionati sa vina la sedinta, daca nu au chiar nicio problema de constiinta in a sta langa Laura Georgescu in timp ce analizeaza respectarea legii audiovizualului, indeosebi drepturile minorilor si folosirea limbajului licentios in spatiul audiovizual. Daca au insa aceasta problema de constiinta, ii invitam sa participe la o sedinta in care sa analizam situatia in care se gaseste CNA si sa luam o decizie: ori afirmam public cu totii ca Laura Georgescu trebuie sa demisioneze, ori cei opt membri mentionati se angajeaza sa asigure cvorumul de sedinta presedintelui CNA Laura Georgescu, indiferent de situatia rusinoasa in care s-ar afla Consiliul.

Narcisa IORGA, membru CNA

Florin GABREA, membru CNA

Valentin Alexandru JUCAN, membru CNA