Reprezentantul pentru libertatea presei al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Dunja Mijatovic, a declarat joi ca "recentul atac al unor politisti" asupra jurnalistului roman Stefan Mako, in Bucuresti, "este inacceptabil si trebuie sa faca obiectul unei anchete cuprinzatoare".

Dunia Mijatovic, OSCEFoto: OSCE

"Am incredere ca acest incident va fi investigat rapid si complet. Jurnalistii trebuie sa poata lucra liber si in conditii de siguranta, orice obstacole la libertatea lor constituie un atac asupra mass-media libere", a declarat Mijatovic, la Budapesta, potrivit unui comunicat emis de OSCE.

Organizatia internationala noteaza ca in ziua de 10 noiembrie, Stefan Mako, un ziarist de investigatie de la publicatia Casa Jurnalistului, din Romania, a filmat niste politisti care arestau un barbat, in Bucuresti, care apoi a fost dus in arestul politiei.

Ofiterii de politie i-au spus lui Mako sa opreasca filmarea arestarii, dar el a documentat incidentul, mentioneaza OSCE.

Mako a fost retinut si dus de politie la interogatoriu. In timpul retinerii, jurnalistul a fost amenintat si batut de mai multe ori. Politia a sters, de asemenea, materialul video de pe telefonul mobil. Mako a fost eliberat ulterior, mai arata OSCE.

"Atacurile asupra jurnalistilor de catre ofiterii din institutiile de aplicare a legii sunt deosebit de ingrijoratoare, pentru ca politia ar trebui sa protejeze si sa ofere siguranta membrilor mass-media. Astfel de incidente contribuie la o atmosfera de frica si pun in pericol libertatea presei", a mai declarat reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.

Dunja Mijatovic se afla la Budapesta, unde participa la o conferinta internationala despre televiziune, internet si decalajul digital.

Reporterul Stefan Mako de la Casa Jurnalistului a fost batut luni seara de un echipaj de politie din Centrul Vechi din Bucuresti, pentru ca a filmat in timp ce il bateau pe un alt barbat. Cand a precizat ca este jurnalist si se afla pe spatiul public, poltistii au raspuns "si ce daca" si i-au smuls mobilul, apoi l-au lovit si l-au dus la sectia de politie, relateaza el.

Mako documenta de cateva luni procesul unui politist acuzat ca a omorat in bataie un parcagiu, in contextul unui val de plangeri si anchete pentru abuzuri la Politia Centrului Istoric si Sectia 10 din Bucuresti.

Citeste marturia lui si vezi o secventa video recuperata de pe mobil pe CasaJurnalistului.ro.

Jurnalistul publica si investigatiile medicale de la spital si identitatea politistilor, urmand sa faca plangere penala.