Fostul membru CNA Narcisa Iorga semnaleaza, pe blogul sau, ca intr-una din pauzele publicitare din timpul dezbaterii Iohannis-Ponta, difuzata marti de Realitatea TV, a aparut un spot "care apartine PSD" si care il ataca pe candidatul ACL, ceea ce incalca legislatia in vigoare.

Spotul anti-Iohannis:

Narcisa Iorga arata ca spotul respectiv - ce ii indeamna pe oameni sa nu-l voteze pe Iohannis - incalca normele audiovizuale speciale referitoare la campania prezidentiala, legea pentru alegerea presedintelui si Codul audiovizualului.

Explicatiile Narcisei Iorga:

  • "Prin Decizia nr. 528/2014, CNA defineste spoturile electorale ca fiind acele spoturi prin care electoratul este indemnat sa voteze un anumit candidat. Spotul PSD indeamna sa nu fie votat contracandidatul."
  • "Spoturile sunt incluse in categoria promovare electorala,  in care candidatii isi prezinta si promoveaza programele politice, activitatile de campanie electorala ori propria candidatura. Spotul electoral al PSD nu respecta niciuna dintre aceste conditii."
  • "Spoturile electorale trebuie sa fie asumate in mod explicit, prin prezentare si continut, de catre candidati si numai insotite de un marcaj corespunzator. Nici aceste conditii nu au fost indeplinite."
  • "Spoturile electorale nu trebuie sa contina afirmatii sau imagini care pot aduce atingere demnitatii umane, onoarei, vietii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri. Pentru a folosi imaginea fiecareia dintre persoanele prezentate in spot, acestea trebuiau sa-si dea acordul. Nu cred ca exista acest acord. In plus, textul cartonului de final al spotului - "Cine se aseamana se aduna. Oamenii lui Basescu voteaza Iohannis. Chiar il vrei presedinte?" - poate sa aduca atingere demnitatii si dreptului la imagine ale persoanelor prezentate."
  • "Spoturile electorale nu trebuie sa contina acuzatii cu incidenta penala sau morala la adresa altor candidati, fara a fi insotite de dovezi pertinente prezentate in mod explicit si nici nu trebuie sa incite la ura pe considerente de convingeri politice. Or, personajele prezentate in spotul PSD sunt toate aflate in opozitie cu candidatul PSD.  Asocierea imaginii acestora cu fundalul sonor folosit si cu urmatorul text citit: ¬Daca Iohannis castiga, ei ajung la putere. Ai grija pe cine votezi! Pe 16 noiembrie, fa schimbarea pana la capat! Daca ei castiga, Romania pierde¬ pot fi apreciate ca fiind de natura sa induca privitorilor o stare de angoasa, precum si sa incite electoratul la ura pe considerente politice."