"Stirile de la ora 5" au fost lansate ca "o mare diversiune" ca reactie la faptul ca "se dezvolta, prin 1995, un puternic curent populist condus de Antena 1" si "tot ce parea respect pentru libertate, democratie, valori occidentale, incepea sa se clatine", spune Adrian Sarbu intr-o serie de inregistrari de la un eveniment desfasurat pe plaja si la care fondatorul Pro, in prezent proprietar al grupului Mediafax, a fost invitat sa vorbeasca. El vorbeste despre evolutia Pro, despre publicatia Gandul - care "nu e televiziune inca" - si relatia intre continut serios si teasing-uri fortate, dar si despre o scoala "cu know how in cloud" pe care vrea sa o infiinteze.

Adrian Sarbu la seminarul de pe plajaFoto: Captura YouTube
  • Inregistrarile au fost publicate pe Youtube de consultantul in comunicare Cristian Niculescu si preluate, intre altele, de ReporterVirtual.ro. Pe pagina sa de Facebook, Niculescu precizeaza ca discursul a avut loc pe plaja Vadu, unde Adrian Sarbu le-a vorbit unor tineri in cadrul unui seminar organizat de o banca din Romania. Ulterior, Cristian Niculescu a anuntat ca "am fost sunat - nu spui de cine, persoana importanta - ca sa scot filmuletele cu Adrian Sarbu de pe Youtube (...). Cica el n-ar fi de acord sa i se foloseasca imaginea, desi era o persoana publica, care tinea un speech intr-un loc public, in care se gaseau si jurnalisti. Cica daca nu scot eu postarile, fac ei raport la Youtube ca sa le scoata. Sunt complet derutat ca asta e atitudinea marelui om de media".

Idei-cheie:

  • "Se dezvolta, prin 1995, un puternic curent populist condus de Antena 1. Tot ce parea respect pentru libertate, democratie, valori occidentale, incepea sa se clatine. Tara era condusa prost, asteptarile oamenilor nu erau implinite si erau concurenti ai nostri care credeau ca pot capta acest curent negativ, care putea sa fie mult mai grav pentru Romania. (...) Noi pierdeam audienta, aveam investitori fata de care aveam o raspundere, aveam obligatia sa ne mentinem in main stream, aveam 10.000 de angajati care trebuiau sa aiba ce manca (...) Atunci am luat o decizie antreprenoriala, pe care azi pot sa mi-o amendez axiologic, dar nu mi-o voi amenda niciodata ontologic, al existentei Pro TV si a contributiei noastre la ceea ce a urmat dupa aceea. Am luat o decizie de diversiune. Stirile de la ora 5 sunt o mare diversiune."
  • despre Gandul.info, publicatie aflata in portofoliul grupului Mediafax: "Gandul e un mic proiect, aproape de acelasi nivel emotional, ca pariu, cu Pro TV. Si astazi, desi nu e nici televiziune - inca - desi nu e nici nu stiu ce parlament sau partid politic, isi spune cuvantul"
  • despre proiectul sau educational: "Si eu am de gand sa lansez o scoala. Iarasi va spun in premiera. (...) Vreau la scoala asta privata sa aiba acces orice copil din Romania si in 5 ani sa aiba cel putin 100.000 de elevi si sa fie absolut outstanding. (...) E o scoala cu know how in cloud, e o scoala bazata pe acces nelimitat la know how. Si e o scoala pe ceea ce eu cred ca astazi sunt cei mai importanti vectori in educatie, care sunt ludicul, entertainmentul si social communities"

Adrian Sarbu despre Pro TV:

Adrian Sarbu despre Stirile de la ora 5 si proiectul sau educational:

Adrian Sarbu despre Gandul:

Alte lucruri spuse de Adrian Sarbu in discursul de la Vadu, via ReporterVirtual.ro:

  • Din plictiseala, pentru ca plictiseala este un foarte important vector al creativitatii, am creat acest PRO TV
  • Am testat tot poporul roman, l-am testat cu PRO TV si am vrut sa vedem daca poporul roman poate fi convins ca el conteaza la nivel global si am facut campania pro-NATO daca va amintiti (...) si am incercat acest exercitiu si, intr-adevar, a venit Clinton la Bucuresti si am primit o promisiune ca o sa intram in NATO
  • despre "diversiunea "Stirilor de la ora 5": "Stirile de la ora 5 sunt o mare diversiune. Adica, hai sa aratam oamenilor si partea pe care doresc s-o vada, dar se feresc s-o recunoasca. Stirile de la ora 5 au recapturat un public care ar fi disparut la Antena 1, in plus am retabloidizat si stirile de la ora 7"
  • sustine despre "Gandul" ca "e singurul produs media care are o identitate si o pozitie independenta in Romania. Cand a fost facut era un produs de nisa, al tristilor si obositilor. Acum sunt 300.000 de cititori (...)"
  • Teasingurile sunt toate fortate si la "Gandul". Suntem de acord, lucrez cu colegii ca sa renunte la acest stil. Noi aveam de ales intre a atrage oamenii si a scrie politically correct.