Axel Springer a anuntat miercuri ca a cedat in fata lui Google in conflictul privind proprietatea intelectuala, capituland astfel in fata atotputerniciei motorului american de cautare, scrie AFP.

Astfel, Axel Springer a acordat Google o licenta pentru a aparea din nou, gratuit, extrase din articolele publicatiilor sale pe motorul de cautare.

"(...) Axel Springer nu vede alta posibilitate, avand in vedere pozitia dominanta a Google si presiunea financiara care rezulta de aici", a precizat grupul german care editeaza, intre altele, Bild, cel mai citit ziar din Germania, si Die Welt, actor major al presei germane.

Axel Springer este unul dintre cei mai influenti membri ai VG Media, o coalitie de circa 200 de nume din presa germana, reunite pentru a cere respectarea drepturilor lor de proprietate intelectuala.

Presa doreste sa fie platita pentru utilizarea de catre Google in motorul de cautare a inceputului articolelor ("snippets") si a fotografiilor miniaturale ("thumbnails").

VG Media a depus o plangere in fata unei camere de arbitraj de pe langa tribunalul regional din Munchen impotriva Google si a altor motoare de cautare.

Google a reactionat anuntand, luna trecuta, ca va scoate din rezultatele cautarilor articolele de presa vizate. Decizia a intrat in vigoare in 23 octombrie.

De atunci, Axel Springer a inregistrat o scadere de 40% a traficului generat de motoarele de cautare pe site-urile welt.de, computerbild.de, sportbild.de si autobild.de. Traficul generat de Google News a scazut cu 80%.

In termeni financiari, intr-un an s-ar inregistra pierderi de peste 100.000 euro pentru fiecare dintre aceste site-uri.

"Oricat de trist ar fi, cunoastem acum exact consecintele discriminarii (...) stim cum Google pedepseste pe oricine isi foloseste un drept" acordat de legea germana, a comentat seful Axel Springer, Mathias Dopfner.

O lege votata in 2013 privind proprietatea intelectuala permite grupurilor de presa sa ceara bani pentru extrase din articolele lor, oricat de mici ar fi.