Presedintele director-general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Stelian Tanase, a confirmat, miercuri, in fata Comisiei de Cultura din Senat, ca exista intentia reducerii duratei principalului jurnal de stiri al TVR 1, precizand insa ca discutia in acest sens nu este "inchisa", potrivit Mediafax. Stelian Tanase a declarat ca scurtarea sau nu a telejurnalului principal al TVR are legatura cu oportunitatea ca urmatorul talk-show de la TVR 1 sa fie transmis inaintea celorlalte emisiuni de gen de la alte televiziuni. "Aici era problema, sa intram mai repede ca ceilalti. Ai sansa sa ramana publicul la tine", a mai spus Tanase. Principalul Jurnal al TVR ar urma sa aiba doar 30 de minute, iar talk-show-ul politic din prime-time, care il va urma, o ora si jumatate.

Irina Radu, director de programe TVR, declarase anterior, pentru Pagina de media, cu referire la grila de toamna, ca Jurnalul TVR va fi, o perioada, mai scurt. "Am considerat ca trebuie sa acordam o perioada mai mare talk-show-ului nostru de prime-time in perioada alegerilor, mai ales. S-ar putea sa incepem acest lucru mai din timp."

Talk-show-ul de seara de la TVR, care ar urma sa dureze o ora si jumatate (20:30 - 22:00) si sa fie difuzat de luni pana joi, ar urma sa fie moderat de jurnalistul sucevean Sorin Avram, scrie Reporter virtual. Sorin Avram, care scrie la Monitorul de Suceava si la Cotidianul (condus de Cornel Nistorescu) i-ar fi fost recomandat lui Stelian Tanase de catre Cornel Nistorescu. De altfel, Nistorescu ar urma sa fie, alaturi de Mircea Dinescu, invitat permanent al noului talk-show. Nistorescu si Dinescu fac parte, potrivit lui Stelian Tanase, din "lista cu primii 10 jurnalisti ca influenta din Romania". Alti doi jurnalisti care s-ar putea regasi pe lista de invitati ai lui Sorin Avram sunt Marius Tuca (Jurnalul National) si Miruna Munteanu.

"Sa incepem (talk-show-ul, n.red.) la 21.00 sau la 21.30. Prima discutie a fost - si aici ne-am certat foarte tare si nu cred ca rana s-a inchis pe acest subiect - un subiect vechi in televiziune legat de grila, daca sa incepem (telejurnalul, n.r.) la 19.00 sau la 20.00", a explicat Stelian Tanase. "Formula cu 20.30 a fost o formula de compromis pentru ca ai nevoie intr-adevar sa intri cu talk-show-ul, cel mai important al nostru al TVR-ului, la 20.30. In acelasi timp, prima idee si propunere pe care am avut-o a fost sa mutam jurnalul la 19.00 ca sa intram la concurenta cu jurnalul de la 19.00 si de la Pro TV si de la Antena 1 si sa vedem exact potentialul nostru, care este audienta pe care o avem. Propunerea nu a trecut de compromis intre noi", a explicat presedintele-director general al TVR.

El a precizat ca aceasta problema nu a fost inchisa. "A venit cineva chiar la ultimul Comitet (Director, n.red.) cu ideea ca s-ar putea ca talk-show-ul sa fie prea lung pentru un nou program. Sunt niste argumente. Nu este inchisa discutia, dar a plecat din acea prima discutie de a muta jurnalul la ora 19.00, care mie mi s-a parut solutia corecta", a mai spus Stelian Tanase.

  • Reducerea duratei principalului jurnal de stiri al TVR, criticata dur de societatea civila

Afirmatiile lui Stelian Tanase vin in contextul in care, marti, sase asociatii, intre care Asociatia Pro Democratia Bucuresti, ActiveWatch, Grupul pentru Dialog Social si Alianta Civica, au criticat intentia TVR de a reduce durata principalului jurnal de stiri al Televiziunii Romane, precizand ca astfel va fi afectat grav serviciul public de televiziune si dreptul constitutional la informare, pe care televiziunea publica trebuie sa il garanteze.

"Analizand noua grila de programe a TVR, data de curand publicitatii, observam ca principalului produs de informare a publicului larg, 'Telejurnalul', ii este alocat doar 25 de minute, fata de cele 50 de minute consacrate. Aceasta situatie este fara precedent in istoria TVR si nicarieri in Europa (TVR facand parte din reteaua televiziunilor europene, EBU) nu se cunoaste ca principalul jurnal cu caracter informativ pentru publicul national sa aiba o durata de emisie de doar 25 de minute. Situatia este mai grava cu cat, in locul 'Telejurnalului de la ora 20.00', in grila TVR a fost introdusa o emisiune de talk show politic", spuneau asociatiile, intr-o sesizare transmisa Comisiei de Cultura a Senatului.

Asociatiile respective faceau referire si la declaratii publice ale lui Stelian Tanase, conform caruia talk-show-ul politic pe care TVR 1 intentioneaza sa il introduca in grila are un format care "prevede ca in prima ora un politician sa sustina unilateral opinii politice, urmand ca, in a doua ora, mai multi realizatori de emisiune externi TVR (unii dintre acestia fiind cunoscuti pentru opiniile partizane) sa analizeze discursul-monolog al politicianului invitat in ora anterioara".

"Fata de acestea, consideram ca reducerea timpului de emisie a principalului produs de informare a publicului - 'Telejurnalul de la ora 20.00' - coroborat cu introducerea in grila a unui talk show politic cu un astfel de format au fost realizate din ratiuni electorale, iar TVR deserveste acum politicienii si nu cetatenii romani platitori de taxe. Publicul risca sa fie manipulat si nu informat, asa cum prevede Constitutia Romaniei. Subliniem ca un talk show politic nu reprezinta in sine un produs cu caracter informativ pentru publicul larg, echilibrul editorial putand fi usor depasit, mai ales in conditiile in care realizarea nu este garantata de jurnalisti interni ai TVR care se supun regulamentului si statutului de jurnalist al TVR", se mai spunea in sesizare.