Ce au in comun 1-Q Sapro si Radu Beligan? Dar Tudor Chirila si Florina Cercel? Nicu Alifantis si Dan Teodorescu de la Taxi? Toti sunt artisti si toti si-au facut auzita vocea in campania pentru prezidentiale. Ce-i diferentiaza? Ei s-au manifestat fie impotriva lui Victor Ponta, fie in favoarea lui. Mesajele pro-Iohannis, altele decat cele anti-Ponta, au fost ca si inexistente. Inexistente au fost, practic, si vechile "cantari de campanie", cu rockeri si rapperi pro-Basescu sau bambine pro-Nastase/Geoana: artistii s-au exprimat aproape exclusiv in social media sau la televizor.

Artisti in campania electoralaFoto: Colaj foto

Echipa de campanie a lui Victor Ponta i-a "listat" pe oamenii de cultura, sport si stiinta care il sprijina pe candidatul PSD intr-un material care circula pe Facebook. Printre acestia se numara si cantareti sau actori din repertoriul "culturii traditionale", precum Radu Beligan, Tudor Gheorghe, Nicu Alifantis, Florina Cercel sau Adela Marculescu.

O parte dintre acestia apar doar in materialele promotionale ale PSD, altii sunt activi la posturile de stiri apropiate premierului. Multi dintre ei au si pagini Facebook, dar nu le folosesc mai deloc pentru promovarea optiunii electorale, lasand acest lucru la mana campaniei Ponta.

Personalitati pro-Ponta, inclusiv actori si cantareti- "popularizare" pe Facebook:

Post by Ioan Stoleru.

Artisti anti-Ponta si anti-PSD

In cealalta tabara, Klaus Iohannis nu are parte de mesaje de sustinere directa din partea artistilor. Este sustinut, insa, indirect prin mesajele multor artisti care au decis sa voteze "impotriva lui Ponta" sau care au anuntat ca-l sprijina doar pentru ca PSD trebuie "impiedicat cu orice pret" sa castige presedintia. Mesajele anti-Ponta se fac auzite in special in mediul online - fie prin clipuri muzicale, fie prin luari de pozitie contra premierului sau apeluri la un vot masiv pe 16 noiembrie.

300 de spartani pentru Klaus Iohannis

300 de spartani pentru Klaus Iohannis

Foto: Captura ecran

In sprijinul lui Iohannis s-a format asa-numita "initiativa pentru Klaus", ce reuneste cateva zeci de persoane a caror dorinta este sa formeze o "garda de onoare 300 de spartani" - oameni de cultura, de stiinta si profesionisti din diverse domenii. Printre ei se numara si actori ai generatiei tinere, precum Marius Manole, sau artisti precum Tudor Chirila (acesta din urma a iesit in evidenta, luni, cu un mesaj extrem de dur la adresa "campaniei jegoase a PSD"). Desi este vorba despre o "initiativa pentru Iohannis", mesajul artistilor-spartani este, in general, unul favorabil lui Iohannis doar ca vehicul impotriva PSD.

  • Iohannis beneficiaza, indirect, si de campaniile diverselor media care indeamna cetatenii sa voteze, campanii sprijinite de multe personalitati TV.

Artisti pro si anti-Ponta, fata in fata

1-Q Sapro i le zice lui "Pinocchio":

Tudor Gheorghe sustine un "cetatean roman, tanar, inteligent, mai ales viu":

Cosmin Vaman vs Dan Teodorescu - Raul mic cu sase case vs. Raul mare care gandeste la fel ca Eminescu:

Radu Beligan crede in tineri - mesaj transmis si la mega-evenimentul de pe Arena Nationala:

Aeroport - Viermele Roman - fara comentarii:

Florina Cercel marturisteste la Antena 3 cum i-a simtit aura lui Victor Ponta:

Tudor Chirila - apel la vot anti-Ponta, pe Facebook:

Post by Tudor Chirilă.

Nicu Alifantis la Antena 3, pe 2 noiembrie

Nicu Alifantis la Antena 3, pe 2 noiembrie

Foto: Captura Antena 3

Nicu Alifantis a evitat sa se exprime artistic in favoarea lui VIctor Ponta, dar a fost prezent adesea, in ultima perioada, in studiourile Antena 3, unde s-a aflat inclusiv in ziua primului tur de scrutin.