Redactiile a 14 mari ziare si posturi de radio din Franta au condamnat metodele folosite de saptamanalul de dreapta Valeurs Actuelles, care, acuzand o sustinere din partea autoritatilor socialiste, a dezvaluit in aceasta saptamana o serie de intalniri pe care le-au avut doi ziaristi ai Le Monde care efectuau o ancheta asupra fostului presedinte Nicolas Sarkozy, scrie AFP.

"Noi, ziaristii, dezaprobam colectiv si ferm metodele folosite de ziarul Valeurs Actuelles, care a publicat in 15 octombrie un articol intitulat 'Revenirea lui Sarkozy: intalnirile secrete a doi ziaristi Le Monde'", se arata in acest comunicat.

"Aceasta atingere grava la secretul surselor este nedemna de meseria noastra", scriu Le Monde, Figaro, Parisien, Nouvel Observateur, Point, Echos, Radio France, Mediapart, Rue 89, L'Express, Liberation, Europe1, RFI si TF1.

"Ii sustinem pe confratii nostri Gerard Davet si Fabrice Lhomme, insarcinati cu afacerile judiciare ale Le Monde, ale caror intalniri au fost prezentate de Valeurs Actuelles. Tinem sa reamintim ca nu exista surse fara protectia surselor. Nu exista informare libera fara surse. Ca democratia este amenintata cand nu mai exista informatie libera", afirma redactiile semnatare ale comunicatului.

Le Figaro a subliniat ca "nu este sanatos ca ziarele sa supravegheze alte ziare si sa pretinda ca pot discerne motive ascunse intr-un articol sau altul".

Le Monde a anuntat miercuri ca va cere deschiderea unei "anchete pentru spionaj si va depune plangere pentru defaimare si insulta", dupa aparitia articolului din Valeurs Actuelles care lasa sa se inteleaga ca puterea socialista ar putea ajuta in ancheta legata de dosarele in care este implicat Nicolas Sarkozy.

"Articolul din Valeurs Actuelles arata ca actiunile si gesturile colaboratorilor nostri erau urmarite si ca probabil au fost urmariti", a afirmat miercuri Gilles Van Kote, directorul Le Monde, intr-un editorial.