Televiziunea de stiri Antena 3 nu a luat, marti seara, premiul pe care il spera la Gala Premiilor Internationale Emmy 2014 - categoria Current Affairs, unde obtinuse o nominalizare pentru materialul "Lungul drum spre casa" realizat de echipa "In premiera cu Carmen Avram". Premiul la aceasta categorie a revenit Canadian Broadcasting Corporation, pentru un material despre Bangladesh. Acest lucru nu a impiedicat Antena 3 - care a trimis la New York, alaturi de echipa emisiunii, si tripleta Gadea-Badea-Ursu pentru a sarbatori eventuala victorie - sa anunte "o noua recunoastere internationala pentru Antena 3 - nominalizarea la Gala Premiilor Emmy".

Nominalizarea fusese anuntata in prima parte a lunii august. Marti spre miercuri noapte (ora Romaniei), postul a aflat ca a ramas cu nominalizarea, premiul la categoria "Current Affairs" - prezentata de Antena 3 drept "cea mai importanta din concurs" - fiind atribuit televiziunii canadiene CBC. Cum se traduce acest lucru in anuntul oficial al Antena 3, de miercuri dimineata? "O noua recunoastere internationala pentru Antena 3, la Gala premiilor Emmy. Postul nostru de televiziune a fost nominalizat la cea mai importanta categorie din concurs - Current Affairs - pentru reportajul "Lungul drum spre casa" al echipei "In premiera"."

  • Audienta postului Intact afla abia la mijlocul unei declaratii a lui Mihai Gadea ca, de fapt, nu e vorba chiar despre o victorie: "(...)Inima s-a strans un pic cand am vazut-o pe Denisa Morariu care, in mod evident, avea o mica suferinta pentru faptul ca nu a casigat".

Nominalizarea la Premiile Emmy este, in sine, un semn important de recunoastere internationala pentru orice jurnalist de televiziune. Anuntul Antena 3 prezinta, insa, mai intai experienta lui Mihai Gadea la Gala de la New York si abia apoi pe cea a jurnalistilor care au realizat materialul nominalizat. Iar Gadea, dupa ce vorbeste despre "mandria si bucuria" participarii Antena 3 la Emmy, povesteste un alt motiv de "uluire":

  • "(...)Am avut ocazia ca mai multe minute, minute bune, sa ma pot intretine cu cel care este cel mai mare realizator de talk-showuri din istorie. E vorba de Larry King. M-a uluit, pur si simplu, interesul lui pentru cineva ca mine, care venea din Romania. M-a uluit modestia lui si faptul ca era, cu adevarat, interesat de discutie, de Romania. Mi-a cantat un cantec, pe care l-a auzit in urma cu multi ani de zile in care, la un moment dat, aparea in refren "Romania, Romania". Mi-a promis ca, pe viitor, ia in serios varianta de a veni in Romania, de a vorbi tinerilor despre cea mai frumoasa profesie din lume, despre jurnalism".

Carmen Avram, citata de Antena 3:

  • "Pentru noi ziua de azi a fost incununarea vietii noastre profesionale de pana acum. Este cea mai mare performanta la care am ajuns, iar faptul ca nu am luat un Emmy nu inseamna o infrangere. Faptul ca am fost la Emmy in aceasta seara impreuna cu tot ceea ce inseamna jurnalism de prestigiu urias de notorietate mondiala, faptul ca am fost printre cei 4 nominalizati de pe tot pamantul... au fost sute de televiziuni din o suta si ceva de tari care au incercat sa obtina o nominalizare si care nu au obtinut. (...)".

Nominalizarea Antenei 3 la Emmy International nu este o premiera pentru Romania. Pro TV a primit pana acum trei nominalizari - in 2007 (materialul "Tibetani la granita chineza"), 2008, cand a si castigat (trei reportaje din campania "Tu stii ce mai face copilul tau?"), respectiv 2013 (campania "Romania sub zapada").