Dan Diaconescu spune, intr-un interviu publicat marti de Paginademedia.ro, ca in cazul revenirii sale in spatiu public in ipostaza de realizator TV, "nu este vorba de o emisiune la Romania TV", ci de faptul ca aceasta televiziune de stiri preia canalul OTV pe care l-a inregistrat in Italia dupa ce a ramas fara licenta in Romania. Pe ecran vor fi si sigla Romania TV, si cea a OTV, a spus el. Daca cele spuse de Dan Diaconescu se vor adeveri marti seara, cand emisiunea lui urmeaza sa apara la Romania TV, atunci situatia este asemanatoare celei din toamna anului trecut, cand "OTV Italia" a fost retransmis de postul local DDTV, caz soldat cu o reactie dura a forului audiovizual si cu reclamatii la Parchet.

Dan DiaconescuFoto: youtube.com

UPDATE Presedintele CNA, Laura Georgescu, a declarat marti pentru HotNews.ro ca, pana la aceasta ora, Romania TV nu a transmis nicio instiintare sau cerere la forul audiovizual.

  • "Dan Diaconescu poate sa declare ce vrea, conform legii noi avem relatie cu radiodifuzorul (care transmite emisiunea). Potrivit legii, noi nu ne putem pronunta decat dupa difuzarea unei emisiuni. Suntem pregatiti sa monitorizam. Exista posibilitatea ca Romania TV sa se incadreze in procentele lor (in structura de programe a postului, ce face parte din licenta audiovizuala - n.red.), dar potrivit documentelor depuse ei nu au voie sa preia si sa retransmita alte posturi - au 70% productie proprie, 30% productii ale altor producatori, 0% la programe retransmise. Am luat masurile sa monitorizam, monitorizam dublu. Daca se intampla ceva, se discuta cu celeritate, in prima sedinta", a spus Laura Georgescu pentru HotNews.ro.

In interviul acordat Paginademedia.ro, Dan Diaconescu spune, intre altele:

  • "Nu este vorba de o emisiune la Romania TV. Este un canal preluat de alt canal: OTV, inregistrat in Italia, este preluat de Romania TV, intre orele 23.00 si 6.00, de luni pana duminica. Dar relatia este si inversa. Romania TV difuzeaza sapte ore de emisie cu mine in Romania, iar eu preiau sapte ore de la ei si le difuzez in Italia."
  • "Este un studio teritorial in Romania al OTV Italia, ca televiziunea este inregistrata in Italia. Studioul este pe Bulevardul Preciziei. [Este vechiul studio OTV.] Da, dar este studio teritorial al postului din Italia. Semnalul pleaca de la Bucuresti la Roma, se ridica pe satelit si este apoi preluat de Romania TV."
  • despre speculatiile privin un posibil troc politic intre Dan Diaconescu/PPDD si PSD, din care face parte si Sebastian Ghita, care controleaza Romania TV: "Se poate vorbi orice, dar nu e asa, este doar o coincidenta. De ce spun asta? In primavara, am propus asta si la B 1 TV (...). Apoi am retransmis si Realitatea in Italia (...). Acum dau Romania TV pe OTV, in Italia. Acum un an, distribuiam in Italia Antena 3 (prin august). (...)"
  • "Romania TV difuzeaza sapte ore de emisie in Romania, iar eu le dau sapte ore in Italia. OTV va retransmite in Italia programe Romania TV intre orele 12.00 si 19.00 (vorbesc de ora Italiei)."
  • "In dreapta sus, pe ecran, va fi sigla Romania TV, iar in stanga va aparea sigla OTV."
  • "Nu exista o parte financiara a intelegerii. Este doar un barter."

Potrivit Legii audiovizualului, retransmisia fie si partiala a postului OTV de catre Romania TV (Dan Diaconescu mentioneaza ca pe ecran vor fi ambele sigle) ar insemna modificarea structurii de programe a postului Romania TV. S-ar schimba, de exemplu, procentul de emisiuni proprii/emisiuni ale altor producatori. Or, structura de programe face parte din licenta audiovizuala, iar pentru schimbarea ei este nevoie de acordul CNA (art. 54 din Legea audiovizualului).

  • Teoretic, este nevoie de instiintarea CNA si in cazul unei simple modificari de grila (schimbarea unor emisiuni, fara sa fie modificata structura de programe), dar in acest caz noua emisiune ar fi a postului care o difuzeaza, nu ar fi retransmisa cu sigla altui post. In cazul modificarilor de grila, reglementarile sunt laxe, iar CNA ia, de obicei, doar nota de ele.

Pana marti la pranz, potrivit informatiilor HotNews.ro, la CNA nu fusese inregistrata vreo cerere de modificare a structurii de programe in cazul Romania TV, legata de retransmiterea OTV Italia. Pana la publicarea acestui material, sefa CNA, Laura Georgescu, nu raspunsese intrebarilor transmise de HotNews.ro.

  • In cazul in care postul de stiri controlat de politicianul PSD Sebastian Ghita va incepe sa retransmita "OTV Italia" fara acordul CNA, situatia ar fi asemanatoare celei petrecute in toamna anului trecut. Atunci, un alt post controlat de Dan Diaconescu, DDTV, a inceput sa retransmita "OTV italian". Atunci, sefa CNA, Laura Georgescu, a luat pozitie imediat dupa inceperea retransmisiei, aratand ca aceasta preluare de catre DDTV este ilegala, intrucat DDTV avea o alta structura de programe care nu mai era respectata. Laura Georgescu a ordonat urgent o inspectie la DDTV, iar raportul rezultat astfel a constituit un reper pentru o sedinta extrem de aprinsa a CNA, organizata la doar cateva zile dupa ce DDTV a inceput retransmisia "OTV italia". In acea sedinta, CNA a decis sa sesizeze Parchetul in legatura cu acest caz si, "pana la solutionarea elementelor de natura penala", sa suspende preluarea semnalului DDTV de catre compania care ridica acest semnal la satelit. Vezi detalii despre cazul OTV-DDTV

In prezent, activitatea CNA este blocata de mai multe saptamani. Dupa ce un membru CNA si postul Realitatea TV au facut publice mai multe inregistrari in care Laura Georgescu putea fi auzita vorbind dur la adresa unor elevi, insultandu-i pe politicieni si parand sa favorizeze postul Romania TV al lui Sebastian Ghita, la CNA nu a mai fost cvorum de sedinta. Totodata, trei dintre cei 11 membri CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea - au spus ca nu mai stau la masa cu Laura Georgescu si ca sedintele CNA pot sa aiba loc si fara ea.