Reputatul cotidian Daily Telegraph este criticat, zilele acestea, de alte ziare britanice pentru ca una zice si alta face in felul cum se pozitioneaza fata de Rusia, in urma tragediei avionului doborit in Ucraina. Cotidianul s-a remarcat drept una dintre cele mai vehemente voci impotriva puterii de la Moscova in urma cazului MH17, dar in acelasi timp continua sa publice un supliment platit de mijloacele de propaganda ale Rusiei, "Russia Beyond the Headlines".

  • "Russia Beyond the Headlines" este un supliment - publicat si online - care insosteste sau a insotit in ultima perioada peste 20 de ziare la nivel international, printre care New York Times, The Washington Post, Wall Street Journal, Le Figaro, Daily Telegraph, la Repubblica. "Russia Beyond the Headlines" se prezinta drept "o legatura intre societatea rusa si o audienta straina, punand la dispozitie platformele sale media pentru un dialog international echilibrat si profesionist". Suplimentul este sustinut de Rosiiskaia Gazeta, care functioneaza atat ca "monitor oficial", cat si ca ziar oficial de interes general al guvernului rus.  Vezi detalii despre "Russia Beyond the Headlines"

In urma cu o saptamana, The Times nota faptul ca Daily Telegraph, in articolele publicate ca parte a suplimentului tiparit si online "Russia Beyond the Headlines", includea legaturi catre articole din presa rusa prin care se incerca sa minimalizeze rolul Rusiei in cazul avionului doborit. Intre timp, The Guardian a observat ca link-urile respective par sa fi disparut de pe site-ul suplimentului, care evita in general subiectul tragediei din Ucraina, dar ziaristul Roy Greenslade de la publicatia citata se dezlantuie intr-un comentariu critic la adresa atitudinii Daily Telegraph fata de Rusia, in ansamblul ei.

Greenslade scrie, marti, ca Daily Telegraph va continua sa distribuie suplimentul "Russia Beyond the Headlines" in pofida ostilitatii declarate a ziarului fata de puterea de la Kremlin, in urma cazului MH17. Parteneriatul va continua "in pofida criticilor transante ale ziarului la adresa liderilor politici europeni, printre care premierul David Cameron, care nu au reusit sa faca mai mult pentru a-l disciplina pe Putin", scrie ziaristul.

El noteaza ca Daily Telegraph a cerut in mod repetat actiuni mai aspre impotriva Rusiei, iar vineri a scris ca ar fi "corect sa regimul Putin sa fie inghesuit prin toate mijloacele aflate la indemana". Dar, apreciaza ziaristul de la The Guardian, Daily Telegraph "nu doreste sa inghesuie regimul Putin prin toate mijloacele avute la indemana, avand in vedere ca ziarul publica in continuare suplimentul "Russia Beyond the Headlines". Si nu face acest lucru "deoarece profitul este una, iar politica e alta. Si cele doua nu trebuie niciodata sa se intersecteze", scrie, ironic, Greenslade, referindu-se la contractul de parteneriat prin care Daily Telegraph urmeaza sa publice suplimentul respectiv pana in 2017.

  • Potrivit sursei citate, in 2008 Rusia a admis ca Daily Telegraph era platit cu 40.000 de lire sterline lunar pentru a distribui suplimentul, suma care s-ar putea sa fi crescut de atunci.