O grupare de hackeri controlata de regimul Assad, Armata Electronica Siriana (Syrian Electronic Army - SEA), sustine ca a "spart" mai multe site-uri ale unor organizatii media si companii mari din Marea Britanie, SUA si alte tari, folosindu-se, se pare, de o eroare a unei retele de servere folosite pentru livrarea de continut catre utilizatori, potrivit The Guardian si CNBC.

Mesajul SEA aparut joi pe site-ul CNBCFoto: captura ecran

Pe ecranul multor utilizatori care au accesat, joi dupa-amiaza (ora Romaniei), site-uri precum Independent.co.uk, Telegraph.co.uk, CNBC.com, Repubblica.it, Forbes.com, dar si site-uri apartinand unor companii precum Dell, Microsoft, Ferrari sau unor organizatii precum Unicef au aparut mesaje prin care organizatia siriana revendica atacul. Pe unele astfel de pagini era vizibil mesajul "You've been hacked by the Syrian Electronic Army", pe altele aparea logo-ul SEA, potrivit surselor citate.

Acestea citeaza experti in securitate online potrivit carora atacul nu a compromis site-urile respective, ci doar au redirectionat utilizatorii catre mesajele SEA. Primele indicii arata ca ar fi vorba despre exploatarea unor erori ale unei retele de servere ce livreaza rapid continut catre utilizatorii finali de Internet (content delivery network - CDN).

Reteaua respectiva este folosita de peste 700 de branduri, potrivit CNBC, sursa care il citeaza pe un specialist in domeniu, Ernest Hilbert, fost agent FBI, potrivit caruia cel mai probabil "este o miscare de PR menita sa arate ca [cei de la SEA] sunt priceputi, dar ceea ce fac ei nu e prea sofisticat".